Pan Krčmář tak žije v tmavém, vlhkém a nevětraném domě, kde si připadá jako ve vězení. Domek, v němž byla dříve samoobsluha, si koupil před dvěma lety, a protože ve stavebních plánech byla zakreslená okna, nechal si je postavit.

„Najednou bylo v domě plno světla. To ale netrvalo dlouho. Soused se naštval, že mu koukám na zahradu, nejdřív mi okna zatloukl dřevotřískovou deskou a zaskládal dřevem. Pak začal stavět betonovou zeď,“ vypráví pan Krčmář, který je v invalidním důchodu.

Hned jak se dozvěděl, že soused dostal povolení přistavit si svou zeď k jeho obvodové zdi, požádal Stavební úřad v Rousínově o přerušení prací a zrušení stavebního povolení.

„Do dnešního dne jsem neměl možnost nahlédnout do plánů stavebního projektu mého souseda. Postup stavebního úřadu nechápu,“ říká rozzlobený senior. Úřednice ze stavebního úřadu mu napsala, že soused nemusí brát zřetel na oslunění nemovitosti, protože byla trvale zastíněna domem, který je už zbourán.

Video
Video se připravuje ...

Ombudsman Blesku: Místo výhledu cihly! Pana Krčmáře soused zazdil... Eva Fraňková, Redakce

„Není to pravda. Stejně jako tvrzení, že zeď neohrozí mou nemovitost. Stavba povolené zdi zcela změnila klimatické podmínky v mém domě." říká pan Krčmář. Hlavní problém vidí v tom, že město prodalo panu Bartákovi pozemní komunikaci.

„Mezi mým a jeho pozemkem dřív byla průchozí ulička. On si teď zřejmě myslí, že když je ulička jeho, může si tu dovolit všechno,“ vysvětluje.

 Komunikace se stavebním úřadem je prý ale jako házet hrách na stěnu. „Odvolal jsem se, vždyť na hranici jeho pozemku je moje stavba! Ptal jsem se, kde je zákonem stanovený odstup dva a půl metru. Psal jsem jim stovky e-mailů, ale oni tvrdí, že je vše v souladu se zákonem,“ říká pan Krčmář.

Nechcete, aby soused stavěl? Dejte to najevo

Právní ochranu pro zachování vzdálenosti sousedovy stavby od společných hranic zajišťuje stavební zákon a také nový občanský zákoník. Pokud máte námitky vůči stavbě souseda, je třeba uplatnit je co nejdříve v rámci správního řízení o územním rozhodnutí či stavebním povolení.

„Nový občanský zákoník v rámci úpravy sousedských práv nově výslovně umožňuje vlastníkovi pozemku na svém sousedovi požadovat, aby nestavěl v těsné blízkosti společné hranice pozemků. Musí to však podložit rozumným důvodem,“ vysvětluje advokát Hartmann. Za takové důvody se dá považovat například znemožnění průchodu denního světla.

Jak jednat se sousedem

Přišel za vámi soused s tím, abyste mu odsouhlasili stavební návrh a podepsali veřejnoprávní smlouvu o provedení stavby? Pak věnujte zvýšenou pozornost obsahu smlouvy!

Ta totiž může u staveb vyžadujících stavební povolení toto povolení nahradit. A vy, jako vlastník sousedního pozemku, byste se tím fakticky vzdali možnosti uplatnit námitky v rámci správního řízení.

POZOR!

Podle nového občanského zákoníku máte právo po sousedovi požadovat, aby se zdržel zřizování stavby v těsné blízkosti společné hranice pozemků. Platí to hlavně v případech, kdy stavebník nemusí ke zřízení stavby vyžadovat veřejnoprávní oprávnění (například zahradní domek, kůlna, garáž).

Ve stavebních předpisech jsou přesně uvedeny rozměry, na jakou stavbu je třeba stavební povolení a na jakou ne. Ohrožený vlastník sousedního pozemku se může v takovémto případě domáhat na soudu preventivní žalobou, aby bylo provádění stavby zakázáno.

Okna pan Krčmář postavil neoprávněně

Advokát, který spor pana Krčmáře se stavebním úřadem prozkoumal, došel k závěru, že si bude muset invalidní důchodce na zazděná okna zvyknout. „U pana Krčmáře nelze důvod zastínění obytné místnosti pro zákaz stavby použít, protože okna v obvodové stěně domu pan Krčmář vyboural bez souhlasu stavebního úřadu, respektive přes jeho zákaz uvedený v rozhodnutí a přes výzvu k zastavení stavebních prací,“ říká advokát.

Pan Krčmář sice argumentuje tím, že okna byla ve stavebních plánech při koupi domu přiznaná, nicméně měl se řídit rozhodnutím úřadu, který mu stavbu oken nezkolaudoval a dokonce mu udělil pokutu 10 tisíc korun za to, že si je nechal postavit.

„Na situaci nebude mít vliv ani to, že nemovitost byla v minulosti zkolaudována s okenními otvory v obvodové stěně domu na hranici sousedního pozemku, neboť jak uvedl stavební úřad, jednalo by se o nová okna jiných rozměrů a pro jiný druh užívání,“ vysvětluje Jiří Hartmann. Dům pana Krčmáře byl totiž původně zkolaudovaný jako samoobsluha.

Fotogalerie
5 fotografií