Do Česka se tři mladé Slovenky přestěhovaly kvůli práci. „Chtěly jsme si najít společný podnájem někde v centru. Na internetu jsme si našly krásný byt 3+1 kousek od Tančícího domu,“ popisuje Kristína Oravcová (24). Jelikož ho nabízela realitní kancelář Reloca, Kristína kontaktovala makléřku Alenu Čechovou. „Hned na první prohlídce bytu jsem se paní makléřky ptala, zda není problém, že má spolubydlící psa. Do očí mi řekla, že to nevadí,“ pokračuje s tím, že o psovi už se prý znovu nebavily.

Peníze, pak smlouva

První věc, kterou po nich realitka chtěla, byl zprostředkovací poplatek ve výši 18 150 korun. „Chtěli to vložit na účet, aby měli hned potvrzení, že jsme to zaplatily,“ popisuje nestandardní přístup realitní kanceláře: „Teprve pak až jsme podle nich mohly jednat o podepsání smlouvy.“ Po podepsání smlouvy, ve které nebylo o psovi jediné slovo, Kristína spolu s kamarádkami zaplatila kauci 15 500 korun a první nájem ve výši 17 000 korun.

Společně s poplatkem realitce, tak najednou zaplatily 50 650 korun. Poprvé, když šly psa Pixíka venčit, narazily ale na překvapenou majitelku bytu. „Ta mi pak volala, jak je možné, že máme psa, ať se okamžitě vystěhujeme. Hned jsem volala paní Čechové, která začala zapírat a dokonce tvrdila, že mi o zákazu zvířat v domě výslovně říkala,“ popisuje Kristína.

Skončily na ulici

S majitelkou se kamarádky snažily několikrát domluvit. „Řekla, že pokud neodejdeme samy nebo se nezbavíme Pixiho, vymění další týden zámky, raději jsme tedy odešly,“ tvrdí s tím, že kdyby neodešly po dobrém, tak jim nevrátí kauci ve výši 15 500 korun. V bytě tak nakonec zůstaly jeden jediný měsíc! Jenže! Zprostředkovatelský poplatek 18 150 korun už ale neviděly. „Mluvila jsem i s jednatelem kanceláře, ten se ale od celé záležitosti distancoval,“ uzavírá.

Lhala makléřka Blesku?

Zajímavým paradoxem celé kauzy je, že sama paní Čechová vlastní psa, se kterým v den našeho telefonátu prý byla na veterině a musela ho hlídat. To byl důvod, proč se s námi nechtěla setkat osobně. Když jsme ale s kamerou dorazili přímo do sídla realitní kanceláře Reloca, narazili jsme i na paní Čechovou, a to bez psa, jak před námi utíká do auta a odmítá odpovědět na pár otázek na kameru. Čeho se bojí, když má čisté svědomí?

Nový občanský zákoník: Zvíře v bytě není problém

Majitelka bytu ovšem taky pochybila – neměla právo nájemkyně z bytu vyhodit. Podle nového občanského zákoníku má totiž nájemce právo domácího mazlíčka v bytě mít. Za druhé nájemní vztah lze ukončit jen ze zákonem stanovených důvodů.

Realitní kancelář Reloca: Je to lež!

Blesk dal samozřejmě prostor i realitní kanceláři, která údajně tři kamarádky podvedla. „Se slečnou Oravcovou jsem měla několik jednání a ani jednou se o psovi nezmínila ani mně, ani majitelům, takže já mám v tomhle čistý svědomí. Já jsem ji ale z bytu nevyhodila, to majitelka, to už je jejich věc,“ brání se Čechová. „Já jsem se majitelům zmínila o tom, že jejich chování je proti občanskému zákoníku, ale je to jejich byt, ne můj,“ tvrdí a zároveň dodává, že se s Kristínou pokoušela dál domluvit: „Nabídla jsem jí, že bych velmi ráda pomohla najít třeba jiný byt se slevou.“ To ovšem Kristína rezolutně odmítá: „Nic takového mi nikdy neříkala.“

Realitka jednala špatně

„Jestliže slečny realitní kanceláři sdělily, že mají psa, tak se jedná o pochybení ze strany realitní kanceláře. Ta jako zprostředkovatel měla zájemkyním sdělit vše, co by mělo význam pro jejich rozhodnutí k uzavření nájemní smlouvy,“ říká právník Petr Novák. Jestliže realitní kancelář věděla o požadavku majitelky bytu, že si v bytě nepřeje psa, měla o tom informovat zájemkyně. Navíc pokud slečny sdělily realitní kanceláři, že mají psa, tak ta měla obstarat uzavření odpovídající nájemní smlouvy. Mohlo by se tedy jednat o porušení smlouvy ze strany realitní kanceláře, zájemkyně tak mají právo odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení zaplacené provize.

Vyhrožuje vám pronajímatel, že vás vyhodí? Je to proti zákonu!

Chce po vás majitel bytu, abyste se hned »spakovali« a opustili byt? Nenechte se zastrašit. „Požadavek na okamžité opuštění bytu je nezákonný. Nájem je totiž možné vypovědět pouze ze zákonem stanovených důvodů s tím, že výpovědní doba je obecně tříměsíční,“ říká právník Petr Novák z Vaše nároky.cz. Podle něj není ani možné nájemci vyhrožovat, že budou vyměněny zámky od dveří nebo že mu nebude vrácena kauce, pokud »dobrovolně« neopustí byt. Pronajímatel nemůže svévolně vyměnit zámky, jednalo by se o protiprávní postup!

Jak je to s rezervačním poplatkem pro realitku?

Realitní kanceláře po zájemcích o bydlení často tyto poplatky požadují. Ale pozor, jestliže nedojde k uzavření nájemní nebo kupní smlouvy, musejí tento poplatek vrátit! „Není důvod, aby si realitní kancelář ponechala zálohu, která se pak započítává do kupní ceny nebo na nájem,“ říká právník Novák. Lidem, kteří si chtějí pronajmout byt, doporučuje sjednat si s realitkou jasné podmínky, za jakých bude tento poplatek složen a taky vrácen. Samozřejmě mají taky právo odmítnout ho platit úplně.

Video:

Video
Video se připravuje ...

Kristýna: Vykopli mě z bytu kvůli pejskovi! Tomáš Polák, Lukáš Červený

Chtějte vrátit peníze

„Dívkám bych doporučil odstoupit od zprostředkovatelské smlouvy a požadovat po realitní kanceláři vrácení rezervačního poplatku, protože nedošlo ke splnění podmínek,“ říká právník Petr Novák z Vaše nároky. cz. Jejich podmínka totiž byla, že v bytě budou mít psa, a následně byl nájemní vztah ukončen právě z tohoto důvodu, takže by se dívky mohly domáhat porušení povinnosti ze strany realitní kanceláře.

„Dále se mohou bránit i proti postupu majitelky bytu. Jejich nájemní vztah ještě trvá, protože nebyl řádně ukončen ze zákonem stanovených důvodů, takže by se nájemkyně mohly vrátit zpět do bytu, a pokud by jim to majitelka nechtěla umožnit, mohly by po ní požadovat náhradu škody nebo rozdíl v nájmu, který si musely zaplatit jinde po tu dobu, kdy jim nebylo umožněno v bytě bydlet,“ radí právník.

Mgr. Petr Novák

Fotogalerie
8 fotografií