Místo toho se smutně chodí dívat na sotva hrubou stavbu, spočívající v trámech pobitých hobrou. Stavební firma místo dokončení přerušila práce a Gřešíčkovým není schopna vysvětlit, co bude dál.

„Dům měl být hotový 15. července. Místo toho je ve stadiu jakési hrubé stavby, bez oken a s nedodělanou střechou. Tu nakonec musel dodělat manžel z materiálu, který na staveništi zbyl, aby do stavby neteklo,“ řekla Blesku nešťastná Kateřina Gřešíčková.

Gřešíčkovi podepsali smlouvu o dodávce domu na klíč v září 2013, od té doby poctivě platili všechny dohodnuté splátky. „Máme hypotéku, kterou splácíme, a z té jsme firmě zaplatili 1,16 milionu korun. Už zbývá doplatit jen poslední splátka 340 tisíc korun, které jsme měli samozřejmě nachystané,“ prozradila paní Kateřina a dodala: „V únoru normálně začala podle smlouvy stavba a vše se zdálo být v nejlepším pořádku. A pak najednou stavebníci odjeli a firma s námi přestala komunikovat. Jednatel tvrdí, že on nic, že to musí řešit pan majitel, ten to zase háže na jednatele.“

Jednatel skončil

„Pro Gřešíčkovy bych udělal všechno na světě, aby se daly věci do pořádku, ale nemohu,“ řekl Blesku Ivan Bernátek, který jako jednatel společnosti Axiawood z Uherského Hradiště sepisoval s Gřešíčkovými všechny smlouvy. „Už totiž nejsem jednatel. Před několika dny jsem byl z této funkce odvolán,“ dodal Bernátek.

Kateřina Gřešíčková se snaží nepůsobit dojmem zlomené ženy, uvnitř sebe sama je však na dně. „Před pěti lety jsem onemocněla těžkou autoimunní trombocytopenií (malé množství krevních destiček – pozn. red.). Do toho se přidal systémový lupus a revma s tím, že zdravotní vyhlídky nejsou nijak růžové. Nedávno jsem k tomu všemu ještě prodělala rakovinu děložního čípku,“ prozradila Kateřina Gřešíčková.

Právě kvůli jejímu špatnému zdravotnímu stavu se rodina vrátila do rodných Mezic. „Místo klidného bydlení jsme skončili v podnájmu, takže platíme nejen hypotéku, ale i nájem. Já se bojím, že ten stres a to, jak se honíme, abychom všechno zvládli, nás zničí. Mám strach, že než se to vyřeší, budou z mých dětí sirotci,“ řekla se slzami v očích Kateřina Gřešíčková.

Majitel nemá řešení

Majitel firmy Axiawood Pavel Kadlčík by se podle svých slov k celé věci rád postavil čelem jako chlap. Zatím prý ale neví jak.

„Já si to vše nedokážu vysvětlit. Pan Bernátek vybíral peníze, zíral jsem, kolik vybral, přičemž hodně jich vůbec nešlo přes účetnictví. Jenže ty peníze nikde nejsou a mně to teď spadlo do klína. Ivan Bernátek těch problémů ale nadělal víc. Už to řeší můj právník, přičemž nevylučuji, že podám trestní oznámení,“ řekl Blesku majitel společnosti Axiawood Kadlčík a dodal: „Pokud jde o Gřešíčkovy, nevím teď co a jak. Rád bych jim vyhověl. Respektuji to, že se dům musí dodělat. Jsem taky jen obyčejný člověk a tyto věci mě velmi trápí i zlobí dohromady. Momentálně ale opravdu nevím co a jak. Firma je díky tomu všemu v insolvenci.“

Gřešíčkovi jsou zoufalí. Už tři měsíce měli bydlet v krásné dřevostavbě, místo ní mají jen hobrou pobité trámy. „Chybí okna, fasáda, elektrika, voda, kanalizace, zateplení, prostě vše, nač si vzpomenete. Jediné, co máme, je naprostá beznaděj a zoufalství. Nevíme jak dál a už nám docházejí síly,“ povzdechla si Kateřina Gřešíčková.

Odborníci radí, na co si dát pozor

● Uzavírejte vždy písemnou smlouvu o dílo.
● Smlouva má obsahovat: specifikaci stavby, její rozsah, jakost, termín zhotovení a sankce pro stavební firmu v případě, že tyto termíny nesplní.
● Platby by měly být upraveny tak, aby byly hrazeny pouze skutečně provedené práce (případně nějaká menší záloha na materiál), a to z toho důvodu, že pokud by společnost stavbu nedokončila, mohla by stavbu za zbylé finanční prostředky zhotovitele dokončit jiná společnost.
● Podle občanského zákoníku máte právo kontrolovat provádění stavby. Pokud byste nebyli spokojení (firma by porušila smlouvu), je potřeba zhotovitele na porušování upozornit a vyzvat ho k provádění stavby řádným způsobem a ve stanovené lhůtě, během které může stavební firma zajistit nápravu.
● Veškeré vady, které zjistíte ať již během výstavby domu, nebo při předání domu, oznamte firmě bez zbytečného odkladu.
● Nezvládnete kontrolovat průběh stavby? Sjednejte si stavební dozor od nezávislého a kvalifikovaného odborníka, který pro vás kvalitu stavby a dodržení termínu ohlídá.
● Jestliže firma nápravu neprovede ve vámi stanovené lhůtě, máte právo odstoupit od smlouvy.

Rada pro manžele Gřešíčkovy: Podejte trestní oznámení!


JUDr. PhDr. Martin Šváb: „Od teď komunikujte se stavební firmou pouze písemně, dopisy posílejte doporučeně. V žádném případě firmě neplaťte poslední splátku 340 000 Kč. Písemně vyzvěte firmu k dokončení domu a stanovte termín, do kdy ho mají dostavět. Pokud je však z jednání firmy zřejmé, že dům již nedokončí, odstupte od smlouvy a žádejte po firmě vrácení zaplacených splátek za to, co nebylo prostaveno,“ radí advokát Šváb z finanční společnosti Provident.

V případě, že firma nebude komunikovat nebo uvádí nepravdivé údaje (například o tom, že je v insolvenci), nezbyde než se obrátit na právníka a začít vymáhat peníze po firmě soudně. Na firmu pak manželé můžou podat trestní oznámení.

Ombudsman Blesku: Tady pomůže soud

JUDr. Jiří Hartmann: „Obávám se, že situaci rodiny Gřešíčkových nebude možné řešit jiným způsobem než podáním žaloby na společnost Axiawood construct s.r.o. u příslušného soudu, když ze strany společnosti není vůle ke smírnému vyřešení sporu. Není starostí rodiny Gřešíčkových řešit vnitropodnikové vztahy společnosti,“ říká advokát Jiří Hartmann.

Dodává, že pokud byly peníze rodiny Gřešíčkových opravdu zpronevěřeny jedním z jednatelů firmy, mají ostatní členové firmy povinnost podat na něj trestní oznámení. Firma má dále povinnost bezpodmínečně uhradit manželům vzniklou škodu, respektive dokončit rozestavěnou stavbu.

„Ověřil jsem si, že tvrzení Pavla Kadlčíka, že je společnost v insolvenci, není pravdivé,“ řekl odborník. Podle něj není rodina Gřešíčkových, která se ocitla bez finančních  prostředků a vysněného přístřeší, zdaleka výjimečným případem.

„Situaci, do které se rodina Gřešíčkových dostala, lze do jisté míry předcházet při výběru stavební firmy. Často se nejnižší cenová nabídka může kvůli nastalým soudním sporům značně prodražit,“ uvádí Hartmann. Jeho rada nakonec zní: Při výběru stavební firmy si vybírejte jen osvědčené podnikatele s dlouholetou tradicí a dobrými referencemi.