Příběh Far Cry 5 se nebojí navážet se do náboženských ani politických témat. Sice žádné hlubší poselství neskrývá, ale servítky si rozhodně nebere. To, co mu dodává šťávu, je rodina Seedových, která skvěle zastává roli hlavních záporáků. Ať už jde o válečného veterána Jacoba Seeda, který chce, aby bylo stádo oveček násilně selektováno, Johna Seeda, který brutálně křtí nové ovečky, Faith, která své následovníky zdroguje, nebo hlavně a především o Otce alias Josepha Seeda. Tento fanatik je extrémně inteligentní a umí tak dobře řečnit, že přesvědčí kohokoliv k čemukoliv. Toto jsou vaši nepřátelé. S nimi si dáte dostaveníčko na život a na smrt.

Far Cry 5
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hope County je pěkné místo pro hru. Jde o americký venkov plný statků, polí, městeček, menších komunit. A také hlavně se spoustou vlastenců, kteří si nechtějí nechat od nějakých pošahaných pánbíčkářů kadit na hlavu. Z nich se stanou vaši spojenci. Prostředí je fajn, ale není tak poutavé a propracované jako lokality z předchozích dílů. Na Himálaj z Far Cry 4, prales z Far Cry Primal nebo nedej bože tropické Rookovy ostrovy z Far Cry 3 prostě Hope County nemá. Nejde o tak atraktivní prostředí, i když vás zavede do lesnatých oblastí, hor i vesniček. Co se přírody týče, lovit se bude hodně. Oblast je plná medvědů, losů, bizonů, jelenů a další zvěře. Často dojte i na rybolov, takže žhavte pruty.
Far Cry 5
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Nebyl by to Far Cry, kdyby nenabízel otevřený svět se spoustou možností. A v tomto směru pátý díl válí stejně jako ty předešlé. Budete plnit příběhové mise, nepovinné úkoly, různé aktivity a dříve než po 20 hodinách konec neočekávejte. I když je Hope County menší místo než Himálaj, pořád je zde co dělat. Svoji reputaci si budujete osvobozením stanovišť sekty, ničením jejího majetku, klasickým plněním misí nebo ničením jejího majetku. A kdo by neměl rád bum bum bum, že? Co mi ale vadilo, byly samotné reálie. Hope County nejsou Rookovy ostrovy, budiž, ale že by USA nechaly ovládnout celý okrsek náboženskou sektu? Národní garda by s ní udělala krátký proces, tomu lze prostě těžko věřit. Prostředí je navíc taktéž menší, než bylo v předešlých dílech.
Far Cry 5
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Co se samotných přestřelek týče, je vše v pořádku. Akce má spád, náboj a hráč se nenudí. Nikdy a to myslím vážně. Vozidla jsou opět dobře ovladatelná a konečně se poprvé v historii série proletíte i v letadle. Oproti předchozím dílům je mnohem více kladen důraz na spolubojovníky. Nejenom, že si můžete najmout klasicky žoldáky, ale k dispozici jsou i specialisté se svými, ehm, speciálními útoky. Jde o psa Boomera, který dokáže aportovat zbraně nepřátel, známého Hurka s raketometem, pumu Peaches, která zabíjí protivníků potichu, lukostřelkyni Jess Black nebo mého favorita medvěda Cheesburgera, který má cukrovku, takže nemůže jíst, ehm, cheeseburgery. Každý z nich nabízí jiný druh podpory, ale záda vám budou krýt všichni.
Far Cry 5
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jak je zvykem, příběhový režim lze hrát v kooperaci a asi není překvapením, že v tomto případě se zábava násobí. Vizuálně je na tom hra hodně dobře. Grafika je povedená a na PS4 Pro mým očím vše lahodilo. Viditelnost je velká, prostředí je detailní a v pohybu vypadá hra moc pěkně. Hudba je něco jiného. Vše se nese v duchu kytarových 70. a 80. let a upřímně, koho to zajímá? Jasně, spousta textů písní je o bohu, ale proboha, to se nedá poslouchat. Hudbu jsem neustále vypínal. Největším poděsem Far Cry 5, stejně jako dalších her v otevřeném světě, jsou bugy. Těch je zde bohužel habaděj. Například nebudete schopni osvobodit stanoviště nebo vašemu spolubojovníkovi vypadne umělá inteligence. UI celkově hapruje. Vaši spolubojovníci se například přestanou úplně hýbat, dokud je nenahradíte a nepovoláte zpět do zbraně. Prostě opruz.
Far Cry 5
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kdyby vám to vše bylo málo, k dispozici je arkádový režim Far Cry Arcade, v němž budete sami i s kamarády online kydlit protivníky po stovkách. Jde o nenáročnou zábavu. Pro tvořitele v ní nechybí ani editor. Celkově je Far Cry 5 hrou, kterou byste si neměli nechat ujít. Je zábavná, akční, má spád, nabízí toho hodně a jako třešnička na dortu působí bizarní humor, který je hodně přes čáru. Nejde o nic nového, ale tohle je prostě hra s mozkem, srdcem i duší. Dokáže zabavit na hodně dlouho, což u mnoha současných videoher říct nelze. Hra je vybavena českými titulky, což našinci ocení. Bohužel jsou odfláknuté, je v nich řada překladů doslovných, jindy nepřesných a i když jsme za lokalizaci rádi, takhle určitě vypadat nemá. Celkově jsem ale za pátý Far Cry rád a doufám, že si zahraji další díl. O tom ostatně nepochybuji. S touhle sérií se jen tak nerozloučíme. Díkybohu!
Fotogalerie
163 fotografií

VŠE O SÉRII FAR CRY PŘEHLEDNĚ NA BLESK.CZ

Hodnocení Blesk.cz: 79 %

Plusy:
Starý dobrý Far Cry se vším všudy
Obrovský okrsek Hope County jako herní svět
Větší důraz na spolubojovníky
Skvělí záporáci v čele se sektářem Otcem
Jako vždy slušná životnost
Povedená kooperace
Bizarní a šílený humor
Arkádový režim Far Cry Arcade

Minusy:
Nic nového pod sluncem
Prostředí v předchozích dílech byla atraktivnější
Těžko uvěřitelná nadvláda sekty
Umělá inteligence hapruje
Nepříjemné technické bugy
Nic moc české titulky
Špatná hudba
Infobox
Datum vydání: 27. března 2018
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1549 Kč (PC)
Výrobce: Ubisoft Montreal & Ubisoft Toronto
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: Playman
Jazyk: AJ