Jste Ajay Ghale, prototyp nudného generického hrdiny a potomek zakladatele rebelské organizace Zlatá stezka, která bojuje za svobodný Kyrat. Poté, co se vrátíte do svého rodiště v Himálaji, abyste rozprášili popel své matky, zjišťujete, co byli vaši rodiče zač, a z dovolené v horách se stává pokus o převrat. Příběh je až příliš klasický, ale to nevadí. Domácí hráči u něj jistě ocení české titulky.

I když totiž narazíte na řadu tuctových a okoukaných postav, jedna z nich vám utkví v hlavě. Pagan Min je nagelovanou verzí Kim Čong-una. Je nelítostný, šílený a pro násilí nejde daleko. Navíc mu nevadí si zašpinit ruce.  Série Far Cry si vždy zakládala na výrazných padouších a v tomto směru čtyrka nezklamala.

Herní schéma je prakticky totožné s tím ve Far Cry 3. Abyste ukojili své herní choutky, dostanete obrovský a propracovaný otevřený svět, ve kterém si můžete dělat prakticky cokoliv, co se vám zlíbí. Jen za odhalování nových lokací dostáváte nové zkušenosti, takže samotná explorace je zábavná a účelná.

Hra obsahuje více než tři desítky příběhových misí, ale jde jen o zlomek toho, co ve skutečnosti nabízí. Budete osvobozovat základny od nepřátelského útlaku, rušit totalitní vysílání rádiových stanic i ničit centra pro propagandu. S každou osvobozenou základnou bude Kyrat blíž a blíž svobodě. A vy zkušenější a vyspělejší.

Grafika ve Far Cry 4 je božská, tolik detailů se jen tak nevidí.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Za plnění úkolů dostanete zkušenosti, díky nimž získáte nové schopnosti. Zdravení bude účinnější, přibudou vám další způsoby jak zabíjet zblízka, budete odolnější vůči útokům, prostě se z vás stane lepší zabiják. Navíc si budete hlídat karmu. Jde o další zkušenosti, které získáte za plnění náhodných úkolů. A že jich v Kyratu je.

Pohyb v herním světě usnadní některé z mnoha vozidel. Ať už jde o auto, čtyřkolku nebo člun či vodní skútr – jízda je vtahující, ovládání pohodové a hratelnost dostává nový rozměr. Navíc se dostanete i do oblak, ať už půjde o klouzání v rogalu nebo vznášení v gyrokoptéře. Tím největším odvazem je ale jízda na slonu. S ním zlikvidujete protivníky i v autech, vojáky odhodíte chobotem a zažijete akci jako v žádné jiné hře. A už jsme se zmínili, že můžete skákat z kopců ve wingsuitu?

Při letu ve gyrokoptéře se můžete kochat krásami Kyratu.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Jak budete svůj byznys v Kyratu řešit, je jen na vás. Můžete ratata stylem zničit všechno a všechny, kteří se vám postaví do cesty. Na druhou stranu si můžete vyleštit mačetu a zabíjet vojáky neslyšně zezadu. Anebo do nepřátelského stanoviště vhodíte návnadu a budete sledovat, jak některý ze zástupců dravé fauny požírá nepřátele, zatímco vy sledujete veškeré dění odněkud z kopce.

Možností je nepřeberně, a navíc na ně nejste sami. Kdykoliv si můžete do hry přizvat spoluhráče a páchat nezbednosti ve dvou. A pokud jste vyznavači versus multiplayeru, ani vy nepřijdete zkrátka. V utkáních pět proti pěti budete bojovat za osvobození základen, o démonickou masku nebo se hromadně zasloužíte o likvidaci propagandy.

Fotogalerie
25 fotografií
Far Cry 4 je bombastická hra. Její jediný problém je, že je až příliš podobná svému předchozímu dílu. Jinak ji nelze vyčíst nic. Grafika představuje absolutní top toho, co mohou dnešní videohry přinést. Detailní modely postav, ostré textury i při stovkách předmětů na obrazovkách. Prostě nádhera. Škoda že hru shazují chyby, při kterých vám zmizí zbraně, nebo se propadnete texturami. Ale možná je dobře, že zde jsou, jinak bychom se z tak dokonalé hry nemuseli vzpamatovat. Jinak jsme Far Cry 4 uneseni.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Nepřeberné množství možností v otevřeném světě
Bezkonkurenční grafika
Každou misi můžete řešit po svém
Kooperace při hlavní hře
Spousta ovladatelných vozidel
Mraky misí, zbraní a obsahu vůbec
Jízda na slonech, wuhůůů!

 

Minusy:

Velmi, opravdu hodně podobné Far Cry 3
Technické chyby

 

Infobox

Datum vydání:  18. říjen 2014

Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, PC

Cena: 1699 Kč (PS4, XO), 1399 Kč (PS3, X360), 1199 Kč (PC)

Výrobce: Ubisoft Montreal

Vydavatel: Ubisoft

Distributor v ČR: Playman

Jazyk: AJ + CZ titulky