Video
Video se připravuje ...

Far Cry 6 - trailer Ubisoft

Levicově a rebelsky orientovaný příběh slouží k rozjetí klasické Far Cry hratelnosti, kterou mají fanoušci série stříleček odehrávajících se v otevřených světech tolik rádi. Silnou stránkou story je jednoznačně hlavní padouch Antón Castillo, který se snaží v průběhu hry přesvědčit o své nadřazenosti a pravdě vlastního syna Diega. Ten ale nechce přihlížet bezpráví a masakrování obyvatelstva. Jako syn diktátora ale nemá na výběr. Giancarlo Esposito v roli hlavního padoucha válí.

Giancarlo Esposito jako diktátor válí

Že dokáže dokonale ztvárnit antagonistu, dokázal již jako Gus Fring v seriálech Breaking Bad a Better Call Saul nebo jako Moff Gideon v Mandalorianovi. Hlavní hrdinkou či hrdinou se stane Dani Rojas. Je jen na hráčovi, jaké pohlaví si zvolí. Pak už se rozjíždí starý známý Far Cry koktejl, jehož podoba se v podstatě nezměnila od třetího dílu. Stále jde o střílečku z první osoby (FPS) v rozlehlém otevřeném světě. V něm se pohybujete díky vozidlům, vrtulníkům, lodím, letadlům a v neposlední řadě i koňům.

Právě oni jsou na Yaře hojným dopravním prostředkem. Tyranským režimem ochromená země je krásná. Podíváte se na moře, do hor, na plantáže tabáku Viviro i do džungle. Jen počkejte, až uvidíte pobíhat králíky v trávě nebo kraby na pobřeží. Prostředí je rozmanité a vypadá velmi živě. Solidní střílečka by měla být opřena o bohatý zbrojní arzenál a v tomto směru Far Cry 6 nepokulhává. Do rukou dostanete celou řadu pistolí, samopalů, kulometů, luků, kuší, raketometů a odstřelovaček.

Zázračný ruksak Supremo

Některé zbraně, a tím myslím ty nejšílenější, jsou pak stvořeny doslova ze šrotu. Všechny z nich je možné si dle libosti upravovat a vylepšovat. Například přidat tlumič nebo zásobník s větší kapacitou munice. Náboje hrají ve hře velkou roli, protože různé druhy jsou odlišně účinné na nejrůznější protivníky. Speciální vyzdvihnutí si zaslouží Supremo, což je takový zázračný ruksak. Podle toho, jakou podobu si zvolíte, budete moci nepřátele zasypat raketami, ochromit elektrickým výbojem či se s ním zdravit.

V boji proti režimu rozhodně nebudete sami. Tím nyní nemyslím nehratelné bojovníky, kteří se k vám přidají ve válečné vřavě. Ani živého spoluhráče, který se může připojit do hry pro kooperaci, jak je zvykem. Řeč je o Amigos, což jsou vaši zvířecí parťáci, kteří poslouchají na slovo. Dělí se na útočné a kradmé, kteří vám pomohou odlákat pozornost při tichém postupu hrou. Hned zpočátku vám bude krýt záda krokodýl Guapo, který si smlsne na každém, kdo by vám chtěl zatápět. K sežrání, ale jinak, je také Chorizo.

Jezevčík Chorizo je k pomilování

Tento hendikepovaný jezevčík, který ochrnul na zadní tlapky, slouží právě k rozptýlení nepřátel. Amigos je mnohem více a dostaví se dokonce i pejsek Boom Boom z Far Cry 5. Náplň misí je tak rozmanitá, jak to jen žánr dovoluje. Budete likvidovat vojska režimu, jeho základny, vysvobozovat partyzány z vězení, krást důležité dokumenty, a dokonce obsadíte ropnou plošinu. Nejzábavnější misí, u které jsem se řehnil od začátku do konce, byla ta, v níž se objevil Danny Trejo.

Legendárnímu hollywoodskému drsňákovi jsem pomohl v přípravě jeho proslulých ananasových tacos. Zatímco je kuchtil, musel jsem ho bránit před zástupy vojáků, kteří se mu snažili na rozkaz ministra jídla, potravin a ozbrojených sil pochoutku sebrat. Dlouho jsem se tak nezasmál. Ostatně celá hra se nebere příliš vážně a je to jenom dobře. Jejího smyslu pro humor si cením. Far Cry 6 toho nabízí hodně a strávit u něj můžete dlouhé desítky hodin, pokud budete chtít. Životnost je dlouhá a obsahu jsou mraky.

Kohoutí zápasy jsou zjednodušenou bojovkou

Nepovinné mise a úkoly jsou také zábavné. Mnohdy lepší než ty hlavní. Můžete chytat ryby, závodit na skútrech nebo zápasit s kohouty. Vážně, minihra, ze které stojí zástupcům PETA hrůzou vlasy na hlavě, je nesmírně zábavná. Kohoutí zápasy jsou totiž zjednodušená bojovka, u které jsem strávil více času, než bylo možná zdrávo. Je to totiž velká bžunda! Co mě ale při hraní vůbec nebavilo, či spíše lépe řečeno štvalo, byla umělá inteligence. Nepřátelé totiž příliš chytrosti nepobrali.

S chutí vám často a ve větších počtech nabíhají do palby. Pokud se schováte za roh, také vám jdou přímo do rány. To samé platí i o vašich spolubojovnících, kteří se rádi zasekávají o cokoliv nebo čekají uprostřed palby na zjevení Krista či co. To je velké zklamání, protože videohry ze série Far Cry, a zvlášť ty původní, byly proslulé propracovanou umělou inteligencí. Technický stav také nebyl stále úplně ideální, a to jsem hrál Far Cry 6 dlouhou dobu – téměř až měsíc po vydání.

Bez bugů se to neobešlo

Jelikož se jedná o videohru v otevřeném světě, hráč odpustí levitující náklaďáky i partyzány, které glitche odpalují do nebes. Jenže jakmile vám v jistých oblastech hra padá tak, že ji musíte spouštět znovu, je to už neprominutelný opruz. Co se grafiky hry týče, je pěkná, to rozhodně. Ale tak nějak průměrně. Na PlayStation 5 rozhodně nejde o nic výjimečného. Je to jen o trochu hezčí PlayStation 4 hra. Na next-gen konzolích, to znamená i na Xbox Series X/S, chybí ray-tracing.

Na PS5 hra běží povětšinou v nezamčených 60 fps, ale ve vypjatých situacích lehce framerate klesá. Nejde ale o nic nesnesitelného. Co se audia týče, je skvělé. Dabing je prvotřídní, ozvučení také a hudba vám sedne, pokud máte rádi latinskoamerické rytmy a reggaeton. Na soundtracku, který uslyšíte z radiostanic, jsou k slyšení interpreti jako Daddy Yankee, Los Del Río nebo Maluma. Pobavilo mě, že si hlavní hrdina/hrdinka některé písně prozpěvuje. To je milý detail.

Far Cry 6 je hodně na dlouho

Jelikož jsem hrál na PS5, všechny ty přestřelky i jízdu v drsném terénu jsem cítil na vlastní kůži. Podpora ovladače DualSense je vážně citelná a chválím si ji. Far Cry 6 je rozhodně povedená gamesa, která trvá dost dlouho. Přiznám se, že jsem ji po zhruba 18 hodinách paření ještě nedohrál, takže mi veškeré své krásy neodhalila. To je super. Nemůžu ale přehlédnout fakt, že je série stále to samé dokola už několik let, což už i mě začíná vadit. Takový pětiletý hiatus a návrat v plné polní by sérii jistě prospěl.

Fotogalerie
113 fotografií

VŠE O SÉRII FAR CRY PŘEHLEDNĚ NA BLESK.CZ

Hodnocení Blesk.cz: 75 %

Plusy:
Stará dobrá Far Cry hratelnost
Krásný otevřený svět Yary
Bohatý a vylepšitelný zbrojní arzenál
Přehršel obsahu
Dlouhá životnost
Citelná podpora ovladače DualSense
Hodně humorná videohra
Kohoutí zápasy
Giancarlo Esposito jako diktátor
 
Minusy:
Špatná umělá inteligence
Bugy včetně padání hry
Stále to samé už několik let
 
Infobox
Datum vydání: 7. říjen 2021
Platformy: PlayStation 5 (testováno), Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1499 Kč (konzole), 1299 Kč (PC)
Výrobce: Ubisoft Montreal
Vydavatel: Ubisoft
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry