Jason Brody se se svými bratry a přáteli vydává na výlet do tropické oblasti mezi Pacifickým a Indickým oceánem. Výlet plný alkoholu, zábavy a adrenalinových sportů se však brzy změní v holý boj o život, když jsou hlavní hrdinové uneseni piráty, kteří je chtějí prodat do otroctví. Jason se svým starším bratrem Grantem uniká, aby byl brzy svědkem jeho smrti. Stěží sám prchá, ale brzy se ho ujímá místní kmen Rakyat, který ho zasvěcuje do svých magických umění.

Plamenomet sežehne nejenom nepřítele, ale i veškerý porost v okolí
Autor: ConQuest/Ubisoft

Rozlehlý ráj

Far Cry 3 je stejně jako jeho předchůdci střílečkou z první osoby (FPS) a identicky jako u druhého dílu jde o hru v otevřeném světě. Herní ostrovy Rook budete postupně prozkoumávat a po aktivování rádiových věží objevovat jejich rozlehlost. Dobýváním obsazených kempů se zasloužíte o to, že danou lokaci nebudou okupovat piráti nebo žoldáci, ale váš kmen.

Mimo hlavních příběhových úkolů budete moci plnit vedlejší úkoly, ať už půjde o pomoc vesničanům, zabijácké mise nebo lov zvířat. Právě z jejich stažené kůže rozšíříte svůj inventář a nejrůznějšími ruksaky a opasky budete moci pobrat více zbraní a munice. Ke zdravení vám poslouží fauna, která na ostrovech roste. Po správném zkombinování vám mohou rostliny zachránit život.

Pistoli můžete vybavit tlumičem a snížit tak hluk její střelby
Autor: ConQuest/Ubisoft

Po svých, i ve vozidlech

Zbraní je ve hře více než ve kterémkoliv předcházejícím díle. Od pistolí, lehkých a těžkých kulometů, brokovnic, plamenometu, odstřelovaček až po lovecký luk. Zbraně je navíc možné vylepšovat. Ne vždy je však přímý útok tím nejlepším, hra vás v určitých místech nabádá i ke kradmému zabíjení zezadu, což je překvapivě zábavné a dodává to hře nový rozměr.

Zpátky je desítka vozidel od jeepů, automobilů, náklaďáků, čtyřkolek až po například rogalo. Za každého poraženého protivníka nebo splněný úkol získáte zkušenosti, díky kterým vám přibudou magická tetování a s nimi i nové dovednosti. Oplývat budete novými útoky, možností střílet při sjezdu na laně, budete silnější i tišší.

 

Nezapomenutelné postavy

Právě k získání dalších zkušeností dobře poslouží vedlejší úkoly, ať už to bude lov, střelba na cíl či hraní pokeru. Silnou zbraní Far Cry 3 je jeho příběh. Naleznete v něm celou řadu nezapomenutelných postav, vůdkyni kmene Citru, homosexuálního překupníka Bucka, německého žoldáka Sama a především Vaase, šíleného piráta, který je neustále pod vlivem drog a jde vám po krku.

Jeho hlášky i chování si nezadá s výkony těch nejlepších hollywoodských herců. Vaas se podle nás stal jednoznačně jedním z nejlepších videoherních antihrdinů všech dob. A to není zdaleka vše, mimo hlavního příběhového režimu je k dispozici další režim až pro čtyři hráče, který nabízí šest dalších misí. Lze je hrát jak po internetu, tak na konzolích na rozdělené obrazovce.

 

Fotogalerie
8 fotografií

Vizuální orgie v tropickém prostředí

Přítomny jsou samozřejmě i kompetitivní módy, ať už jde o klasické deathmatche, dobývání území, ovládání vysílání a další režimy, včetně jejich týmových variant. Vizuálně je Far Cry 3 jedno obří veledílo. Občas sice doskočí nějaký předmět na horizontu, ale jinak jde o nádheru. Všudypřítomný porost, západy slunce a s nimi i neuvěřitelné světelné efekty, a k tomu detailní modely hlavních postav.

Jediným velkým neduhem Far Cry 3 je tak věc, která se nevyhnula všem hrám ve velkém otevřeném světě, a tou jsou bugy. Občas se někdo zarazí do textur, nepřítel vyletí desítky metrů do vzduchu a podobně. Naštěstí nikdy nejde o věc, která by narušila hratelnost. Pokud chcete hru, která vám vydrží na desítky hodin a je plná akčních orgií, Far Cry 3 vaše choutky ukojí. Nám učaroval.

Hodnocení Blesk.cz: 10/10

 

Plusy:

Obrovský otevřený svět v tropickém prostředí

Spousta vedlejších misí

Získávání nových schopností

Desítky zbraní a vozidel

Příběhový kooperativní režim

Dlouhá životnost

Grafické orgie

 

Minusy:

Několik bugů

 

Infobox

Datum vydání: 30. listopad 2012

Platformy: Xbox 360, PlayStation 3, PC

Cena: 1399 Kč (konzole), 1199 Kč (PC)

Výrobce: Ubisoft Montreal

Vydavatel: Ubisoft

Distributor v ČR: ConQuest

Jazyk: AJ