Píše se 6. červen 1944 a spojenecká vojska se vyloďují v Normandii. To, co je čeká na pobřeží, je hotový masakr. Jen málokterý voják se vrátí domů. A pokud ano, nebude mít všechny končetiny. Tohle je drsná realita války, kterou Call of Duty: WWII, byť je absolutně mainstream hrou, znázorňuje s veškerou krutostí, která se v ní odehrála. V syrovosti hra exceluje.

Nabízí zhruba sedmihodinnou kampaň plnou nejrůznější úkolů i lidských příběhů. V 11 misích na vás kromě Dne D v Normandii čeká boj o francouzský kostel, obrana okupovaného mostu, honička za zlikvidováním vlaku i mnoho dalších úkolů. Výrazné jsou kradmé mise, v nichž se chopíte role členky francouzského odboje, která se musí dostat nepozorovaně do budovy nacistického velení.

Vzdej se, nacisto!
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Silná je i mise, v níž musíte v roli hlavního hrdiny hry Ronald „Reda“ Danielse dostat z nebezpečí malinkou německou holčičku. Kampaň je povedená. Výraznými momenty jsou tzv. hrdinské činy. Jde o okamžiky, v nichž můžete ukázat charakter tím, že zachráníte padlého spolubojovníka, nebo naopak ušetříte život vzdávajícího se nacisty. Obvykle ale při tom riskujete vlastní život.

Ani v nejnovějším díle nechybí hvězdný herec. V Call of Duty: Advanced Warfare to byl nyní proklínaný a z několika případů sexuálního obtěžování obviněný Kevin Spacey. V sci-fi Call of Duty: Infinite Warfare to byl zase Kit Harington. Nejznámějším hercem ve WWII je hezoun Josh Duhamel známý ze série Transformers. A jeho seržant William Pierson není žádný typický klaďas. Příběh není kdoví co, ale motiv válečného bratrství atmosféra vše vynahrazuje.

Vypadá jako Josh Duhamel, že?
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Rozptýlení přichází s ovladatelnými vozidly, kterých je i v kampani hned několik. Posadíte se za volant jeepu, budete řídit a zároveň pálit z tanku a oblaka se stanou bojištěm na život a na smrt, když se chopíte kniplu dobové stíhačky. Velmi si vážíme změny v systému zdravení. Když vás zasáhne granát, nestačí se schovat do krytu. Automatické zdravení známé z moderních pokračování je naštěstí pryč. Zpět jsou staré dobré lékárničky, které znají pamětníci z původních dílů.

Multiplayer byl vždy silnou stránkou série a nyní tomu není jinak. Pryč je běhání po zdech a neomezený sprint. Online hra více hráčů se vrátila blíže k realismu. Skvělý je sociální prostor velitelství umožňuje až 48 hráčům komunikovat, trénovat i vybírat jednotlivé režimy. Kromě těch klasických je přítomný nový War, v němž se hráči rozdělí na obránce a útočníky. Útočníci musí splnit sérii po sobě jdoucích úkolů, zatímco se fronta posouvá směrem k obráncům.

Nacistické zombie útočí.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Bohužel trpí hra více hráčů malým množstvím map. Těch je celkově 9 a pro mód War dokonce jenom tři. Velmi oblíbeným režimem každého dílu Call of Duty je boj s nemrtvými. Ani tentokrát nechybí. Nazi Zombies nabízí taktický boj s vlnami nepřátel. Nemrtvých je hodně druhů, možnosti vylepšování výzbroje hodně a lootboxy jsou plné užitečných předmětů. Navíc se hlavní role Jeffersona Pottse ujal hollywoodský štramák Ving Rhames. Nacistický doktor Peter Straub má zase podobu a hlas Udo Kiera.

Vizuální podoba hry je…prostě wow! Modely postav se nebezpečně blíží realismu a výrazy v obličejích jsou plné emocí. Animace postav je hodně povedená. Prostředí vypadají naprosto božsky. Až na výjimky jsou textury ostré, částicové efekty jako výbuchy vypadají ohromující a na hru je prostě radost pohledět. Jde o extratřídu. V 4K rozlišení a s podporou HDR prostě lahoda. I zvuk a hudba jsou na stejně kvalitní úrovni. Call of Duty: WWII možná není revoluční dílo, ale návrat ke kořenům po dlouhé době sérii prospěl. Tak zase za rok. Další díl Call of Duty nás jistě nemine.

Fotogalerie
66 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 80 %

Plusy:
Depresivní atmosféra druhé světové války
Povedené kradmé mise
Zdravení pomocí lékárniček
Krásná grafika
Výborný multiplayer
Režim s nacistickými zombiemi 

 

Minusy:
Málo map do online hry

 

Infobox
Datum vydání: 3. listopad 2017
Platformy: PlayStation 4 (recenzováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1799 Kč
Výrobce: Sledgehammer Games
Vydavatel: Activision
Distributor v ČR: ABC Data
Jazyk: AJ