Dead Island z roku 2011 od polského vývojářského studia Techland byl svého času hitovka. Zombie akce v otevřeném prostředí ostrova Benoia učarovala děsivými nemrtvými, brutálním bojovým systémem nablízko a možností vytvářet si vlastní zbraně. O dva roky mladší Dead Island Riptide navázal přesně tam, kde původní hra skončila.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na videoherní kompilace Dead Island Definitive Edition Techland/Deep Silver

V Dead Island si vyberete jednu ze čtyř postav, z nichž každá má svoji specializaci. Někdejší hvězda amerického fotbalu Logan Carter exceluje při boji s vrhacími zbraněmi. Ne až tak úspěšný Raper Sam B se nejlíp ohání tupými zbraněmi. Drobounká, avšak rychlá špionka Xian Mei je zase expertkou na sečné zbraně. Expolicistka Purna Jackson nejlépe střílí.

Každá z postav má svá pro a proti. Dead Island je však hrou orientovanou více na boj zblízka než na přestřelky. Obě hry jsou přítomné se všemi dodatečnými DLC (stahovatelnými balíčky). A zatímco Riptide přináší víceméně jenom bonusové zbraně, Dead Island nabízí kromě nich krvavou arénu Bloodbath, v níž se utkáte se zástupy zombií.

S mačetou do útoku
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Co je ale na rozšíření Dead Island nejlepší – nechybí ani kampaň za Rydera Whitea – hlavního padoucha prvního dílu. Ta vám nejenom odhalí jeho motivy, ale postaví vás před několikahodinový boj o přežití. Zombie se na vás pohrnou ze všech stran a vy budete mít plné ruce práce s vlastním přežitím. Hra za Rydera je ještě těžší než hlavní hra.

Dead Island exceluje v boji na blízko a tvorbě vlastních zbraní. Vzít můžete baseballovou pálku a přidělat k ní nůž a vytvořit z ní ještě nebezpečnější zbraň. Navíc i vaše schopnosti se zlepšují a zesilují. Hra navíc podporuje i kooperativní online hru, takže můžete přizvat do boje i další tři kamarády. Ani před pěti lety a ani teď však není a nebyla dokonalá.

Electroshocking
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Sužují ji tuny bugů a technických chyb. Tuhle se zasekne zombie o lehátko, támhle se propadne váš spolubojovník do země a někdy vás tyto neplechy potkají také. Navíc i obsahově nejde vždy o terno. Některé mise jsou napínavé, ale často jde jenom o to něco někam dopravit, někoho doprovodit, takže zjednodušeně se dostat z bodu A do bodu B.

Dead Island Riptide není pravé pokračování, jde o samostatně hratelnou hru, která navazuje bezprostředně na události té původní. Hlavní hrdinové se nejdříve ocitají na lodi, která však brzy ztroskotá, a horor v tropickém ráji začíná nanovo. Akorát s tím rozdílem, že ostrov Banoi nahradil podobně vypadající Palanai.

Masakr na palubě
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Čtveřici hrdinů doplňuje bývalý voják John Morgan jako nový hrdina. Jeho specialitou je boj holýma rukama. Velice potěšující je možnost importovat si do hry postavu z předchozí hry i s jejími statistikami. Jinak je Riptide hodně podobný prvnímu dílu. Po smrti však nemusíte nahrávat uloženou hru, přítomny jsou znovuzrození.

Jako by si tvůrci, kteří stojí i za novější zombie akcí Dying Light, byli vědomi toho, jak často budete umírat. Taktéž nejsou na rozdíl od Dead Island přítomny všechny sloty pro zbraně hned na začátku. I když jde především o kolekci dvou starších her, nechybí ani bonusová hříčka navíc. Jde o dvourozměrnou šílenost Dead Island Retro Revenge.

Dvourozměrný masakr
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
V ní se v roli hlavního hrdiny vydáváte za unesenou kočkou. Jo, vážně. Jde čistě o 2D akci, v níž ani neovládáte plně pohyb postavy. To je zpočátku zklamání. Hrdina běží sám a vy se pouze přesunujete nahoru a dolů a útočíte na nemrtvé a vojáky čtyřmi rozličnými údery a kopy. Zní to jednoduše, ale postupem času zjistíte, že musíte nejenom bojovat, ale i uhýbat, taktizovat a plánovat.

Retro Revenge je totiž zároveň logickým rychlíkem. Explodujících zombie se nesmíte dotknout, na jiné platí jen určité útoky a využívat budete i uražené letící hlavy pochodujícího nebožáka. Samozřejmě jde o zábavu jen na pár hodin, ale i tak její přítomnost potěšila. O to více zamrzí absence béčkové hry Escape Dead Island. Ta sice není kdovíco, ale dokáže zabavit.

Fotogalerie
37 fotografií
Takto tato definitivní edice hry rozhodně není definitivní. Škoda. Vizuálně však Dead Island a Dead Island Riptide prokoukly, až je na ně radost pohledět. Modely postav mají více polygonů a jsou tak detailnější, textury jsou mnohem ostřejší a světelné efekty a odlesky jsou o generaci dál. Může za to převedení do Chrome Engine 6. Celkově je tak tato kompilace vhodná hlavně těm, kteří rádi kosí zombie a tyto hry jim unikly.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:
Viditelně vylepšená grafika
Tři hry v jednom
Kampaň za Rydera stojí za vypíchnutí
Všechny DLC jsou přítomné
Minusy:
Hodně technických chyb
Mise jsou po chvíli stereotypní
Chybí Escape Dead Island

 

Infobox
Datum vydání:  31. květen 2016
Platformy: PlayStation 4 (recenzováno), Xbox One, PC
Cena: 899 Kč (konzole), 699 Kč (PC)
Výrobce: Techland
Vydavatel: Deep Silver
Distributor v ČR: Playman
Jazyk: AJ