Halo pro první Xbox byla revoluce, která dala předobraz všem dnešním střílečkám z první osoby (FPS). Doplňující se štít při neaktivitě, možnost nosit jen dvě zbraně, ovladatelná vozidla…to co dnes běžně známe, přineslo první Halo už v roce 2001. Pokračování bylo skvělé, ale s přechodem na Xbox 360 ztratila série mnohé. Halo prostě „ztuctovatělo“. Když se vývojáři z Bungie rozhodli, že značku opustí a budou se věnovat jiným hrám, fanoušci dostali strach. Aby také ne, hru mělo vyvíjet nepříliš zkušené studio 343 Industries, které se navíc s remakem Halo: Combat Evolved Anniversary tolik nepředvedlo, i když na druhou stranu ani nezklamalo. Jak se ukázalo, všechny obavy byly liché.

Umělá inteligence Cortana v celé své kráse
Autor: Microsoft

Příběh je sci-fi jako řemen

Hra se odehrává 4 roky po událostech Halo 3. Hlavní hrdina, geneticky vylepšený voják Master Chief, se probouzí na lodi Forward Unto Dawn. Jeho parťačka, umělá inteligence Cortana ho vysvobodila z umělého spánku, aby opět jednou mohl zachránit lidstvo před zkázou. Oblíbená dvojka se ocitá na umělé planetě Requiem, která patří prastaré a dávno vyhynulé rase Forerunnerů. A lidstvo je opět v kelu, poslední přeživší se probudil a Homo Sapiens chce vyhladit z vesmíru. Ještě, že je tu náš supervoják.

Sparťané bojují proti Prométheům, novým robotickým nepřátelům
Autor: Microsoft

Noví nepřátelé, větší zábava

Na Requieum narazíte nejenom na staré známé společenství mimozemšťanů Covenant, ale i na novou rasu Prométheů se zajímavým původem. I když je planeta uměle vytvořená, nalézá se na ní několik druhů povrchů. Podíváte se do hornatých krajin, do lesů i mimozemských staveb. Noví, robotičtí nepřátelé jsou skvělí. Narazíte na plechové rytíře, obrněné psy i létající strážce, kteří oživují padlé. Jejich inteligence, jak už je u série zvykem, je navíc naprosto bravurní. Taktizují, schovávají se a nahání vás ve smečkách.

Brnění si lze libovolně upravovat
Autor: Microsoft

Zbraně, to je radost si zastřílet

S novými nepřáteli přicházejí i jejich nové zbraně, které můžete používat. Ke klasickým kouskům vesmírných mariňáků jako pistole, pulzní puška, brokovnice, raketomet, tak přicházejí jejich robotické alternativy. K tomu si připočtěte zbraně covenantů jako Needler, který střílí vybuchující jehlice, spoustu laserových pušek a máte nejkomplexnější zbrojní arzenál ve všech střílečkách vůbec. Je s ním ale zapotřebí taktizovat, každá zbraň je vhodná pro jinou situaci a ne ke každé budete mít vždy munici. Budete tedy procházet bojištěm a vybírat ten nejvhodnější kousek, se kterým se vydáte dál.

 

Vozidla jsou můj arzenál

Master Chief ale může používat i spoustu dalších vychytávek jako štít, levitující střílnu nebo neviditelnost. A opět tu máme vozidla. Ke známému terénnímu jeepu Warthog, levitujícímu mimozemském Ghostu covenantů a celé řadě dalších přibyla vesmírná stíhačka Broadsword a hlavně robotický mech Mantis, ze kterého můžete nejenom kropit nepřátele jeho kulometem, ale taktéž raketami, nebo je rovnou zadupnout do země. Styl boje se v Halo 4 mění každých pár minut, je to úžasné.

Fotogalerie
10 fotografií

Graficky překvapivě na špici

Graficky bylo první Halo bezkonkurenční. Halo 3 pro Xbox 360, první díl na konzoli, bylo zklamáním. Halo 4 ale předvádí maximum, co konzole zvládne. Absolutní viditelnost, rozmanitá prostředí a děsiví a opravdu mimozemsky vypadající nepřátelé. Halo 4 v tomto směru překonává všechny své předchůdce. Ne, nepřekonává, dává jim přímo na frak (frag, hehe)! Grafická stránka multiplayeru, který byla vždy z pochopitelných důvodů horší, je taktéž lepší, tady si prostě není na co stěžovat.

V multiplayeru, stejně jako ve hře jednoho hráče, můžete zabíjet i nožem na blízkou vzdálenost
Autor: Microsoft

Na síti Halo 4 vládne

O multiplayeru Halo 4 bychom mohli popsat stohy papíru. I kampaň můžete hrát až ve čtyřech hráčích, k tomu jsou tu dodatečné multiplayerové mise Spartan Ops, které jsou propojené s příběhem. Ve hře jich jsou desítky a další budou přibývat zdarma na Xbox Live ke stažení. Kompetitivní multiplayer nemá na konzolích obdoby. K dispozici je Slayer (deathmatch), zajmutí vlajky, král kopce, nebo vražda krále. V té je označen nejúspěšnější hráč, po kterém jdou všichni ostatní. Nejlepší je ale Flood, ve kterém proti sobě stojí Sparťané a mutanti, kteří protivníky proměňují na svůj druh.

Prodejní megahit

Všechny díly série Halo byly vždy prodejními megahity. Ale jejich kvalita klesala. Halo 4 zvedlo kvalitu příběhů supervojáka Master Chiefa na novou úroveň a za první den prodeje vydělalo 4,4 miliardy korun. S touto hrou tak musí být spokojeni úplně všichni. Vydavatel, vývojáři a hlavně, co je nejdůležitější, i hráči. O Halo 4 se bude mluvit ještě hodně dlouho a co je mnohem důležitější, na síti ho budou statisíce hráčů hrát i za několik let…

Hodnocení Blesk.cz: 10/10

Plusy:

Skvělý sci-fi příběh

Zbrojní arzenál, ze kterého se vám budou otáčet panenky

Vozidla měnící styl hry

Kooperativní mise Spartan Ops

Bezkonkurenční multiplayer

Celkově nejlepší FPS současnosti

 

Minusy:

Eeeeh…nic významného :)

Infobox

Datum vydání: 6. listopad 2012 

Platformy: Xbox 360

Cena: 1499 Kč

Výrobce: 343 Industries

Vydavatel: Microsoft

Distributor v ČR: Microsoft

Jazyk: AJ