Myhrvold pracoval pro Microsoft celých 13 let a v roce 1991 přinesl nevídaný návrh. Představil tzv. digitální peněženku, která v sobě skrývala mobilní telefon, připojení k internetu a další funkce, které dnes má každý chytrý telefon. Kdyby se Microsoft rozhodl projekt rozjet, asi by měla společnost na svém účtě o několik stovek milionů víc.

Co měla digitální peněženka umět?

Zařízení mělo mít velký displej, který by zobrazoval základní menu a lištu s ikonami. Nechyběly by digitální hodiny, budík, poznámkový blok, e-mail, fax, předpověď počasí nebo GPS. Elektronická peněženka měla mít i slot na paměťová média a infračervený port pro bezdrátový přenos dat. Manuál pro zařízení měl být k dispozici v online podobě. Podle Myhrvolda by tehdy zařízení stálo 12 až 30 tisíc korun. Microsoft tedy usoudil, že je projekt příliš drahý.

První skutečně chytrý telefon

První chytrý telefon, IBM Simon, byl přitom představen až o rok později. Na trh se ale dostal až v roce 1993 a uměl toho podstatně méně než Myhrvoldova digitální peněženka. iPhone od Applu byl dokonce představen až o 16 let později. iPhone je v různých modelech přitom nejpopulárnější a nejprodávanější chytrý telefon současnosti.

Nathan Myhrvold drží v USA 115 patentů
Autor: profimedia.cz

Opravdový vizionář

Sám Bill Gates o Myhrvoldovi prohlásil, že je nejchytřejším člověkem, jakého zná. Vizionář však Microsoft opustil v roce 1999.  O rok později se stal šéfem společnosti Intellectual Ventures, která se soustředí na vytváření nových patentů. Sám Myhrvold ve Spojených státech drží 115 nejrůznějších patentů. Kdysi si Myhrvold pořídil kostru Tyrannousaura rexe, kterou má před svým sídlem. Že ji však nenalezl sám, ho natolik štvalo, že najal tým paleontologů, kteří pod jeho záštitou objevili dalších 12 koster tohoto prehistorického dravce. Nikomu se nikdy nic podobného dosud nepodařilo.