Jednou z možností, jak tento úchvatný ostrov vzdálený tři a půl hodiny letu z Česka poznat, je půjčit si čtyřkolku. Podle mnohých je nejhezčím tripem vyrazit z Paphosu, historického města vyhlášeného unikátními památkami zapsanými na seznamu UNESCO (hrobky králů nebo cenné mozaiky), na poloostrov Akamas, nejzápadnější cíp Kypru.

Vodopád

Trasa vede od Coral Bay kolem mořských jeskyň na mys Drapano, po dvou kilometrech se zpevněná cesta mění na prašnou a tímto (i horším) terénem pojedete celý den. První zastávkou je soutěska Avakas, cestou k ní zaprašujete plantáže grepů. Dvacetiminutovou procházkou, při níž míjíte aleje oleandrů či cypřišů, dojdete k vodopádu, pod kterým lze smýt počáteční prach z putování.

Želvy na pláži Lara
Autor: Petra Bujoková
Pro gurmány

Mimochodem, poblíž soutěsky je vyhlášená taverna Viklari s nejšťavnatějším souvlaki na Kypru. Grilované vepřové a kuřecí na velkém špízu sem denně láká spoustu místních. Červeným prachem cest pokračujete dále na západ. O dva kilometry dál stojí za to se zastavit v poslední taverně na několik následujících hodin jízdy. Nachází se na nekonečné pláži s překrásným výhledem a ochutnat zde můžete typickou kyperskou kávu nebo vynikající kleftiko – jehněčí pečené šest hodin v tradiční peci.

Za touto pláží vás čeká spleť úzkých prašných cestiček mezi trnitými keři a pak panenská pláž Lara, kterou si oblíbily mořské želvy. (Jak se k nim chovat a jak vlastně žijí, se dozvíte u stánku ochránců přírody.)

Na sever? Na jih?

Liduprázdné zátoky na poloostrově Akamas, jehož značná část je národním parkem.
Autor: Petra Bujoková
Divokou a pustou krajinou pokračujete dále podél pobřeží. Za hodinu jízdy odbočíte do vnitrozemí směr Smigies. Stoupáte serpentinami, vůni prachu střídá vůně borovic. Najednou jste na rozcestí, odkud se můžete vydat na všechny strany. Asi nejzajímavější je pokračovat na západ po vrcholcích kopců, které nabízejí fantastické výhledy. Cesta je to již docela drsná, kamenitá, ale sjízdná. Náznakem civilizace jsou jen občasná stáda ovcí a koz, která tu přece musí někdo obhospodařovat! Po další hodině začínáte sjíždět k severnímu pobřeží. Pohledy na opuštěné laguny, zářící tou nejtyrkysovější barvou, jakou si jen člověk může představit, berou dech.

Opuštěná krása

Klid a pohoda - žádné přervané pláže
Autor: Petra Bujoková
Ve slavné Fontana Amoroza kotví několik člunů, v další potápěčská loď, ostatní jsou naprosto opuštěné. Rozhodně stojí za to nahlédnout do podmořského života. Než zapadne slunce, je třeba vydat se na cestu zpět. Podél severního pobřeží směřujete k Afroditiným lázním, kde si prý dávala dostaveníčko bohyně krásy a lásky se svými milenci. Tady už většina návštěvníků opouští prašné cesty a pro návrat zpět volí ty zpevněné.

Rady na cestu

* Půjčení čtyřkolky na den - cca 50 € (cca 1400 Kč) Je třeba řidičský průkaz
na auto
* Půjčovny na Coral Bay otevírají již v 8 hodin, ideální je vyrazit časně ráno
* Hlavní okruh měří cca 100 km, cestou zpět je třeba dotankovat, benzin celkem cca 13 € (cca 360 Kč)
* Vezměte si na cestu dostatek vody

Fotogalerie
5 fotografií