Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Dolar bude dražší než euro: Čechům zdraží zájezdy i elektronika!

Dolar posiluje, v Americe pro Čechy bude stále dráž a dráž
Dolar posiluje, v Americe pro Čechy bude stále dráž a dráž  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. března 2015
13:37

Je to reálná hrozba. Dolar za 30 korun! Americká měna vytrvale posiluje oproti euru, a tudíž i oproti české koruně. Experti varují, že jeho levné časy skončily. Za 1 dolar si možná zaplatíme 30 korun již příští rok. Dopady? Dražší cestování, vyšší náklady především při exotické dovolené. A hlavně: dražší zboží z oblastí, kde se platí dolarem. Třeba elektronika.

Éra levného dolaru skončila, varuje server IHNED.cz. „V příštím roce by dolar mohl stát až 30 korun,“ přidal temnou prognózu ekonom Jakub Seidler z české pobočky ING Bank. Pryč se tak zdají být časy, kdy byl dolar stále ještě relativně „levnou“ měnou a na rozdíl od eura se dal pořídit i pod 20 korun... Dopadů pro Čechy je více. Dražší cestování. A také benzin, navzdory tomu, že klesá cena ropy. Jenže ropu nadále rafinerie nakupují za dolary, jejichž kurz sílí. Dražší je i zboží z dolarových zemí. 

Tisknou se levná eura

Nevypadá to, že by se situace s dolarem pro nás změnila k lepšímu. Naopak. Americké ekonomice se daří, v Evropě už je to horší. Dolar se tak chystá pokořit v kurzu euro! Doplácí na to i česká koruna... „Dolar posiluje a posilovat bude. Ale to není problém české koruny. Ten problém je v tom, že se rozchází čím dál víc eurozóna a Amerika. v Americe se už uvažuje o tom, že se budou zvyšovat úrokové sazby, což znamená, že dolar bude víc úročený, zatímco v eurozóně se naopak neustále tisknou nové levné peníze, takže ty úroky jsou vlastně záporné. Tím pádem, když jedna měna je víc úročená než druhá, tak je samozřejmě zajímavější pro investice, a tudíž má sklon k posilování,“ řekla Blesk.cz ekonomka Markéta Šichtařová z NextFinance. 

Koruna k dolaru nejslabší za 11 let

„Dolar ještě posilovat bude a vzhledem k tomu, že česká koruna je momentálně svázaná intervenčním režimem s eurem, tak když dolar posiluje k euru, logicky musí posilovat i ke koruně,“ pokračuje Šichtařová. „Dovážené zboží z dolarové oblasti u nás ještě bude nějakou chvíli zdražovat. A to zhruba do poloviny příštího roku, kdy by snad měl skončit ten intervenční režim ČNB,“ dodává. Kurz české měny k dolaru se přitom tento týden dostal na nejslabší úroveň za téměř 11 let. A přiblížil se k hranici 26 korun. Krátkodobě se koruna dostala dokonce až k 27,85 Kč/USD. Česká měna zkrátka kopíruje propad eura. 

V exotice hlouběji do kapsy

Změna kurzu dolaru bude již brzy znát hlavně u zájezdů do větších dálek. Má to svou logiku. „Musíme si uvědomit, že české cestovní kanceláře žijí v podstatě se dvěma měnami: ve Středomoří s eurem a v jiných částech světa s dolarem. To znamená, že základní nabídky, které české cestovní kanceláře mají do Středomoří, by se ten pád koruny vůči dolaru neměl dotknout téměř vůbec. Jiná strategie ovšem bude ve vztahu k exotice, protože ať už v Asii, nebo v Africe, nebo v Latinské Americe, nebo Karibiku, kde české cestovní kanceláře platí především dolarem, můžeme očekávat, že ty kanceláře budou muset zdražit,“ upozornil Blesk.cz mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Zdražení bude výrazné. „Musí to být markantní, protože cestovní kanceláře, které kalkulovaly své ceny v červenci a srpnu loňského roku už na tuto sezónu, tak ten rozdíl je víc než patnáct procent. A to samozřejmě nejsou schopny se svými maržemi pojmout. Většina cestovních kanceláří právě do těch exotik a do těch dolarových lokalit bude průběžně zdražovat už teď,“ dodal Papež.

Dražší elektronika: Notebooky, tablety

Prodejci také v lednu uvedli, že oslabení k americkému dolaru zdraží počítače a elektroniku z Asie. Skladové zásoby jsou pomalu vyprodané, nové zboží je už za nevýhodnější kurz. „Na sílící dolar již postupně zareagovala většina výrobců, kteří obchodují své zboží v USD. Citelně se zdražení dotkne spotřební elektroniky, zejména počítačových komponentů a příslušenství, notebooků nebo tabletů,“ potvrdila Blesk.cz PR manažerka společnosti Alza.cz Šárka Jakoubková.

gabreta ( 14. března 2015 20:57 )

http://www.novinky.cz/zahranicni/364260-americky-obrneny-konvoj-projede-ceskem.html A tady je důsledek zvýšenýho nákladu na tisk Dolaru!! Zase nám tady bude pochodovat cizí, okupační armáda. Určitě se najdou tací, kteří ji budou vítat chlebem a solí. Stejně jako v r. 1939, 1968!!

gabreta ( 14. března 2015 20:40 )

Já si na tehdejší výdělek v poměru ke kupní síle stěžovat taky nemůžu. Nikdy jsem nebyl línej a nikdy jsem neměl hluboko do žlabu. Po Komárech se mi ale nestýská!! Pravda je, že po 25 letech našeho pseudo kapitalizmu a demokracie, se mám podstatně hůř!!

londynskypes ( 14. března 2015 20:24 )

londynskypes ( 14. března 2015 20:23 )

tgbg ( 14. března 2015 07:43 )

V r.1974 byla cena benzinu zvýšena o 100% na 4Kčs. Výdělek byl 1000 Kčs.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa