Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přišli o všechno a Němcová jim vzkazuje: To chce klid

Autor: evak, INT - 
13. března 2011
04:39

Petra Němcová přežila tsunami v Thajsku v roce 2004. Své zkušenosti se teď snaží předat i obětem zemětřesení v Japonsku. Přes média jim vzkazuje: "Hlavně klid a koncentraci." Snad se tyto rady k obětem dostanou.

Česká modelka Petra Němcová (31), která se už považuje spíše za Američanku, se rozhodla reagovat na situaci v Japonsku. Vydala prohlášení, jako to obvykle dělají politické špičky...

A jaké nezbytné rady trpícím Japoncům poskytla? "Rozhodně se člověk musí uklidnit a soustředit na to, co je opravdu důležité. Vím, že to není lehké, ale když se to nepovede, jde pak všechno hůře A to byste mohli propásnout někoho, kdo potřebuje vaši pomoc více," řekla Petra Němcová s vážným výrazem. Je nutno připomenout, že Japonci jsou pověstní svým klidem, jelikož se zemětřesením se nesetkávají poprvé a mají pravidelná cvičení.

To ovšem nebylo všechno, co chtěla Petra světu říct. "Myslím, že svět je teď tak malý, že se katastrofa v Japonsku dotkne tolika lidí. Sama mám přátele tady v New Yorku. Ti zas mají příbuzné v Japonsku, takže jsem viděla jak moc je ta událost zasáhla."

Japonci nebyli připravení na tsunami...

Petra se pak i malinko rozčílila: "Když jsem viděla ta videa z Japonska, bylo pro mě velmi těžké dívat se na ně. Lidé tam vůbec nevěděli jak poznat tsunami a jak se chovat při zemětřesení. Stačil by jednoduchý vzdělávací kurz ohledně chování při katastrofách, ale to se nikde neaplikuje. Mohlo být ale zachráněno více životů." S Petrou by nejspíš Japonci nesouhlasili, záchranářské operace mají nacvičené perfektně a na tsunami se dá připravit jen velice omezeným způsobem.

Jako předsedkyně charity Happy Hearts se věnuje opravování škol, které byly zničeny během přírodních katastrof. Páteční tsunami jí jistě připomenula její hrůzný zážitek z roku 2004, při němž ztratila tehdejšího snoubence Simona Atlee. Modelka své prohlášení jistě vyřkla v dobré víře, ale její "cenné" rady působí v tuto chvíli tak nějak trapně...

sydnicka ( 18. března 2011 08:25 )

clovek nema zadnou dusi To jsi vymyslela jenom katolicka cirkev. V Bibli o tom neni zadna zminka. A osud taky neexistuje. Jinak nema zde smysl zit!!!!

bombay ( 15. března 2011 03:19 )

prosim hlasujte http://www.soutezofotky.cz/soutezici/232 pani se rada svleka a nyni ma velkou sanci vyhrat soutez!!!

evicak ( 15. března 2011 00:34 )

Ale no tak, lidi, je to ucelovy preklad, pisalci v Blesku vedi, jak vas nadzvednout, co proda noviny...a v cestine "to chce klid" zni opravdu hrozne, chce se dodat - a nohy v teple. Nicmene, citlive by se to, co rekla, dalo prelozit, jako "je dulezite zachovat klid (rozvahu), pokud vas postihla zivelna katastrofa, je to velmi tezke, ale pokud nebudete koncentrovani, muzete prosvihnout sanci zachranit nekomu nebo sobe zivot"... tady je jeji prohlaseni v originale: "One of the most important things when you’re amongst a natural disaster is just to stay calm and it’s very hard to do, but if you are not calm and focused, you can miss the opportunities to either help someone or help yourself survive."

palko1961 ( 15. března 2011 00:00 )

Chce to i od vas trochu pokory. Uvedomte si, ze jste tenkrat mela velke stesti ktere vas tehdejsi pritel nemel. Vytrpela jste si svoje, to je znamo. Ale vice by vam prospela radeji motlitba za duse zemrelych, nez pronaset svoje moudra. Ale jestli jste tenkrat unikla smrti, muze si vas osud najit pri jine prilezitosti, kdo vi.

ellora_danen ( 14. března 2011 14:35 )

Původně jsem nechtěla vůbec reagovat, ale ty Vaše příspěvky mě totálně zvedly hladinu žluči...Takže 1. Nejenom Vy a vaše děti (potažmo USA) přispíváte na postižené Japonsko 2. Pokud by to nebylo kapánek z ruky, klidně tam zajedu i s tou lopatou 3. Petra Němcová je skutečně husa a závist s tím rozhodně nemá co dělat. I paní Madeleine Albrightová mluví lépe česky než tahle krasavice inteligentí. 4. Ani Vám by neuškodilo zopakovat český jazyk, pokud už chcete přispívat do českých diskuzí.

Zobrazit celou diskusi