Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Japonsko ONLINE: Hrozí jaderná katastrofa?

Autor: jos, evak - 
12. března 2011
20:07

ONLINE - Sobota: Japonsko se potýká s následky ničivého zemětřesení a následné vlny tsunami. V zemi panuje strach z dění v jaderné elektrárně Fukušima 1. V sobotu vybuchl nahromaděný vodík v bloku 1 a vedl ke zhroucení jedné ze čtyř budov.

ONLINE - SOBOTA

20:07 Záchranné akce pokračují. Riziko radiace se snížilo. Další státy světa nabízejí svou pomoc!

19:01 Japonský ministr zahraničí Takeaki Matsumoto řekl, že pojede na summit G8, který se má konat příští týden v Paříži. Vynechá ale výlet do Velké Británie.

18:18 Dle policejních záznamů překročil počet obětí katastrofy hranici 1800. V přístavním městečku Minamisanriku se pohřešuje přes 10 000 lidí. To je více než polovina všech obyvatel města.

17:39 Přestože se tsunami oproti Japonsku amerického západního pobřeží jen dotkla, vznikly zde škody za několik milionů dolarů. 5000 obyvatel muselo být evakuováno.

16:56 Do Tokia přiletěl záchranářský tým z Jížní Koreje. Jedná se o první tým z jiného státu.

16:20 Nejméně 3 lidé, evakuovaní ze zóny Fukušima 1, byli vystaveni záření.

15:46 Více než 300 000 lidí bylo evakuováno z jihu Japonska. Počet bude narůstat podle rozhodnutí vlády, jestli uzná za vhodné rozšiřovat evakuační oblast.

15:01 Město Minamisoma se 70 000 obyvatel bylo v sobotu liduprázdné. Nikde ani živáčka. Tsunami zde zasáhla plnou silou. Z většiny staveb zbyly jen základy. Odolaly jen betonové a ocelové budovy.

14:22 Ukrajina prohlásila, že připravila týmy s experty na záchranné akce. S Japonskem soucítí kvůli katastrofě v Černobylu v roce 1986 a je připravena poradit i v této oblasti. Čeká jen na žádost z Japonska.

14:00 Záchranné akce vypukly naplno. Tokijský Červený kříž poslal do nejvíce postižených oblastí přes 60 zdravotnických týmů, to znamená asi 450 lékařů a sester.

13:33 Na povrch vyšla informace, že reaktor byl chráněn kovovou schránkou a vybuchl pouze zaměstnanecký prostor v blízkosti reaktoru.

13:15 Mluvčí vlády prohlásil, že jaderný reaktor kontejneru ve Fukušimě 1 nebyl poškozen. Radiace prý už rychle klesá.

12:54 Naoto Kan připomíná lidem, aby čerpali při evakuaci ze zkušeností, které mají ze zemětřesení z roku 1995, které se událo ve městě Kóbe. Při této katastrofě zahynulo 6 433 lidí.

12:43 Japonský premiér Naoto Kan stále vyzývá občany ke zvýšené opatrnosti. "Je také nutné abyste neustále byli v kontaktu s médii," řekl ve své řeči. Dále poděkoval za projevy empatie od politických špiček 60 států světa.

12:32 Automobilka Toyota informovala, že v pondělí přeruší výrobu ve 12 továrnách kvůli stále patrné hrozbě katastrofy. Mluvčí firmy řekl, že vedoucím záleží na bezpečí svých pracovníku.

12:06 Čtyři zranění pracovníci jaderné elektrárny po výbuchu nejsou ohroženi na životě. Jsou při vědomi a komunikují.

11:49 Vojáci našli v pobřežním městě Rikuzentakata okolo 400 těl, které byly zpustošeny tsunami.

11:33 Tsunami dosáhla i na Havaj. Následky ale nebyly tak katastrofické, došlo k poškození přibližně 7 domů.

11:29 Japonská vláda rozšířila evakuační zónu v prefektuře Fukušima z 10 na 20 km.

10:52 Japonská vláda prohlásila, že riziko desetimetrové tsunami je již velice nízké. Přesto mají být lidé na pobřeží velice opatrní, protože třímetrová až pětimetrová vlna se může znovu objevit.

10:34 Ještě před explozí vyhlásila vláda kritický stav v pěti reaktorech. Selhaly generátory, které byly chlazeny studenou vodou.

10:20 Evakuace ve Fukušimě pokračuje v další oblasti. Tentokrát jde o Fukušimu-Daini, známou také jako Fukušima II. Radiace je tak vysoká, že za jednu hodinu je člověk vystaven takové radiaci, jako vstřebá v normálních případech za rok.

10:06 Ve Fukušimě vládne chaos, po výbuchu se všichni chtějí dostat rychle pryč. Do 60 kilometrů od elektrárny už se tvoří zácpy. Všude jsou slyšet klaksony a křik. Policie zatarasuje cestu a kontroluje přijíždějící novináře směrem k Fukušimě.

9:48 V ovzduší kolem Fukušimy je patrné množství radioaktivního Cesia.

9:33 Záběry japonské televize NHK ukázaly, že jaderné elektrárně chybí po výbuchu vnější konstrukce jedné ze čtyř budov.

9:16 Z jaderné elektrárny Fukušima se ozval výbuch! Oblast je zahalena kouřem. Je hlášen jeden zraněný pracovník.

9:10 Z Fukušimy přišla zpráva, že radiace postupuje. V okruhu nad 10 km, kde mělo být bezpečno je dvacetkrát větší radiace.

9:03 Záchranné akce se rozjely na plný plyn. Po přeživších pátrá 50 000 záchranářů.

8:35 Chlazení jaderných elektráren za pomoci vody nepomáhá. Proudy studené

8:48 5,6 milionů japonských domácností se potýkají s výpadkem elektřiny a v 1 milionu domácností je ochromený přívod vody.vody se rychle ohřívají a cirkulace zpomaluje.

8:17 Lidé z oblasti 10 km od jaderné elektrárny Fukušima by měli být v bezpečí. 80 000 obyvatel žije v okruhu do deseti kilometrů. Jejich evakuace nadále pokračuje.

Video  Japonsko zdevastovalo ničivé zemětřesení a tsunami zabiják  - CNN / youtube.com
Video se připravuje ...

8:01 Japonsko už odvolalo varování před Tsunami. Stále ovšem visí hrozba od jaderných elektráren, které se přehřívají. Blízké okolí bylo evakuováno.

7:45 Stále není jasné, jestli jsou v Japonsku mezi oběťmi Češi.

7:30 Tokio hlásí 5 obětí. Zprovozňuje již MHD a odpoledne se rozjede šinkanzen.

7:15 V Japonsku okamžitě začaly záchranné práce, ale ve zcela nedostatečné míře. Lidé mávají bílými vlajkami, zatímco jsou obklopeni vodou. Kromě zpravodajského vrtulníku, ale není nikdo, kdo by je zachránil.

7:00 - Z Japonska bylo ohlášeno zemětřesení o síle 7,9 stupňů na Richterově škále. Pro severovýchod země bylo vydáno varování před přívalovou vlnou tsunami, která by mohla dosáhnout až desetimetrové výšky.

VÝZVA: Češi v Japonsku, jste v pořádku? Zažili jste zemětřesení? Ozvěte se mailem na tip@blesk.cz, nebo volejte 724 014 586.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi