Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přežili tsunami: Jejich první slova o katastrofě

Autor: evak, INT - 
13. března 2011
10:30

Dva dny po děsivém zemětřesení a následné vlně tsunami záchranáři stále pátrají v troskách. Pořád je zde naděje, že někdo neštěstí přežil. Jak se cítí ti, kteří už byli z trosek vytaženi? Jaké jsou pocity těch, již se znovu narodili? Zde je několik slov přeživších ze Sendaje.

Koichi Takairin (34)

Zrovna jel ve čtyřtunovém vozidle, když tsunami smetla město Sendai. "Vlna přišla tak rychle, že člověk neměl čas ani vylézt. Strhla mě voda a já kolem sebe viděl plavat zbytky domů, auta a stromy. Bylo to neuvěřitelně rychlé. Jediné, co jsem mohl udělat bylo sedět a čekat," vypověděl Koichi. Po vlně zjistil, že jeho auto bylo neskutečně poškozené. Měl obrovské štěstí, že přežil.

Když voda opadla, přidal se k ostatním lidem, co přežili. Vraceli se k pobřeží Tichého oceánu a sledovali zkázu.

Blaise Plant (30)

Člen rockové skupiny po celou noc po zemětřesení zasílal zprávy po internetu. "Měl jsem z noci nezvyklý pocit. Město bylo velmi klidné, stále se místy otřásalo," napsal.  Později přidal: "Celé město smrdí ohněm. Vidím kouř z plynového generátoru dole na ulici."

Japonci jsou pověstní svým klidem, ani Blaise se nijak nevymyká. "Je těžké zůstat v klidu, když je tolik lidí zraněno a usmrceno. Ale jde to. Japonsko se často otřásá a občas spadneme ze židle. Ale prozatím máme všechno, co potřebujeme," byla v noci poslední Blaisova zpráva.

Satako Yusawa (69)

Když začalo zemětřesení, dávala jsem si zrovna šálek čaje u přítelkyně. "Snažili jsme se zůstat pod nábytkem, ale zemětřesení bylo stále silnější a silnější. Zpanikařili jsme," říká Satako vyděšeně. Její přítelkyně ale dopadla mnohem hůř. "Plakala mi na rameno, že její si zrovna půjčil hodně peněz na vysněný dům. Jen pár týdnů před katastrofou se se ženou odstěhoval. Když jsme se tam šly včera podívat. Nic tam nestálo. Naštěstí tam její syn v době zemětřesení nebyl, " dodává Satako. Její kamarádka se jen na místo podívala se slzami v očích a řekla: "To je život."

Naomi Ishizawa (24)

Naomi byla v práci, když zemětřesení začalo. Až do noci se snažila dovolat svým rodičům. Stále se jí to nedařilo. Bydlí s rodiči v domě za městem. Její domov i nadále stojí. Jen zdi v ložnici a koupelně spadly. A všude po interiéru se válí odpad, jak se věci rozbíjely.

Tato rodina měla veliké štěstí. Tsunami se zastavila přímo před jejich domem. Domy v sousedství byly ošklivě poničeny.

Stále však čekají, kdy se ozve zbytek rodiny. "Můj strýček s rodinou bydlí poblíž pobřeží, kde bylo hodně obětí. Stále jsme je nenašli ani o nich neslyšeli," dodává Naomi se strachem v očích.

solnareduard ( 20. února 2012 17:28 )

Co je to za velvyslance který neinformuje národ ,že je univer zální záchranný systém proti následkům katasrof jako je tsunami,tornáda a podobné atd.Životy se mají chránit,až budete stát tváří přírodní katasrofě-mohl jste přežít bude již pro záchranu pozdě.Důchodce z Čech

solnareduard ( 25. března 2011 15:13 )

Proti vlně tsunami je obrana jenom pitomci tvrdí opak,2006 jsem nabízel systém ochrany univerzitě v Kjotě zda by posoudila reálnost systému bez odezvy co dodat stalo se co se stát muselo.Do 11 března nebyl žádný systém schopen ochránit lidi. O můj nebyl zájem jsem důchodce nemám na patent 3 miliony,nemám na materiál. nemám na atesty a kde to ověřit.Může někdo pomoc těm, ktetá vlna ohrožuje? tel:+420 723 731 197 Eduard PS system je schopen odolat 30 m vlně tato katastrofa není poslední.

Zobrazit celou diskusi