Pokud se o Puršovi mluvilo jako o noblesním a inteligentním muži, neblaze proslulý šéf všemocného odboru kultury ÚV KSČ Miroslav Müller (†71) byl sice obávaným, avšak vysmívaným tajtrlíkem a věčně rudolícím alkoholikem.

Po Jiřím Sovákovi (†80) v sedmdesátých letech požadoval, aby vystoupil v televizi a schválil normalizaci. „Sovča mu řekl – soudruhu Müllere, já jsem herec, a to, co mi navrhujete, je blbost. To je, jako kdyby vypukla politická krize a soudruh Husák začal hrát Hamleta,“ vzpomíná vdova Andulka. Müller prý zrudl ještě víc a řekl, že je pro něj Sovák od té chvíle politicky bezcenný. „A co mám dělat?“ ptal se herec. „Mám zalehávat pumy před ÚV? Zatím tam žádný nejsou. Zatím!“ řekl Sovák důrazně. „A tím měl utrum,“ připomíná vdova Andulka.

Poslední ze tří kapitánů, ředitel Filmových studií Barrandov Miloslav Fábera (†76) zase např. donutil režiséra Václava Vorlíčka (87) natočit agitku Bouřlivé víno. Pokud by odmítl, nemohl by dál točit komedie se scenáristou Milošem Macourkem (†76). „Ředitel Fábera to postavil jasně – film Což takhle dát si špenát pustí do výroby, až natočíme tohle. Do té doby ne,“ vzpomíná režisér. „Miloš si knížku, podle které jsme film měli natočit, vzal domů, přečetl a pak mi zavolal, že se musíme zastřelit. Vůbec nevěděl, co s tím dělat,“ píše Vorlíček ve své životopisné knize Pane, vy jste režisér!.

VIDEO: Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Schmitzer: Do Chalupářů si ho dohodil táta Sovák! Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
10 fotografií