Obraz s Brtníkem, který už několikrát stihl změnit majitele, vznikl pro účely filmu a namaloval ho jeden z členů štábu. Po skončení natáčení ho domů dostal představitel rytíře Jiří Sovák, který se ho před smrtí rozhodl odkázat Karlu Vágnerovi (74), kterého prý bral jako syna. Jenže obraz byl na výšku příliš velký, a tak se skladateli do domu nevešel. Ten ho tedy zapůjčil jednomu menšímu divadlu, které ale bohužel před časem zaniklo.

Nyní tedy umělecké dílo skončilo pověšené na zdi nad čestným stolem pro štamgasty v restauraci U Sapíků na Klokočné. Oblíbený herec, který bydlel v nedaleké Stříbrné Skalici, sem ostatně velmi rád jezdil až do posledních chvil před smrtí v roce 2000. „Pak už chodil jen v domácích papučích, protože ho strašně bolely nohy a potřeboval pohodlí,“ zavzpomínala pro deník Aha! na manžela Andulka Sováková (78).

Sovák si zde prý rád dopřával dobrůtky staročeské kuchyně a sedával nejčastěji u piana, odkud viděl na celou místnost a měl přehled. „Jsem ráda, že tady bude viset obraz na Sovčovu památku,“ nechala se slyšet vdova. Do restaurace zavítala na slavnostní hostinu, kterou šéfkuchař Jaroslav Sapík (63) vystrojil právě na počest jejího zesnulého muže.

Bohužel sama si na ničem z luxusního menu pochutnat nemohla, jelikož má potíže se slinivkou. „Mám dost přísnou dietu,“ vysvětlovala. Alespoň prý ale mohla předat Karlu Vágnerovi cenné album fotografií ze seriálu Byli jednou dva písaři. „Myslím, že to bylo nejlepší dílo mého muže,“ míní paní Andulka.

Kromě ní se na slávu na hercovu počest vypravilo i několik známých osobností. Kromě Vlastimila Harapese třeba Jiřina Bohdalová (85), která se Sovákem hrála poměrně často, například v komedii Světáci či v seriálu Chalupáři. Herečka přijela na drahého kolegu zavzpomínat i přesto, že má zrovna svých starostí dost. S jezevčicí Žofinkou totiž musela na kontrolu k veterináři, jelikož jí zvířátko v Praze přejela řidička, když s autem nečekaně najela na chodník.

Fotogalerie
18 fotografií