Za Horníčkem na natáčení totiž pravidelně jezdíval jeho syn Honzík (†21). Rád svého tátu sledoval při práci. Jednou se šel projít po okolí, a zrovna když se kochal pohledem na malý rybníček, dostal epileptický záchvat a spadl do vody. Marně volal o pomoc, nikdo v té chvíli nebyl nablízku a jeho zoufalý křik neslyšel.

Celý štáb a herci i samotný Miroslav Horníček totiž zrovna natáčeli o kousek dál... Přestože na dně nebylo moc vody, zhruba patnáct centimetrů, utopil se. Toto neštěstí dodnes připomíná kříž nad zahradou, ve které oba filmoví písaři pěstovali melouny.



Pro Horníčka to byl strašný šok. I když byl na tom psychicky dost špatně, zachoval se jako pravý »profík« a brzy se opět vrhl do práce. „Natáčení se na týden přerušilo, ale pak se normálně jelo dál, aniž by to na Mirkově výkonu bylo nějak znát,“ prozradil ještě za svého života Horníčkův kamarád a herecký kolega Jiří Sovák (†79).

„Naši práci to neovlivnilo. Sovák si vzal Horníčka na starosti. Neutěšoval ho nijak okatě, neříkal mu, ať netruchlí, nic takového,“ zavzpomínala před časem také Věra Tichánková (†93), která ztvárnila Heřmanku. „Jenom ho pozorně sledoval, a když se třeba Horníček plížil k té nádrži, kde se mu syn utopil, hned u něj byl Sovák a už něco po něm chtěl: Poslouchej, co kdyby sis v té příští scéně stoupl na židli? Pořád pro něj vymýšlel pracovní úkoly,“ popsala herečka.

Svého kolegy si za to vážila. „Oceňovala jsem ho za to. Ukázalo se, že Sovák hodně přemýšlí o tom, jak Horníčka nenápadně podržet, aniž by se jedinkrát musel zmínit o tom, co hrozného se stalo.“

Fotogalerie
4 fotografie