Scenáristé prý pro roli nerudného Evžena Humla mysleli na Jaroslava Marvana či Josefa Pivce, režisér František Filip ale jako prvního zvolil právě Sováka. „Vhodný představitel se samozřejmě vždycky hledá, ale já hned pomyslel na Sováka,“ prozradil Filip loni pro dokument 40 let s Chalupáři.

„Ale když jsem Sovákovi řekl, že jeho partner bude Kemr, tak se zarazil a podivil. Kemr byl pro něj pochopitelně jinej typ herectví, dramatickej, hlubokej herec, zatímco Sovák byl komediální. Já jsem si říkal, že to něco hodí, a jak se nakonec ukázalo, hodilo. Kemr byl ten upřímný poctivec, a Sovák opak,“ prozradil Filip.

VIDEO: Manželka prozradila, proč v Chalupářích nechtěl Kemra!

Video
Video se připravuje ...

19 let od smrti Sováka: Manželka prozradila, proč v Chalupářích nechtěl Kemra! Petr Macek, Petr Soukup

O Sovákových rozpacích mluvila i vdova po slavném herci Anna Sováková. „Samozřejmě, že k sobě mohli mít výhrady, ale nepamatuji se, že by je jeden druhému někdy sděloval. Naopak. Pan Kemr byl velice zvláštní člověk a Sovák ho velice uznával, i když si z toho jeho téměř přehnaného katolictví dělal laskavou legraci. Ale respektoval to. Říkal třeba: Pepíčku pospíchej, abys stihnul nešpory! Tohleto jim vyhovovalo,“ dodává Sováková.

A když už nečekaného kolegu přijal Sovák, postavili se proti Kemrovi dramaturgové z televize. „Oni ho tehdy nechtěli obsadit, neustále mu předhazovali Boha. Byly s tím nepříjemnosti. Ale pan režisér Filip a Sovák šli tvrdě proti tomu, prosazovali to… Sovák když se do něčeho zakousl, tak byl buldok, a šel za tím. Tenkrát pořád někdo někomu něco povolovali nebo zakazovali, v tom byl naprostý nepřehled. Takže Sovák si ho prosadil. A pan Kemr mu byl za to vděčný, byl velice rád, že s ním může točit. Oni se spolu jinak příliš často nedostali dohromady, a tohle jim vyšlo. Pan Kemr byl opravdu zvláštní, ale měl improvizaci od Sováka rád,“ dodává Sováková.

VIDEO: Legendární Chalupáři

Video
Video se připravuje ...

Sovák, Bohdalová Petr Macek, Petr Soukup

Fotogalerie
22 fotografií