Ještě nedávno jsme se od sympatického moderátora prostřednictvím televizních obrazovek dozvídali, jaké nás čeká počasí. Tehdy by asi nikoho nenapadlo, že je Jančařík nemocný. Jediným příznakem, že s ním není něco v pořádku, bylo vystouplé břicho. Mohla za to vrozená polycystická porucha ledvin, kvůli níž musel Michal v říjnu loňského roku podstoupit transplantaci.

Video
Video se připravuje ...

Zpověď těžce nemocného Jančaříka: Nemůžu na nohy, natekla mi krev do míchy... TV Nova

„To jsem seděl s kamarádem v čajovně a měli jsme takovou pohodičku v pátek večer. A najednou telefon, okamžitě do špitálu a transplantace. Zaplať pán bůh, přišlo to dost rychle, čekali jsme, že to bude trvat několik měsíců, ale zhruba po měsíci se pro mě ten vhodný dárce našel,“ vzpomínal na osudné momenty Jančařík. Úspěšný zákrok provedli lékaři v plzeňské nemocnici Lochotín. „Musím poděkovat docentu Moláčkovi, že to takhle skvěle zvládnul,“ neskrýval moderátor svou vděčnost.

Podle něj ostatně vše probíhalo bez problémů. „Ten průběh, nástup funkce, rozvoj funkce a vlastně stabilizace hodnot ledvinových parametrů běžel bez trablů, bez komplikací a trvá dosud, ta ledvina funguje dostatečně,“ vysvětloval pro TV Nova docent Moláček a jeho pacient přizvukoval: „Těch pár dní po transplantaci to vypadalo všechno bezvadně, to si dobře pamatuju, tam jsem byl úplně v pohodě.“

Video
Video se připravuje ...

Kolegové z Novy poslali ochrnutému Jančaříkovi dojemný vzkaz! Podívejte se! TV Nova

Vše se zdálo být zalité sluncem, jenže pak přišla další rána. Šest dní po operaci začal Michal masivně krvácet mezi pátým a šestým obratlem. „Začala mi téct krev do míchy, něco tam prasklo, co nemělo, na to neměl nikdo žádný vliv, ale prostě stalo se,“ líčil hrůzné okamžiky Jančařík, který pak ještě dvakrát musel na operační sál a poté skončil na metabolické jednotce intenzivní péče lochotínské nemocnice.

Zde se o něj podle slov moderátora po dobu 50 dnů staral Jaroslav Raděj. „V podstatě mi zachránil život. Ty první týdny jsem byl opravdu mimo a měl jsem strašný bolesti a Jarda mě z toho vytáhl, takže mu hrozně děkuju,“ nešetřil chválou Michal. „Staral jsem se ze všech sil, to je moje poslání a povolání. Michal je skutečně výjimečný pacient, ať už některými svými diagnózami nebo komplikacemi,“ odvětil jeho zachránce Raděj.

„V těch prvních dnech se jednalo o to, jestli ten stav bude schopen vůbec přežít, byl skutečně kriticky nemocný,“ potvrdil i profesor Martin Matějovič s tím, že v těchto chvílích byl Jančařík závislý na přístrojové podpoře, přístrojové náhradě na funkci ledvin, na umělé plicní ventilaci a na lécích na podporu krevního odběru.

Kritický stav se Michalovi nakonec podařilo překonat, ovšem ne zcela bez následků. Někdejší vášnivý sportovec a cyklista ochrnul na obě nohy. Leckdo by se po takové zprávě psychicky zhroutil, ale moderátor zatím neztrácí naději. „Ten tlak krve na míchu způsobil, že teď je ta mícha částečně poškozená, ale není přerušená, takže je tady velká šance, že by se to mohlo podařit rozchodit,“ svěřil se Jančařík v rámci reportáže, kterou v nezkrácené podobě odvysílá TV Nova v pondělní Snídani s novou.

Statečného moderátora teď čeká rehabilitační pobyt v Kladrubech. Nastoupit by měl pravděpodobně již příští středu. „Kladrubské rehabilitační centrum je ale prý výborné. Věřím, že mi pomohou! Bude to ale náročné…“ okomentoval své šance Michal. Lepší místo si zřejmě opravdu nemohl vybrat, vždyť už před lety zde po prodělané západonilské horečce znovu postavili na nohy Pavla Nového (68).

VŠE O STAVU MICHALA JANČAŘÍKA ZDE>>

Fotogalerie
28 fotografií