Zapeklitá věc. Sympaťák Michal se kvůli polycystóze podrobil neodkladné transplantaci ledviny, a spustila se lavina problémů.

„Tři dny poté jsem náhle musel na stejně těžkou a naprosto neplánovanou operaci míchy,“ popsal sám Jančařík. Praskla mu céva a vytékající krev silně tlačila na míchu.

„Lékaři krev odsáli, ale tlak na míchu byl velký a způsobil nefunkčnost mých spodních končetin,“ uvedl tehdy pro Novu Jančařík. Z Plzně, kde ho operovali, putoval na spinální jednotku do pražského Motola na rehabilitace.

Tam lékaři vstříkli Jančaříkovi do páteře kontrastní látku, aby zjistili, proč nemůže Michal chodit. „Látka na jednom místě míchou neprocházela, přestože přerušená není,“ sdělil Blesku dobře informovaný zdroj.

„Znamená to laicky zhruba to, že míchou neprocházejí patřičné nervové signály,“ dodal ještě. O novém poznatku nevěděl ani Michalův otec Petr Jančařík (64). „O tom jsme s manželkou neslyšeli,“ řekl smutně. Zrovna dnes za synem opět jedou.

Anatomická vada

Mícha může být poškozena funkčně, tedy přeťata či rozdrcena při úrazu. Anebo anatomicky, kdy jí z nejrůznějších důvodů neprocházejí potřebné nervové signály, přestože je neporušená. To je právě Jančaříkův případ.

VŠE O STAVU MICHALA JANČAŘÍKA ZDE>>

Fotogalerie
33 fotografií