Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ČSSD zahajuje referendum. Babiš láká její členy: Můžete být s námi úspěšní

Autor: Jakub Veinlich - 
21. května 2018
07:17

Být ve vládě, či nebýt, to je to, oč tu běží. Sociální demokraté řeší hamletovskou otázku. Právě dnes začíná jejich nejdůležitější rozhodování za několik posledních let. Straníci jdou k referendu a rozhodnou, zda vstoupit do koalice s hnutím ANO Andreje Babiše za podpory KSČM. Premiér v demisi tvrdí, že může vzniknout úspěšná vláda. A věří, že socialisté do ní nakonec vstoupí.

Zlomové datum pro sociální demokracii bude nejspíš 15. červen 2018. To by měly být známé výsledky vnitrostranického referenda o vstupu či odmítnutí koalice s Andrejem Babišem. Vše ale odstartuje dnes. Všichni členové ČSSD totiž počátkem 21. května budou chodit na stranických schůzích k urnám a hlasovat o vstupu do vlády s hnutím ANO. Začátek referenda bude přitom premiér v demisi sledovat z Finska, kde je na státní návštěvě.

„Vnímám to jen v médiích – údajně je to půl na půl. Je potřeba, aby pan předseda Hamáček skutečně řekl jednotlivým členům, jak to v té bývalé koaliční vládě fungovalo a proč došlo k tomu, k čemu došlo. Myslím, že v tomto směru mám čistý stůl a nebyl jsem to já, který na někoho útočil,“ řekl těsně před referendem novinářům Babiš, který se tak nepřímo opřel do bývalého vedení sociální demokracie.

Podle svých slov se v minulé vládě opíral především do těch ministrů, kde cítil možnost tunelování. „To, že jsem poukazoval na některé netransparentnosti a možná i tunelování v České poště a možná i ve zdravotnictví a shodou okolností tam byl zástupce ČSSD, tak to budu dělat vždycky. I v té příští vládě, pokud vznikne, proto jsem založil hnutí, abych bojoval proti plýtvání, proti nehospodárnosti. Budu to dělat stejně pro všechny ministry a je jedno, z jaké je strany nebo hnutí,“ tvrdí premiér.

Podle Babiše je dnes mnohem lepší komunikace s novým šéfem ČSSD – tedy Janem Hamáčkem, než byla s Bohuslavem Sobotkou, který dnešnímu premiérovi v bývalé koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL šéfoval a nakonec se nedávno z politiky stáhl úplně.

„Myslím, že ČSSD může být s námi úspěšná, protože naše hnutí je úspěšné a může se podílet na tom úspěchu a jsem přesvědčen, že ta vláda může být úspěšná,“ pokračoval Babiš, který si zatím jinou variantu než menšinovou vládu s ANO a ČSSD tolerovanou komunisty nepřipouští.

Předsedové všech tří stran v posledních dnech podle premiéra komunikovali především po mailech. Elektronická pošta se tak stala prostředníkem pro vyjednávání o dolaďování detailů případného programového prohlášení vlády. „Vyměňujeme maily, ohledně nějakých formulací,“ prozradil střípky ze zákulisí Babiš.

Problém Poche

Prezident Miloš Zeman vyzval minulý týden ČSSD, aby se v referendu přiklonila pro vstup do vlády, kde by měla celkem pět ministerstev. Výhrady má ovšem k navrhovanému ministrovi zahraničí, na kterého Jan Hamáček navrhuje europoslance Miroslava Pocheho. Na dotaz, zda by akceptoval na post ministra zahraničí právě tohoto kandidáta, Zeman pouze odvětil „ne“.

„Pan Poche je člověk, který výrazně vystupoval ve prospěch migračních kvót, a jeho zaměření by tedy bylo v rozporu s oficiální zahraniční politikou nové vlády,“ řekl později Zeman Parlamentním listům. Poche proto požádal prezidenta o schůzku.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Premiér Babiš nechce podle svých slov hodnotit Pochecho podle článků v médiích. I tak je ale podle premiéra důležité, aby byla shoda na zahraniční politice jak ve vládě, tak i s prezidentem. Babiš věří, že situaci nějak vyřeší předseda ČSSD Hamáček.

„Je to záležitost sociální demokracie, ale samozřejmě je důležité, aby tam byla nějaká shoda s panem prezidentem z hlediska zahraniční politiky,“ řekl Babiš. Na dotaz Blesk Zpráv pak odpověděl, že se s nominovanými kandidáty sociální demokracie na ministry bude chtít určitě potkat. Ale až po 15. červnu.

„Určitě, ale musíme si počkat na to referendum, protože bez referenda to nemá smysl,“ dodal Babiš.

Ani jména kandidátů sociální demokraty nezklidnila

Jan Hamáček představil kandidáty na ministry v pátek po jednání politického grémia strany a po schůzce předsednictva. Na ministerstvo vnitra má zamířit on sám. Na zahraničí by měl zamířit už propíraný vlivný člen pražské buňky ČSSD Miroslav Poche, ministrem zemědělství by se mohl stát prezident Potravinářské komory Miroslav Toman, který si už tento post vyzkoušel ve vládě Jiřího Rusnoka. O kulturu by se měl starat olomoucký primátor Antonín Staněk a práci a sociální věci by pak měl řídit bývalý politický náměstek ministerstva Petr Krčál.  

Referendu ČSSD bude trvat od 21. května do 14. června. Výsledky mají být o den později. Zatímco například sociální demokraté v Ústeckém a Plzeňském kraji většinou vstup do vlády s Andrejem Babišem odmítají, středočeská a pražská organizace je spíš pro vstup do koalice.

cezar8 ( 21. května 2018 16:55 )

cenda48 - a co se vás týká, tak koukám, že jste jeden z těch členů přátel nebo jak se oslovujete....vážený pane cendo48, kde má Babiš registrované firmy? U nás a ne v daňových rájích. Kde platí daně? V Čechách. A jsou to docela slušné peníze. Kolik firmy zaměstnávají lidí? Cca 35 000, tedy docela slušné okresní město. Kde ti lidé platí daně? No přece v ČR. Tak neoblbujte. A mimochodem, víte kdo a kolik dal knížeti dotací na jeho činnost? Daleko víc, než je nějaké Čapí hnízdo.....A dotaz od "blbce" pro blbce, co děláte pro lidi vy?

cezar8 ( 21. května 2018 16:45 )

ČSSD si vymýšlejí nesmyslné požadavky a přitom dneska už nemají žádnou politickou moc a váhu ve sněmovně. Jejich pohrobci akorát rozvracejí a dělají problémy v senátu. Trvalá vláda za současných politických podmínek nemůže s ČSSD nikdy vzniknout....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa