Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Budeme mít oslí uši.“ Chovanec cupuje jednání ČSSD o vládě opřené o KSČM

Autor: jer - 
13. května 2018
17:35

V České republice se pomalu rýsuje nová vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty, která teď závisí v první řadě na referendu uvnitř sociální demokracie. A právě ze strany oranžové růže se teď ozývají některé hodně kritické hlasy. Tradičním kritikem spolupráce své strany s Andrejem Babišem (ANO) je exministr Milan Chovanec, který na sjezdu neuspěl v boji o předsednické křeslo. Na Facebook vyvěsil šest bodů, které mu na vyjednávání vadí. Ke kritice si vypůjčil i dílo Karla Havlíčka Borovského, báseň o Králi Lávrovi.

Podle bývalého ministra vnitra má smlouva jen legitimizovat hnutí ANO. A vůbec neřeší, výměnou za co budou komunisté vládu podporovat. „To prý dojednává samostatně hnutí ANO. Ale socdem za to přeci také ručí. Za něco, co vůbec nezná,“ podivil se Chovanec.

Exministr vidí za „podivným postupem“ možnou snahu o obejití bohumínského usnesení, tedy hlasování, kterým si sama ČSSD v roce 1995 zakázala spolupráci s komunisty na vládní úrovni. „Pak to ale není pohádka o Chytré horákyni, ale o Králi Lávrovi. A všichni v soc. dem. z toho budou mít leda tak oslí uši!“ huboval kolegy bývalý úřadující šéf strany.

Video  Chovanec po volební prohře: Nebudu házet vedení ČSSD klacky pod nohy  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle Chovance navrhovaná smlouva dostatečně nebrání přehlasování koalicí ANO, KSČM a SPD. „Ještě před pár dny se tím naši vyjednavači zaklínali! A tvrdili, že zbaví parlamentních funkcí reprezentanty SPD. Kde to je,“ táže se exministr.

Chovancovi nejsou po chuti ani požadavky KSČM zasahující do zahraniční politiky. Přitom právě o resortu zahraničí se jedná jako o jednom z ministerstev, které by mohla kontrolovat ČSSD. Komunisté v sobotu prohlásili, že nepodpoří vládu, která bude mít v programovém prohlášení posílení zahraničních misí.

V posledním bodě svého příspěvku se Chovanec ohradil proti odstoupení od požadavku na neúčast trestně stíhaného politika ve vládě. „Nestačí snad, jak jsme z požadavku na neúčast trestně stíhaného politika udělali politika odsouzeného? A to ještě bez faktických pojistek, že vláda s důvěrou od socdem nepojede dál bez socdem,“ napsal exministr.

Hezký den, ptáte se mě, co mi přesně vadí na návrhu koaliční smlouvy? Tady to je: 1. Není to většinová koalice, ale...

Zveřejnil(a) Milan Chovanec dne 13. květen 2018

K požadavkům komunistů například k lustrování jmen ministrů se v Partii na Primě vymezil místopředseda ČSSD Martin Netolický, podle kterého nemají v případě sociálních demokratů do čeho mluvit a vše si mají dohodnout jen s hnutím ANO.

O tom, zda ČSSD do vlády v ANO vstoupí, rozhodne vnitrostranické referendum, které potrvá od 21. května do 14. června. 

marais ( 14. května 2018 11:20 )

Už spolupráci s Ano neřešte, jinak bude Babiš vládnout sám s tíchým souhlasem presidenta.

hejhej ( 13. května 2018 21:19 )

marmat:

strejda777 ( 13. května 2018 20:52 )

Sobotka může být rád, že to stádo už nevede......

svestkybudou ( 13. května 2018 20:45 )

Sobotko máš je z krku, je to větší prča než za tebe.

marmat ( 13. května 2018 20:37 )

Takže KDO si s kým špiní ruce už lidi pochopili....."mlčeti zlato!"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa