Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Ďábelská koalice“ dělí Babišův kabinet. Ministři se čertí, dámám nevadí

Autor: simao - 
11. dubna 2018
15:25

Opozice tuhle trojici stran označuje za hlasovací mašinerii, z ČSSD zní slova o „ďábelské koalici“. A odborníci upozorňují, že společně ANO, Okamurova SPD a Filipova KSČM hlasují společně od začátku nové Sněmovny. Jenže tahle rýsující se koalice o pohodlné většině 115 mandátů ve Sněmovně, kterou Andreji Babišovi doporučuje nyní i prezident Miloš Zeman, dělí i členy současné vlády. 

Jan Birke z ČSSD tuhle trojici stran překřtil na ďábelskou koalici. ANO, SPD a KSČM čelí od ustavující schůze Sněmovny kritice opozice, že vytvořily hlasující mašinerii, která zválcovala v řadě případů všechny ostatní. Nejen na sněmovním plénu, ale třeba i při hlasování ve výborech. Právě tato koalice podržela mj. místopředsedu Sněmovny Tomia Okamuru v jeho křesle.

A nyní se chystají jejich zástupci jednat o vládní spolupráci, respektive podpoře vládě. Ostatně i prezident Miloš Zeman nyní doporučil Andreji Babišovi, aby tuto variantu projednal. „Pan prezident doporučil pokračovat v jednání s KSČM a SPD. To neznamená, že doporučil jen tuto variantu,“ uvedl v úterý Babiš po jednání v Lánech.  

Ve středu na tiskovce po zasedání vlády premiér zdůraznil, že nechce komunisty přímo ve vládě, ale jedná se skutečně jen o podporu. Zároveň upozornil i na kritiku KSČM vůči některým ministrům za ANO.

„My jsme s KSČM vyjednávali v minulosti a vyjednávali jsme čistě o programu. To, že KSČM má nějaký názor na naše ministry, tak jak každý občan této země nebo politik, samozřejmě neznamená – ani o tom nikdy nebyla řeč – že bychom my s KSČM sestavovali nějakou vládu,“ uvedl Babiš.

„Ohledně doporučení pana prezidenta, tak já jsem požádal, aby naše vrcholné orgány zasedly – zítra snad, předsednictvo i výbor – a samozřejmě musíme si to vyjasnit v rámci hnutí, jakou cestou půjdeme,“ dodal.

Šlechtová: ANO to může rozdělit

Nejednotní jsou v tomto ministři Babišovy současné menšinové vlády. „Určitě se může stát, že to hnutí ANO může nějakým způsobem rozdělit,“ podotkla při příchodu na Úřad vlády pro ČT ministryně obrany Karla Šlechtová, která ve volebním štábu ANO v říjnu během voleb označila SPD za „novodobé fašistické hnutí“. Později se za to omluvila. Podle ní je na Babišovi a vedení hnutí, zda případné rozdělené ANO dokáží opět stmelit.  

S vládou s podporou KSČM a SPD nesouhlasí ani ministr dopravy Dan Ťok. „Mám osobní důvody, mám nějakou představu, že nechci být u toho, že se tady legitimizují strany, které si myslím, že by neměly být legitimizovány. I nějaký polistopadový vývoj, který by se úplně neměl obrátit naopak,“ řekl novinářům před středečním jednáním vlády.

Babišovy ministryně jsou pro

Vláda s podporou komunistů by naopak nevadila ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové. Odmítá přitom kritiku, řítící se na ANO, že vyjednává o vládě s nedemokratickými stranami.

„Mně by to nevadilo, ale v tom kontextu, v jakém to je. Skutečně si musíme uvědomit, že je pět měsíců po volbách, my jsme oslovili všechny strany, když si vezmete pět vítězů v podstatě za sebou seřazených, tak je to ANO, ODS, Piráti, SPD a komunisti. Takže pokud jsme vystřídali všechny možnosti s těmi v uvozovkách tradičně demokratickými stranami, tak můj názor je takový, že všechny strany, které zvítězily ve volbách, jsou demokratické. A zvítězily na základě vůle občanů,“ řekla Dostálová České televizi.

„Já si tady skutečně nehodlám hrát s mandáty voličů a myslím si, že bychom měli umět hrát s kartami, které voliči rozdali,“ dodala.

Sama má přitom za sebou hořkou zkušenost, kterou ostatně i premiér Babiš čas od času připomíná – vedla ANO v Královéhradeckém kraji do krajských voleb, hnutí sice jasně vyhrálo, ale ostatní strany jej vyšachovaly a uzavřely koalici bez něj. O něco podobného by se chtěl na vládní úrovni pokusit i šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ovšem koalice šesti poražených dá dohromady jen 85 křesel. To „ďábelská koalice“ má jasnou většinu 115 mandátů.

Podobně jako Dostálová pak smýšlí i ministryně financí Alena Schillerová. „Já jsem odpůrce jakýchkoli nálepkování. Tady proběhly v této republice demokratické volby, do Poslanecké sněmovny se dostaly demokraticky zvolené strany a prostě matematika je jenom jedna. Pro mě je zásadní program a neustoupení z našich pozic, co se týká pro mě samozřejmě nezvyšovat daně a vést proevropskou politiku. Musíme se chovat tak, abychom byli platnými členy EU, to jsou pro mě nepřekročitelné mantinely,“ uvedla dnes ministryně.

iFender ( 19. dubna 2018 20:42 )

.....se zkorumpovanou a zadluzenou stranou CSSD velke NE!!!!

hpavel ( 11. dubna 2018 18:45 )

Proč mě to nepřekvapuje,nemůžeš napsat svůj názor,toje demokracie

hpavel ( 11. dubna 2018 18:39 )

Blesku proč není diskuze jako je u každého článku vedle o autobusákovi který si v buse nalepil proti islámkou samolepku?Abychom nemohly vyjádřit svůj názor a souhlasit s ním?Jděte do p.či.

žanyn ( 11. dubna 2018 18:34 )

Těch magorů je tady jak vidět dost. Jen ať to Babišovi projde a začne přehodnocovat ony "úspěchy" pravicových vlád, se vším všudy. OKD, Plzenskou Skodovku, Poldi Kladno, MUS a t.d.a t.d a předloží jejím aktérům účty. Alespoň jak to udělal Kalousek se složenkou. Asi by se všichni divili nad oním prošustrovaným číslem v Kč...

milan1959 ( 11. dubna 2018 16:16 )

Zloman z Hradu si z nás všech dělá srandu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa