Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zajistěte si bohatou úrodu okurek: Jaké druhy pěstovat, když nemáte skleník

/
  • Pro pěstování okurek na venkovních záhonech se obecně hodí odrůdy hruboostných nakládaček nebo polní salátovky.
    Pro pěstování okurek na venkovních záhonech se obecně hodí odrůdy hruboostných nakládaček nebo polní salátovky. (iStock)
    22. května 2018 ● 06:00

    Pěstování okurek není žádná věda. Když nemáte skleník nebo fóliovník, bude se jim dařit i na záhonku. Jen musíte zvolit tu správnou odrůdu. Poradíme vám, které to jsou.

  • 1.

    Nakládačky, nebo salátovky? Vyberte si

    Pro pěstování okurek na venkovních záhonech se obecně hodí odrůdy hruboostných nakládaček.
    Autor: Shutterstock.com

    Pro pěstování okurek na venkovních záhonech se obecně hodí odrůdy hruboostných nakládaček nebo polní salátovky, které mají silnější kořenový systém, bujnější růst a lépe odolávají nepřízni počasí, zvláště chladu.


    Z raných nakládaček jsou nejlepší odrůdy Aurea F1 a Corveta F1. Aurea F1 je úplně odolná chorobě nazvané virová mozaika okurky a jako první odrůda tohoto typu také vysoce odolná k žluté mozaice cukety, které v posledních letech úrodu ohrožují. Při venkovním pěstování je také značně odolná k plísni okurkové a ani ostatní obvyklé choroby jako čerň okurková, bakterióza a padlí se u ní nevyskytují. Corveta F1, která je vhodná do všech oblastí, je vysoce tolerantní proti plísni okurkové.


    Z poloraných pak Marieta F1 a Twigy F1. Marieta F1 je odrůda s vysokou tolerancí proti plísni okurkové. Twigy F1 je odrůda pro teplejší oblasti a dobře odolává virové mozaice okurek a padlí. Do chladnějších oblastí pěstování okurek je pak vhodná Regina F1, která i při nepřízni počasí velmi rychle a intenzivně regeneruje.

  • 2.

    Proč zvolit hybridní osivo

    Hybridní okurky se skvěle hodí i pro pěstování na venkovních záhonech, obvykle jsou odolnější vůči chorobám, zvláště plísni okurkové.
    Autor: profimedia.cz

    Nehybridní odrůdy vytvářejí velké množství tzv. "jalových" květů, u nichž se plodů nedočkáme. Plody navíc rostou většinou na postranních výhonech, proto se rostliny musí zaštipovat. U hybridních odrůd kvete naprostá většina rostlin samičími květy, kterých je jen tolik, kolik je třeba k opylení a tedy k násadě plodů. Proto jsou hybridní odrůdy podstatně výnosnější, až o sedmdesát procent.

     

    Hybridní okurky se skvěle hodí i pro pěstování na venkovních záhonech. Obvykle jsou odolnější vůči chorobám, zvláště plísni okurkové. Není to však pravidlem a ani pěstování hybridních odrůd není zárukou, že rostliny nenapadne plíseň, mozaika či jiná choroba. Jejich vlastnosti jsou shodné co do výnosnosti a liší se raností, rozdílnou měrou odolnosti vůči chorobám i odolností vůči chladu. A jak poznáte při koupi semen, že jde o hybrida? U hybridních odrůd je vždy názvem odrůdy označení "F1" s dovětkem "hybridní osivo".

  • 3.

    Kdy okurky vysévat

    Okurky neokopáváme příliš hluboko, protože koření jen mělce.
    Autor: iStock

    Všeobecně platí, že s výsevem okurek není dobré spěchat, jsou totiž náročné na teplo. Záleží na tom, jaké teploty aktuálně panují. V teplejších oblastech je za příznivého počasí možné vysévat už v dubnu. Nic ale nezkazíte, když počkáte až po ledových mužích, kdy je už půda prohřátá a semena rychle vzcházejí. Později vyseté okurky prodlevu rychle doženou a ani mrazíky je již neohrozí. Minimální teplota pro klíčení je 12 °C, optimální 22 °C. Klesne-li teplota na 5 až 7 °C, objeví se poruchy růstu a při teplotě -1 °C rostliny hynou.

  • 4.

    Vyplatí se nakličování?

    Okurky zaléváme vždy ráno a jen ke kořenům, nikdy ne na listy.
    Autor: iStock

    Nakličování má smysl pouze u nehybridních odrůd, protože semena nebývají ošetřena proti houbovým chorobám. Pokud necháte předklíčit ošetřená semena, ochranná látka se vyplaví a ztratí účinek.

     

    Okurkové semeno nesmí být nikdy při nakličování v mokru, pouze ve vlhku. Pokud semena nakličujete, namočte do vody noviny, nechte je dobře okapat a pak na ně vysejte semena. Noviny je třeba udržovat stále vlhké až do vyklíčení, což trvá dva dny. Ovšem riziko, že semena zaschnou, je poměrně velké.

  • 5.

    Jsou roubované okurky odolnější?

    Pro pěstování okurek na venkovních záhonech se obecně hodí odrůdy hruboostných nakládaček nebo polní salátovky.
    Autor: iStock

    Pro roubování okurek se jako podnož používá tykev fíkolistá, která má  mohutný kořenový systém, jenž okurce poskytne lepší využití vláhy a živin. Rostliny lépe odolávají chorobám a stresu a dávají výrazně vyšší výnosy. Při výsadbě je třeba dbát, aby místo roubování zůstalo nad zeminou, jinak se podnož rozroste a okurku “udusí“. Výsadba roubovaných okurek dává smysl především na lehčích půdách, které rychle ztrácí vláhu a kde se živiny snadno vyplavují.

     

    A jak je to s odolností vůči plísni okurkové? Podnož sama o sobě rostlinu nechrání, proto je důležitější výběr samotné odrůdy. Polopozdní Santana F1 je tolerantní proti černi okurkové, padlí a virové mozaice okurek. Ze salátovek pro polní pěstování doporučujeme například Cheer F1, Lili F1, Markýzu F1 nebo odrůdu Perseus.

  • 6.

    Na co nezapomenout

    Hybridní rostliny se nezaštipují.
    Autor: shutterstock.com

    • Okurky vyžadují záhřevnou, humusem a  živinami bohatou půdu.

    • Hybridní rostliny se nezaštipují.

    • Okurky neokopáváme příliš hluboko, protože koření jen mělce.

    • Zaléváme vždy ráno a jen ke kořenům, nikdy ne na listy.

    • K hnojení a přihnojování používáme bezchloridová hnojiva.

       

     

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy