Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Bouře kvůli padání hlav ve veřejnoprávní televizi. Kritikou srší 200 novinářů

Autor: ČTK, ivm - 
3. května 2018
18:10

Na dvě stě novinářů se spojilo k tvrdé kritice vedení veřejnoprávního rozhlasu a televize RTVS za poměry v tomto médiu a za odchody redaktorů. Slovenští žurnalisté tak reagovali na ukončení spolupráce RTVS s externisty, kteří kritizovali veřejnoprávní média. A na výpovědi, které dalo několik redaktorů. Generální ředitel RTVS Jaroslav Rezník výtky odmítl, nicméně znepokojení nad situací ve slovenském rozhlasu a televizi vyjádřil i prezident Andrej Kiska.

„Nové vedení RTVS cíleně šikanuje, omezuje a zbavuje se dlouholetých novinářů, kteří v posledních letech zásadním způsobem přispěli k obnovení důvěry veřejnosti ve veřejnoprávní média,“ napsali mimo jiné redaktoři řady slovenských médií v otevřeném dopisu.

Podle nich se do funkcí ve veřejnoprávním rozhlasu a televizi dostali lidé spojení spíš s politickým marketingem než s povoláním novináře. Signatáři zároveň vyjádřili přesvědčení, že ve vysílání RTVS se začíná projevovat cenzura.

Politická moc do vysílání nezasahovala, tvrdí Rezník

Rezník kritiku důrazně odmítl. Při dnešním vystoupení v parlamentním výboru pro kulturu a média tvrdil, že redakční práce je v RTVS svobodná. Žádná politická moc podle něj do vysílání nezasahovala, nezasahuje, a „dokud tam on bude, zasahovat nebude“. Popřel také, že by se zbavoval novinářů kritizujících poměry v redakci zpravodajství.

Znepokojení nad situací v RTVS dal nicméně najevo i prezident. Za nepřípustné označil možnost cenzury a propouštění novinářů za to, že projevili svůj názor. „RTVS se nesmí stát služkou politiků a je důležité nahlas a veřejně diskutovat o tom, co se v této instituci děje,“ napsal Kiska na sociální síti. Připomněl, že se Slovensko v nejnovějším žebříčku svobody tisku propadlo o deset míst.

Výpověď podalo už několik novinářů

Parlamentní výbor pro kulturu a média po vyslechnutí Rezníkova stanoviska schválil usnesení, v němž vybídl RTVS ke zlepšení komunikace s veřejností.

Vedení RTVS minulý týden neprodloužilo smlouvy čtyřem externím redaktorům, kteří se v dubnu podepsali pod otevřený dopis kritizující poměry v tomto veřejnoprávním médiu. Na protest proti situaci v RTVS dalo výpověď několik redaktorů. Rezníka, bývalého šéfa slovenské tiskové agentury TASR, do čela RTVS loni v parlamentu prosadila vládní koalice.

Video  Kiska, Babiš a Pellegrini otevřeli výstavu o Československu.  - tv Joj
Video se připravuje ...

cepp ( 3. května 2018 20:00 )

Jsem zvědav jak dlouho to bude trvat, než naši novináři a Syndikát vyjádří slovenským kolegům podporu.

Zobrazit celou diskusi