Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kiska odmítl jmenovat vládu, kde měl být i syn Joža Ráže. A pak přijal demonstranty

Autor: ČTK, Darina Jíchová, kal - 
20. března 2018
17:48

Slovenský prezident Andrej Kiska odmítl jmenovat novou vládu ve složení, jaké mu navrhla současná koalice. V kabinetu měl zastávat post ministra vnitra po Robertu Kaliňákovi Jožo Ráž mladší, syn slavného hudebníka kapely Elán. Kiska v úterý novinářům řekl, že dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho, kterého minulý týden pověřil sestavením příštího kabinetu, požádal o předložení nového návrhu do pátku. Pellegrini zareagoval oznámením, že nový návrh přinese už ve středu. Kiska pak odpoledne vyjádřil vděk organizátorům demonstrací požadujících důvěryhodnou vládu. Další demonstrance jsou svolány na pátek.

Prezident zdůraznil, že pokud má být obnovena důvěra společnosti ve státní instituce, je třeba klást na vládu vysoké nároky.

Tříčlenná koalice se dohodla na vytvoření nového kabinetu po demisi dosavadního premiéra Roberta Fica, který rezignoval minulý týden v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Koalice, která má ve sněmovně většinu, navrhovala v 15členném kabinetu změnu na pěti postech; kromě výměny premiéra také nástupce Pellegriniho ve funkci vicepremiéra pro investice a informatizaci a dále nové ministry vnitra, spravedlnosti a kultury.

„Musí (Pellegrini) přesvědčit, že nová vláda přinese změny, které očekáváme. Musí vytvořit stabilní vládu, jejíž obsazení, a to především osoby ministra či ministryně vnitra, dokáže uklidnit napjatou atmosféru ve společnosti,“ řekl Kiska.

Návrh mladého Ráže přes Kisku neprošel

Koalice do čela resortu vnitra navrhla Jozefa Ráže mladšího, syna známého zpěváka a lídra kapely Elán. Ráž mladší je v současnosti generálním tajemníkem úřadu slovenského ministerstva zdravotnictví.

Video  Kiska odmítl jmenovat vládu, kde měl být i syn Joža Ráže. Chce jiná jména  - tv Joj
Video se připravuje ...

Prezident Kiska Pellegriniho předložený seznam jmen odmítl. „Sdělil jsem mu své konkrétní výhrady,“ uvedl prezident. Pellegrini má teď do pátku čas, aby přišel s novým seznamem. Prezidentův postoj prý akceptoval. Kiska následně Pellegrinimu poděkoval a v narážce na Roberta Fica vyzvedl, že jeho práce je vítanou změnou.

„Své úlohy se zhostil věcně a profesionálně. Stojí před těžkým úkolem sestavit vládu, která by byla schopná přesvědčit veřejnost, že dokáže zajistit nezávislé a spravedlivé vyšetření vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a zbavit se podezření z účasti na organizovaném zločinu, o které zavražděný novinář psal,“ uvedl Kiska.

Pellegrini po odmítnutí nové vlády Kiskou uvedl, že na post ministra vnitra navrhne dosavadního ministra zdravotnictví Tomáše Druckera. Padá tak nominace Jozefa Ráže mladšího, vůči kterému naznačil Kiska své výhrady.

V souladu se slovenskou ústavou je na rozhodnutí hlavy státu, koho jmenuje premiérem. Podle tradice se předsedou vlády stává osoba, která se může opřít o většinu ve sněmovně. Na návrh premiéra je pak prezident povinen jmenovat členy kabinetu. Pellegrini zatím novým premiérem jmenován nebyl.

Opozice: Kiska jedná správně

Rozhodnutí prezidenta Andreje Kisky pozitivně přijala slovenská opozice. „Krok pana prezidenta považujeme za výjimečný ve výjimečné situaci. Rozumíme tomu, že odmítl jmenovat vládu, ve které má být nástupcem (ministra vnitra) Roberta Kaliňáka jeho kamarád,“ uvedla nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita.

„Oceňujeme, že pan prezident se důrazně zasazuje o obnovu důvěry lidí ve stát. Mohl sklonit hlavu, ale rozhodl se nadále stát na straně lidí toužících po slušném Slovensku,“ uvedl lídr opozičního protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič.

Video  Slováci v Praze demonstrovali před slovenskou ambasádou  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

Další svolávání protestů

Navzdory tomu, že Fico oznámil svou demisi, svolali organizátoři dřívejších protivládních protestů na pátek do Bratislavy a dalších měst další protesty. „Pan Pellegrini v pondělí předložil problematické nominace, kterým veřejnost po událostech a zjištěních Jána Kuciaka nedůvěřuje,“ napsali občanští aktivisté, kteří demonstrace organizují.

Byť ještě minulý týden požadovali vypsání předčasných voleb, což koalice odmítla, tentokrát žádají vznik důvěryhodné vlády a důkladné a nezávislé vyšetření vraždy reportéra a jeho přítelkyně, jakož i kauz, o kterých reportér psal. Kuciak ve svých článcích kromě jiného psal o kontaktech blízkých spolupracovníků Fica na podnikatele spojovaného médii s mafii či o podezřeních z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké Ficově straně.

flora ( 20. března 2018 22:09 )

Ještě chvíli , nebuďte hrrr. Kiska dojde nakonec k názoru, že je potřeba to uchopit jinak. Tak nějak po Gottwaldovsku. Zůstane prezidentem a jmenuje sám sebe předsedou vlády . A všichni budou, překvapivě, spokojeni.

Antonin Blaha ( 20. března 2018 19:25 )

 Nema nahodou vladu schvalovat parlament?Nevim o tom ze by Slovensko melo prezidentsky system ,tak to vypada ze ze se nam pan Kiska chova protiustavne😎

pulsar ( 20. března 2018 16:49 )

FICO A SPOL. DO BASY!!!

tenisacek ( 20. března 2018 15:13 )

jaký svinstvo? starej ráž je komouš a jeho tchán byl krajským tajemníkem a členem úvksč

kuromrd ( 20. března 2018 14:31 )

už to svinstvo nehul, mamrde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa