Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Slováci mají novou vládu, premiérem po Ficovi Kiska jmenoval Pellegriniho

Autor: ČTK, kal, nkov - 
22. března 2018
11:20

Týden po demisi premiéra Roberta Fica má Slovensko novou vládu. Prezident Andrej Kiska dnes jmenoval předsedou vlády dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho a následně i členy jeho kabinetu. V nové vládě, kterou vytvořila stávající tříčlenná koalice, pokračuje většina dosavadních ministrů.

Nejdéle sloužící slovenský premiér Fico rezignoval v polovině svého nynějšího čtyřletého funkčního období v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Reportér ve svých článcích psal kromě jiného o kontaktech blízkých spolupracovníků Fica na podnikatele, jehož média spojují s mafií.

„Dnes jsme tu při jmenování nových členů vlády z důvodu, že byli zavražděni mladí lidé. Stojíme zde, protože na nedůvěru a rozhořčení veřejnosti nelze reagovat křikem, arogancí či ignorováním všech podezření, že organizovaný zločin sahá na nejvyšší místa slovenské politiky. Nestačí vyměnit vládu, vaší základní odpovědností je změnit styl vládnutí,“ řekl Kiska, který měl dlouhodobě napjatý vztah s dosavadním premiérem Ficem.

Očekává se, že sněmovna vysloví Pellegriniho vládě důvěru. Koalice Směru-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenské národní strany a strany Most-Híd má ve sněmovně většinu.

Pellegrini označil vytvoření nového kabinetu za krok k nastolení stability v zemi, která čelila nejen politické krizi. V uplynulých dvou týdnech se na Slovensku konaly i demonstrace proti Ficově vládě, šlo o největší protesty od takzvané sametové revoluce v roce 1989.

V Bruselu vypomůže Babiš

Ve svém prvním projevu po jmenování premiérem Pellegrini také odsoudil vraždu novináře a jeho partnerky. „Já i moji kolegové považujeme tento čin za útok na jeden z pilířů demokracie Slovenska, za útok na svobodu slova. Chci všechny ujistit, že já osobně, celá vláda a příslušné instituce udělají všechno pro to, aby byl tento ohavný čin vyšetřen a jeho pachatelé potrestáni,“ řekl Pellegrini, který je místopředsedou Ficovy strany Směr-SD.

V 15členném kabinetu došlo k výměně na šesti postech. Kromě premiéra má země nového místopředsedu vlády pro investice a informatizaci, dále ministry vnitra, spravedlnosti, kultury a zdravotnictví.

Pellegrini se již dnes odpoledne zúčastní summitu státníků členských států EU v Bruselu. Mluvčí slovenské vlády Beatrice Szabóová podle slovenských medií potvrdila, že Pellegrini se zúčastní pouze prvního dne schůzky vrcholných představitelů evropské osmadvacítky a že v pátek bude Slovensko zastupovat na summitu český premiér v demisi Andrej Babiš.

Jmenování nové vlády oddálil nesouhlas hlavy státu s prvním návrhem složení vlády. Kiska přijal až novou variantu, ve které koalice na funkci ministra vnitra místo Jozefa Ráže mladšího, syna známého zpěváka, navrhla dosavadního ministra zdravotnictví Tomáše Druckera.

Vláda většinově beze změn

Ministrem financí zůstává Peter Kažimír (49), člen strany SmEr-SD. Narodil se 28. června 1968, vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické. V letech 1993 až 1995 pracoval jako asistent daňového poradce.

V minulosti zasedal ve statutárních orgánech řady soukromých firem. V roce 2006 byl zvolen za poslance do parlamentu za stranu SmEr-SD. V roce 2010 se stal místopředsedou strany Směr-SD. Za první Ficovy vlády byl státním tajemníkem ministerstva financí SR, rezort financí vede od roku 2012.

Změna nenastala ani u rezortu obrany, kde ministrem zůstává Peter Gajdoš (58), nestraník za Slovenskou národní stranu (SNS). Narodil se 9. dubna 1959, vystudoval Vysokou vojenskou školu ve Vyškově, později si studia doplnil i v Moskvě a v Londýně na Královské vojenské akademii.

Od roku 1982 působí ve slovenské armádě v různých hodnostech, v letech 1998–1999 byl ředitelem protokolu ministra obrany, v letech 2005–2010 zástupcem náčelníka generálního štábu, poté do roku 2013 vojenským představitelem při vojenském výboru NATO v Bruselu. Od roku 2013 byl prvním zástupcem náčelníka generálního štábu slovenské armády, ministrem obrany je od března 2016. Je ženatý, má dvě dcery.

Vnitro řídí nestraník Drucker

Staronovým ministrem vnitra je Tomáš Drucker (39), nestraník za Smer-SD. Narodil se 20. července 1978, vystudoval aplikovanou informatiku a průmyslovou automatizaci na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě a Právnickou fakultu Trnavské univerzity.

Od roku 2012 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Slovenské pošty, v březnu 2016 se stal ministrem zdravotnictví, jako nestraníka jej navrhl vládní Směr-SD. Je ženatý a má dvě děti.

Lajčák si udržel post šéfa diplomacie

Na postu ministra zahraničí se udržel Miroslav Lajčák (55), nestraník za Smer-SD. Narodil se 20. března 1963, vystudoval právo v Bratislavě a diplomacii na Institutu mezinárodních vztahů v Moskvě. Koncem 80. let nastoupil na ministerstvo zahraničí a v letech 1991 až 1993 pracoval na československém, respektive slovenském velvyslanectví v Moskvě. Později byl velvyslancem v Japonsku a v tehdejší Jugoslávii.

V roce 2006 dohlížel jako zmocněnec EU na referendum o samostatnosti Černé Hory. Od léta 2007 do jara 2009 byl vysokým představitelem mezinárodního společenství pro Bosnu a Hercegovinu. Do čela slovenské diplomacie přišel z postu ředitele Evropské služby pro vnější činnost (EEAS) pro Rusko, východní partnerství a západní Balkán.

Byl ministrem zahraničí ve třech Ficových vládách, od ledna 2009 do července 2010, a znovu od roku 2012, respektive 2016. V květnu 2017 byl zvolen předsedou Valného shromáždění OSN, funkce se oficiálně ujal 12. září 2017 a bude ji vykonávat po dobu jednoho roku. Je ženatý a má dvě dcery.

Video  Kiska přijal nový návrh složení vlády, jmenuje ji ve čtvrtek.  - tv Joj
Video se připravuje ...

sores ( 22. března 2018 12:57 )

Ficovi je to u ryti! ten má na účtu tolik že by musel žít min.do 200 let aby si to užil, politiku stejně bude dělat dál, nic jiného neumí a makat rukama ani omylem!

nofte ( 22. března 2018 12:44 )

A my stále bez vlády, stále. Zeman čeká, nepopohání, ví proč musí čekat. Kuplíři.

asijo ( 22. března 2018 12:17 )

Ještě by bylo vhodne vyměnit Kisku.

Jana65 ( 22. března 2018 12:05 )

A to je dobře.

vlasok ( 22. března 2018 10:59 )

P. Pellegríny tlieskam, prejav z pamäti, žiadny papier, krásne to ukázal prezidentovi, ktorý ani po 4 rokoch nevie predniesť jeden prejav bez papiera. P. preda vlády tlieskam.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa