Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Moderátor trpí úzkostnou poruchou, myslel, že umře. „Nebuďte jak malé dítě,“ odbyl ho lékař

Video se připravuje ...
Autor: Andrea Ulagová - 
18. dubna 2018
19:35

Moderátor, publicista a spisovatel Jeroným Janíček (43) zažil poprvé v 18 letech bušení srdce, návaly horka, pocení a hlavně strach o život. Pokaždé to skončilo odvozem záchrankou do nemocnice. Teprve po dvou letech přišel na to, že by se mohlo jednat o úzkostnou poruchu, a začal se léčit u psychiatrů. Nyní se nebojí o své nemoci mluvit a snaží se odbourávat předsudky, které v Česku kolem depresí a psychických poruch panují. Odborníci navíc upozorňují, že u nás je půl milionu lidí, kteří svou úzkost neřeší.

„Bylo mi 18, bušilo mi srdce, potil jsem se, cítil jsem neklid a strach o život,“ popsal pro Blesk Zprávy Jeroným. Vždy pak skončil v nemocnici a vše došlo tak daleko, že nevěřil lékařům a snažil se na příčinu svých potíži přijít např. za pomoci lidových léčitelů. A to stálo samozřejmě hodně peněz. Úleva se ale nedostavila.

Teprve po dvou letech Jeroným zjistil, že zřejmě trpí úzkostnou poruchou, začal užívat antidepresiva a chodit na psychoterapii. 

O svých zkušenostech napsal knihu a natočil cyklus Život za zdí, který provádí psychiatrickou péčí v Česku. „Prostřednictvím cyklu chceme vyslat společnosti jasný signál: přestaňme se bát psychiatrie, zahoďme předsudky o lidech, kteří se na psychiatrii léčí, a hlavně si nelžeme, že se nás psychická onemocnění netýkají, když v téměř každé rodině najdeme někoho, kdo měl nebo má s duševním onemocněním osobní zkušenost,“ dodává Janíček.

„Nebuďte jak malé dítě“

Sám si prožil řadu nepříjemných chvil a negativních reakcí a jak sám říká – bylo to na místech, kde by to nikdy nečekal – mezi lékaři.

„Myslím samozřejmě lékaře z nepsychiatrických oborů. Někdy máte pocit, jako by psychiatrii nestudovali nebo že z ní nemají žádnou zkoušku. Když se k tomu přiznáte, čím trpíte, třeba zvýšenou úzkostností, tak lékař mávne rukou a řekne: S tím jsem se setkal opakovaně, nebuďte jako malé dítě, to vydrží víc,“ popisuje Janíček jednu ze svých zkušeností.

Proč se i po tom všem nebojí o svých potížích mluvit? Proč se lidé bojí přiznat okolí i sobě, že trpí depresí a léči se na psychiatrii? Zjistíte v rozhovoru:

V Česku žije půl milionu neléčených lidí

Podle psychiatrů žije v Česku cca půl milionu lidí, kteří trpí neléčenou úzkostnou poruchou. Často si to nechtějí připustit, bojí se reakcí okolí, často se i bojí, že přijdou o práci.

„Depresivní porucha a úzkostné poruchy představují obrovské břemeno jak pro osoby, které jimi trpí, tak pro jejich rodiny a širší okolí. Pokud nejsou adekvátně léčeny, chronifikují a jejich dopad je závažnější. Aktivity, které přivedou trpící jedince k léčbě, jsou zásadní, stejně jako snižování stigmatu psychiatrického pacienta. My, ambulantní psychiatři, kteří jsme v první linii styku s naprostou většinou těchto pacientů, jsme o tom zcela přesvědčeni,“ uvádí psychiatr Erik Herman, předseda Sekce ambulantní péče České psychiatrické společnosti.

Mrtvice i infarkt

Psychiatři radí, že člověk, který pociťuje neklid nebo i fyzické projevy, by si měl okamžitě zajít k psychologovi a psychiatrovi. Neléčená deprese může vést až k mrtvici nebo infarktu.

Podívejte se na cyklus Život za zdí, který pojednává o psychiatrické léčbě v Česku.