Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kalousek: „Jsme za kašpary.“ Babiše grilovali za Sýrii, komunisté strašili katastrofou

Autor: Jaroslav Šimáček - 
17. dubna 2018
17:23

To, že Andrej Babiš (ANO) označil v sobotu útok spojenců v Sýrii za nevyhnutelný a pak v neděli po návštěvě u Miloše Zemana v Lánech naopak za zbytečný, rozvášnilo poslance. V úterý na popud exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) řešili situaci v Sýrii i Babišova slova, kvůli kterým je Česko podle Miroslava Kalouska (TOP 09) za „kašpary“. Padala však i dramatická varování před hrozící katastrofou.

„Za kašpary je česká vláda před českou veřejností a za kašpary je Česká republika před světovou veřejností,“ zaútočil ve Sněmovně Miroslav Kalousek (TOP 09). Vadí mu postoj Andreje Babiše (ANO) k dění v Sýrii a to, že v sobotu ráno podpořil vyjádření svého ministra zahraničí Martina Stropnického (ANO) schvalující útok spojenců, aby v neděli po návštěvě v Lánech u prezidenta Miloše Zemana otočil.

Spor o postup spojenců v Sýrii se rozhořel kvůli útoku raketami na pozice syrského režimu Bašára Asada, který je opakovaně podezírán z použití chemických zbraní během vlekoucí se občanské války v Sýrii. Jako první bod jednání Sněmovny prosadil debatu o syrském zásahu a české reakci na něj exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rozhořely se vášně a Zaorálek tím na více než tři hodiny pozdržel další průběh jednání Sněmovny, průběh rozpravy si však před novináři pochvaloval. Osobní útoky však při ní nechyběly.

Babiš se brání: Evropa zaspala

Babiš v neděli po návštěvě u Zemana říkal: „Ten útok samozřejmě nic neřeší (...) Útok byl sice veden kvůli údajné výrobě chemických zbraní, to je samozřejmě dobře, doufejme, že tím to skončí. Ale ten problém Sýrie a hlavně lidí, kteří tam žijí, to neřeší. Proto si myslím, že preferovaná cesta by měla být diplomatická (...), eskalace vztahů mezi USA a Ruskem není dobrá.“

Řešení bez vojenského zásahu by podle Babiše bylo podstatně lepší. Dnes se ve Sněmovně premiér v demisi bránil tím, že pouze kritizoval Evropu za to, že zaspala v řešení syrské otázky. A měla ji již dříve řešit diplomatickou cestou.  

Podle Kalouska však „názorové obraty premiéra v demisi“ mohou Česko přijít v mezinárodních vztazích velmi draho. Od Kalouska to schytal i Zeman, který prý „udělá vždycky maximum pro to, aby se zalíbil Rusku, které má v současné Sýrii své vlastní zájmy“. „Odveta USA, Velké Británie a Francie byla naprosto na místě. Tyrani rozumí jen síle,“ míní Kalousek.

Komunisté: Dotáhli nás na pokraj katastrofy

Útok v Sýrii odsuzovali komunisté a Okamurova SPD. „Armády tří zemí - USA, Velké Británie a Francie - uskutečnily akt agrese podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN,“ bouřil ve Sněmovně Vojtěch Filip. Ministry Babišovy menšinové vlády kritizoval jako ty, co „poklonkují“ a slepě věří cizím mocnostem.

„Můžeme se dostat do spirály, kdy znovu nastane vojenský konflikt, který nebude lokálního charakteru, ale bude konfliktem mezinárodním, nebo celosvětovým. Ale zbraně, kterými disponují jednotlivé státy, jsou takové, že by mohly svět zničit několikrát (...) Ty zbraně jsou skutečně schopné zničit život na této planetě,“ říkal dramaticky Filip a uvedl to jako důvod, proč není možné stát na straně někoho, kdo vyvolal agresi.

Poslanec KSČM Leo Luzar strašil, že hrozila skutečná katastrofa, protože se trojice států domluvila, že využije vojenské převahy a pošle své tomahawky „jenom tak, někde, na nějaké cíle“. Největší ozbrojená mocnost světa nás přivedla „na okraj možné katastrofy“, kritizoval USA. Česko by se dle něj nemělo zapojovat do „podněcování útočné války“. Samotný Babiš pak prý následně reagoval „silně zbrkle“.

K buřičům z řad komunistů se přidal i Tomio Okamura (SPD), který označil syrský zásah za porušení mezinárodního práva ze strany tří velmocí, ohrožení míru v Evropě a hrozbu vyvolání další migrační vlny. Také on odsoudil stanoviska ministrů české vlády v demisi. „Slepá poslušnost k NATO a vůči EU může mít v budoucnu nejtěžší následky pro náš stát a národ,“ varoval Okamura.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

Stropnický: Došlo k barbarskému činu

Martin Stropnický naopak své vyjádření na podporu spojenců i jejich postup hájil. A ve svém sněmovním vystoupení upozornil na to, že tragická situace v Sýrii trvá již osmý rok. Syřané při ní trpá. „Mimo svůj domov přebývá v Sýrii 6 milionů lidí a dalších 5,5 před válkou uprchlo do zahraniční - 5,5 milionu Syřanů v zahraničí,“ vypočítával.

Ministr zahraničí upozorňoval, že dochází k opakovanému používání chemických zbraní a mezinárodní společenství jako celek není schopné účinně zasáhnout. „Vše nasvědčuje tomu, že dne 7. 4. proběhl chemický útok proti civilnímu obyvatelstvu v Dúmá, a takový barbarský válečný zločin ČR ostře odsuzuje. Použití chemických zbraní je nepřípustné,“ říkal s tím, že „je přitom zřejmé, že nejčastějším a nejvážnějším pachatelem je sám syrský režim“.

Stropnický závěr jednání vynechal. Kvůli zdraví

Během útoku spojenců naopak nebyl nikdo zabit, pokračoval Stropnický. „29 členských států NATO verbálně tuto akci podpořilo, 27 členských zemí EU tuto akci verbálně podpořilo. Dovedete si představit, že bychom tady řešili situaci, kdy by Česká republika byla jedním nebo druhým nebo třetím státem, který by udělal opak? Já si to představit nedokážu,“ dodával.

Stropnický přitom závěr debaty o Sýrii vynechal. Zaorálek mu to však po jednání Sněmovny o Sýrii nevyčítal. „Pokud vím, tak je nemocen, i ráno se zmínil, že by tady normálně nebyl, ale že se dozvěděl, že tento bod bude otevřen. To je věc, kteoru nemohu kritizovat, to by nebylo fér,“ podotkl exministr. Stropnický nedávno skončil v nemocnici kvůli problémům s krční páteří páteří.

Babiš: Já že nejsem proevropský?

Premiér Babiš svůj rozdílný postoj od toho, co říkal Stropnický, vysvětloval slovy: „Tak jsem si dovolil říct názor, že se mi to nelíbí a že samozřejmě to teď nic nevyřeší, pravděpodobně, že pro ty Syřany to není řešení. A x-krát jsem říkal, že Evropa prioritně to měla řešit diplomatickou cestou.“

A hájil i své mezinárodní postoje. „Někdo mně vyčítá, že nejsem dostatečně proevropský?“ divil se Babiš. „Proč bych nemohl vyjádřit svůj názor? Že Evropa zaspala dobu, že celé to teritorium přenechala komu. No tak teď se tam setkaly: Írán, Turecko a Rusko. Že jsme vyklidili pole. Ano, pan Obama to asi nezvládl, ten náš vliv. Je to náš spojenec. A proč bych to já nemohl říct,“ dodal Babiš.

Zaorálek: Na Asada se jen dělá bububu

Závěrem dnešního jednání Sněmovny o Sýrii přitom bylo přijetí usnesení – žádosti pro vládu, její stanoviska byla v zahraniční politice do budoucna „jednoznačná a konzistentní“, což navrhl Kalousek (pro bylo 90 poslanců, proti 2). Kvůli zdržení se komunistů neprošlo naopak to, aby Česko věrohodně podporovalo své spojence (pro bylo 55 poslanců, proti 3, zbytek se zdržel).

Ohledně samotné Sýrie pak poslanci doufají, že se bude jednat dál. „Není možné zůstat u raket,“ upozornil však po jednání při tiskovce Lubomír Zaorálek, podle kterého je současná politika USA vůči Sýrii bez koncepce. Vyzýval k dalšímu diplomatickému jednání ohledně Sýrie, ale třeba i další humanitární pomoci, kde i Česko sehrálo důležitou roli, uvedl exministr.

Důležité je dělat kroky, který budou mít skutečný dopad a skutečnou efektivitu. „Nemyslím si, že by zrovna hrozil třetí světový konflikt, ale ta rizika byla veliká,“ podotkl k akci spojenců Zaorálek. I on je však kritický. Od roku 2005, kdy působí Asad v Sýrii, se vždy, když byl nějaký malér, „udělalo bububu“, ale pak byl opět přijat k jednání a všichni se s ním dál bavili.

„Bašár Asad má takový reflex přestát období, že je třeba přestát to období, kdy se mu vyčiňuje a prohlašuje se za zločince. Když to přežije, tak se všichni vrací k jednání (…) Hraje docela důmyslnou hru, ve které přesně odhaduje, co si může dovolit a co ne. Já mám podezření, že on odhadl, že i tuto poslední akci přežije,“ míní Zaorálek.

milan1959 ( 18. dubna 2018 15:54 )

Kalousek má samozřejmě pravdu! Soukalovou zničil Koukal

marmat ( 18. dubna 2018 12:33 )

Kalousek je splachovací...Kdo jiný by bez mrknutí oka NAVÝŠIL CELOSTÁTNĚ -PLOŠNĚ DŮCHODY O 35,-kČ /MĚSÍČNĚ !!! To není fór-to se stalo !!!§

marmat ( 18. dubna 2018 12:29 )

On vstoupil do historie JINOU minelou !!! Navýšil důchodcům jako ministr financí fatální částkou 35 ,-Kč důchody - ani 1,5 EURO !!! Takovou nestydatou grázlo.inu jsme NIKDY nezažili.

marmat ( 18. dubna 2018 12:26 )

POČKEJTE SI ZATÍM NA TO, ŽE DOZRAJETE....

marmat ( 18. dubna 2018 12:23 )

Snad (doufejme) NIKDO ve Světě, a EU neviděl překlad stanoviska NAŠICH KOMUNISTŮ= soudruha Skály...v absolutně nezvládnutém hysterickém šklebu na ČT 24 2x zopakoval, že chemický útok byl zinscenovaný videoklip s vodní sprchou !!! To je snad trestný fór Néééééééééééé ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa