Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf Správy železnic bez výběrového řízení: „Byli by jen dva tři kandidáti,“ hájí se Ťok

Autor: ČTK - 
2. března 2018
18:19

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) nevidí smysluplné dělat výběrové řízení na nového generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) po rezignaci Pavla Surého. Správu kolejí by měl půl roku vést dosavadní Surého náměstek Jiří Svoboda, a když se osvědčí, doporučí Ťok jeho jmenování. Uvedl to v pátek server E15. Generálního ředitele jmenuje a odvolává správní rada státního podniku, členy správní rady jmenuje vláda na návrh ministra dopravy.

„Navrhnu, aby nechali pana Svobodu pověřeného půl roku,“ řekl pro E15 ministr. „Pokud se osvědčí, doporučím, aby byl následně jmenován ředitelem,“ dodal Ťok. Generálního ředitele jmenuje a odvolává správní rada státního podniku, členy správní rady jmenuje vláda na návrh ministra dopravy.

Podle Ťoka je třeba splnit poměrně přísná kritéria v tom, kdo SŽDC může vést. „Dělat na toto místo výběrové řízení je složité a nevidím ho jako smysluplné. Dostanete stejně dva tři kandidáty, protože jiní kritéria nesplňují,“ dodal. Personálními otázkami by se měla zabývat správní rada SŽDC na konci března.

SŽDC, pro kterou pracuje asi 17 tisíc lidí, spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o areály nádraží, která koupila od Českých drah.

Surý řídil SŽDC od května 2014, na funkci generálního ředitele rezignoval ke konci února. Podle tiskové zprávy správy železnic ho k tomu vedly osobní důvody. Podle serveru www.zdopravy.cz se Surý nyní stal šéfem oblastního podniku SŽDC v Plzni.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa