Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš vzal Hniličku do vlády. Gólman z Nagana chce čtyři hodiny tělocviku týdně

Autor: Jakub Veinlich - 
2. února 2018
05:20

Před dvaceti lety byl hokejový brankář Milan Hnilička mezi „zlatými hochy“ z Nagana. Loni na podzim se stal poslancem za hnutí ANO a teď ho Babišova vláda v demisi jmenovala zmocněncem pro sport. Pracovat prý bude zadarmo. Ve školách chce více tělocviku a do dvou let zřídit národní agenturu pro sport. Hnilička to řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Zatím je Milan Hnilička ještě generálním manažerem české reprezentace ledního hokeje, se kterou odletí za pár dní také na olympiádu v jihokorejském Pchjongčchangu. Po návratu rezignuje a stane se vedle poslance také oficiálně vládním úředníkem. Konkrétně vládním zmocněncem pro sport.

„Budu na ministerstvu školství spolupracovat na vývoji dotačních programů, aby byl tok peněz do sportu transparentní,“ popsal obrysy svého nového angažmá Hnilička, pro kterého je prý hlavní prioritou naučit děti pohybu. A to od těch nejmenších. Začít chce u tělocviku ve školách, do kterých chce přivést také víc kvalifikovaných sportovních odborníků. „Ať už to jsou tělocvikáři nebo trenéři sportů,“ poodhaluje své vize bývalý gólman, který se funkce ujme 1. března.

„Vládní zmocněnec bude poradním orgánem vlády, ve své činnosti se bude zodpovídat vládě, které bude předkládat výroční zprávu,“ definoval postavení Hniličky ministr školství v demisi Robert Plaga. Právě pod Plagu a jeho rezort sport ve vládě dosud spadá.

Méně obézních dětí jako cíl

„Budu chtít rozvinout komunikaci o rozšíření počtu hodin tělocviku, týdně to budeme chtít určitě dostat na čtyři hodiny,“ říká Hnilička, podle kterého jde především o prevenci před stále více hrozící obezitou u dětí.

Víc peněz by si podle Hniličky zasloužili také trenéři mládeže v jednotlivých registrovaných klubech, které vedou děti nejen k prevenci, ale také ke sportovním návykům. „Potřebujeme kvalifikované pracovníky. Máme spoustu dobrovolníků v systému, ale k pozici trenéra mládeže chceme přistoupit s určitou vážností a chceme, aby se tomu věnovali naplno ve všech sportech,“ doplnil bývalý aktivní sportovec.

Nejsložitější téma bude prý ale pro nového vládního zmocněnce výstavba stadionů a sportovišť, o které už mimochodem mluvil také při svém prvním velkém projevu loni v únoru na volebním sněmu hnutí ANO, kde se poprvé začalo spekulovat o jeho kandidatuře do Sněmovny.

„Netušíme úplně stoprocentně, kde a v jakém stavu sportoviště jsou, kdo je spravuje, jak jsou vytížena a tak dále, z pozice celostátního systému je to pro mě nedostačující, potřebujeme tuto oblast zmapovat lépe“ narazil na bolavé místo v systému Hnilička. V této otázce spoléhá například na kraje a sportovní svazy. I proto prý doufá, že se mu podaří skloubit práci poslance a vládního zmocněnce. Na poslanecký mandát totiž rezignovat kvůli nové funkci nehodlá.

Současný dotační systém pro jednotlivé kluby a oddíly není potřeba podle Hniličky nijak přenastavovat. S čím chce ale přijít, je nový zákon o podpoře sportu a definovat nové pojmy a také pozice jednotlivých lidí, kteří ve sportu působí. „Je třeba jasně vymezit například pojem profesionální sportovec, a jak se chová, jaký je jeho status vůči majiteli klubu,“ dodal pro Blesk Zprávy Hnilička.  

Náměstek pro sport zůstane na školství

Kdo by ale čekal, že s jeho novou funkcí zmizí například z ministerstva školství pozice náměstka pro sport, mýlil by se. Naopak. Hniličkova pozice bude poradní a s náměstkem Karlem Kovářem by měl úzce spolupracovat, a přivést na svět státní agenturu, která by byla v budoucnu zastřešujícím úřadem pro sport a sportovce. „To je jeden z mých hlavních úkolů, doufám, že by mohla začít pracovat od 1. 1. 2020, ale musí být do té doby hotový sofistikovaný zákon,“ dodal. Změnit je teď potřeba i tzv. kompetenční zákon, který stanovuje pravomoci jednotlivých úřadů.

Hnilička bude po každém svazu chtít vytvořit vlastní strategický plán a vizi, na základě které by pak mohl být dlouhodobě financovaný. S tím půjde ruku v ruce také tvrdá kontrola. „Kvůli tomu, že ještě nemáme sofistikovanou elektronickou registraci všech sportovních členů, tak nedokážeme úplně efektivně vidět, která organizace a svaz má skutečně kolik členů. A kontrola je pak dost těžká,“ uzavřel své vize pro Blesk Zprávy Milan Hnilička, nový zmocněnec vlády pro sport.

Video  Dojatý Hnilička. V Liberci vyvěsili pod strop haly jeho číslo.  - TV TIPSPORT
Video se připravuje ...

Hnilička to má dobré i u Valachové

S vytvořením nové pozice, která bude na sport a sportovce dohlížet, souhlasí také bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), a dokonce vládě Andreje Babiše schvaluje i to, že zmocněncem má být právě Hnilička.

„Je strašně důležité, aby za sport mluvil sportovec a někdo, kdo o sportu ví všechno a zažil si to na vlastní kůži,“ řekla Blesk Zprávám Valachová, která doufá, že Hnilička bude hlídat na vládě materiály, které by jinak za oblast sportu mohly zapadnout. „A předpokládám, že do budoucna budou zaměstnanci ministerstva školství tomuto zmocněnci podléhat – sport se kvůli mnoha agendám ministerstva mohl často dostávat na vedlejší kolej,“ dodala bývalá ministryně.

olympic ( 2. února 2018 08:29 )

Blb, který schytal plno ran pukem do hlavy teď ze sebe bude dělat inteligenta a ctěného poslance. Proboha, kam ten stát směřuje, když mezi 201 poslanci budou idioti typu Hniličky a skokana na lyžích Jandy. Ne, že by na tom ostatní poslanci byli výrazně lépe, ale tohle je tragédie, výsměch lidem a úplné dno současného marasmu ve společnosti. Možná jde spíš o úmysl, aby tito hlupáci byli lehce manipulovatelní.

moiaza ( 2. února 2018 07:12 )

Vždyť posty ve vládě se nikdy nerozdělovaly podle schopností. Vždy vítězily známosti a barva trička.

kukuku ( 2. února 2018 06:32 )

Takových keců už bylo. A ten byt pro realizaci do hloubky jdoucích kontaktů, jaké měla náměstkyně Valachové s Peltou apod. - ten zůstává ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa