Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Drahoš zakončil kontaktní kampaň. „Hrajeme proti Rusům,“ burcoval Horáček

Autor: Zuzana Štíchová - 
22. ledna 2018
18:04

Jiří Drahoš skončil s kontaktní kampaní před druhým kolem prezidentských voleb. V pražské Lucerně mu s tím pomohla trojice nejúspěšnějších poražených, tedy Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer. Především Horáček pak burcoval veřejnost k podpoře Drahoše. Prezidentský souboj přirovnal k hokejovému souboji české reprezentace s Ruskem. Narážel tak na náklonnost prezidenta Miloše Zemana k východním mocnostem, mj. Rusku.

„Dnes končí moje kontaktní kampaň. Podpořili mě i Mirek Topolánek a Vratislav Kulhánek. Já si vážím této podpory,“ začal Drahoš svůj proslov a mínil tím především trojici poražených kandidátů, kteří se zapojují do jeho kampaně. „Je to vcelku nebývalý jev v boji o prezidentský úřad,“ zdůraznil.

Před pěti lety se skutečně nic podobného v souboji mezi Karlem Schwarzenbergem a Milošem Zemanem nestalo. „Pánové, kteří stojí na pódiu, by mohli stát místo mě a já bych jim vyjádřil tu stejnou podporu,“ dušoval se bývalý předseda Akademie věd, který ale přiznal, že kampaň je náročná. Přesto se prý cítí fit. „Myslím, že vypadám pořád celkem fit. Toho souboje se nebojím. Nebojte se, není žádná únava, naopak,“ poznamenal k tomu.

Všichni tři bývalí konkurenti dostali také na pódiu v kinosále Lucerny svůj prostor. „Život není nikdy černý a bílý, není ideální. Chtěl bych vás poprosit, abyste tu možnost jít volit v druhém kole nezahodili,“ agitoval za Drahoše Marek Hilšer, který posbíral 8,8 % hlasů. 

Video  Hilšer gratuloval Drahošovi: Bude to dobrý prezident, má mou podporu, říká lékař.  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Michal Horáček podle svých slov pomáhá Drahošovi i proto, aby během oslav 100. výročí založení republiky byly důstojné. Zdůraznil přání, aby se oslav 28. října účastnili všichni rektoři a udílení vyznamenání podle zásluh a ne kamarádství. Zkritizoval tak Miloše Zemana za rozmíšku s rektory vysokých škol i vyznamenání svých bývalých ministrů, známých či podporovatelů. Zabrousil ale také do oblasti sportu.

„Je to jako kdybychom hráli hokej proti Rusům. Stříbrná nestačí. Tady ale musí být zlatá medaile. My hrajeme proti Rusům,“ burcoval Horáček.

Lechtivé songy i Ovčáček Miláček

Drahoš čelil také dotazu na nejoblíbenější písničky. Zpívá totiž ve sboru. Protikandidát Miloše Zemana zmínil hymnu svého sboru, ale obecně také písničky ze Slezska, odkud pochází. „Jsou tam i písničky s lechtivými texty, které se mi také líbí,“ poodhalil.

Trocha politické nekorektnosti přišla s telemostem do Zlínského divadla, kde pokračovala s kampaní Eva Drahošová. Představitel Andreje Babiše promluvil například o tom, že Zeman nemá čas přijmout demisi vlády, takže ji předá rovnou Drahošovi. Představitel Jiřího Ovčáčka by zase rád poslal Drahošovi svůj životopis. „Jsem specialista na hledání článků, na Ferdinanda Peroutku,“ zaznělo mimo jiné.

Na podporu Drahoše vystoupilo také slavné skladatelské duo Uhlíř–Svěrák. Zdeněk Svěrák přitom přiznal, že Jiřího Drahoše naživo vidí prvně v životě, ale dlouho už s ním sympatizuje. Žertoval o nenávistných dopisech, které pravděpodobně dostane stejně jako před pěti lety, kdy podporoval Karla Schwarzenberga. „Píši vám od kontejnerů, kam jsem vyhodil všechny Cimrmanovy hry. Tak budou zase kontejnery plné,“ vtipkoval Svěrák.

„Já chci toho pána na Hradě vystřídat,“ prohlásil na závěr Drahoš. Společně s Fischerem, Horáčkem a Hilšerem posbírali dohromady v prvním kole 2,8 milionu voličů. Ne všichni ale budou volit Drahoše, podle průzkumů část z nich bude volit Zemana.

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny důležité informace o 2. kole voleb najdete zde

Výsledky 2. kola prezidentských voleb 2018 najdete zde

Aktuální průzkum volebních preferencí najdete zde

Jak získat voličský průkaz pro 2. kolo najdete zde

Vše o okrskových volebních komisích čtěte zde

Vše o pravomocích prezidenta čtěte zde

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Mahony666 ( 23. ledna 2018 17:04 )

Odporná banda, fuuuj!

Milann ( 23. ledna 2018 12:30 )

Horáček a ti jeho spolubojovníci z prvního kola si asi neuvědomují že za 5 let budou další volby tak proč si se-rou do vlastního hnízda.

Milann ( 23. ledna 2018 12:26 )

Uvědom si ty tupče že Tomio volí Zemana ne Kaloskoviče Drahoše.

avina ( 23. ledna 2018 11:06 )

Ubohá estráda -pedofil byl kulisou, Horáček trapákem/bojí se Rusů/,Hilšer aktivista/ do půl těla nahý, jako Femen/,Fischer vzpomíná na milenecký vztah Vondra-Havel/ po oslavě je spolu přistihli- za odměnu se stal vevlvaslancem.../.

georgexxx ( 23. ledna 2018 11:05 )

Jé vy se jmenujete také Drahoš? A jste pedofil? To ale neděláte dobrou vizitku našemu novému prezidentovi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa