Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ovčáček zahořel pro Havla a neštítí se ani Halíka. Kvůli větě proti Drahošovi

Autor: Jan Kálal - 
20. ledna 2018
11:40

Někoho takové spojení pobouří a možná i znechutí, ale v závěru prezidentské kampaně se zřejmě dočkáme ledasčeho. Mluvčí Hradu a finalisty prezidentské volby Jiří Ovčáček nově sdílí na sociálních sítích fotky prezidenta Václava Havla a jeden jeho 20 let starý citát. Hodí se mu totiž proti soupeři Miloše Zemana Jiřímu Drahošovi. Co na tom, že ho Havel v Lánech řekl v rozhovoru s katolickým knězem Tomášem Halíkem, za kterého jinak Ovčáček neztratí vlídného slova.

„Budoucí prezident bude buďto produktem nějaké mocné strany, produktem do té míry silným, že mu ta strana sežene podporu i některých jiných, aby vůbec prošel v parlamentě. Anebo to bude neutrální starý profesor egyptologie, znající patnáct jazyků, a muž do té míry neškodný, že je všemi volitelný, ale muž bez politické osobnosti, muž třeba velké lidské osobnosti, ale bez politické autority, bez politické váhy,“ řekl Havel 6. června 1998 v rozhlasovém pořadu Hovory v Lánech, jak ho cituje tehdejší MF Dnes.

Havel s Halíkem debatovali o budoucím prezidentovi Česka a tehdejší hlava státu se knězi svěřila, že by si přála na Hradě právě jeho. Havel to nicméně neviděl jako reálné s ohledem na politické poměry, které v zemi v té době panovaly. Podle Havla zvítězil „princip prudkého partajničení“. Bylo to navíc v době, kdy prezidenta vybíral Parlament.

Drahoš je profesorem chemie a jazyky podle svého tvrzení zná čtyři.

Zatímco spojenectví Zeman-Klaus funguje v české politice dlouhodobě, povolávat na pomoc Václava Havla je u Zemanova okolí novinkou. Jakkoli se prezident právě k Havlovi v posledním půl roce vyjádřil několikrát smířlivě.

Na TV Barrandov Zeman například prohlásil: „Kdysi se říkalo, a já jsem si vážil toho, že i Václav Havel se proti tomu postavil, že prezident není kladač věnců, že prezident není jakýsi notář, který jenom stvrzuje papíry, které mu dali k podepsání jiní a nebo, a to je také výrok Václava Havla, že prezident není automat na podpisy. A já vím, že mnozí lidé by mě do této mně pohodlné funkce rádi zatlačili, ale já se nenechám.“

Video  Exprezident Klaus o podpoře Zemana: Drahoš není želé, ale na Hrad nemá  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Když měl Zeman ocenit na sklonku loňského roku Havlovu bilanci pro Česko, dospěl k tomu, že je celkově pozitivní, jakkoli se s ním především v domácí politice nad řadou témat rozcházel.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
valduk ( 22. ledna 2018 07:30 )

Drahoš je hlavně Niktoš! Je to bláto, esence té tzv. demokratické (co to je? Cokoliv co se poddá jakékoliv špíně!) veřejnosti. Ani pojem "veřejnost" není nijak definován. Ona snad existuje nějaká "neveřejnost"? Oficiálně ne. A ta skutečná "neveřejnost" právě tahá za nitky na jejichž konci se pohupují různí tihle Drahošové a podobné trapné loutky bez názoru a přesvědčení. Můžu být nacionalista, enviromentalista, liberál nebo flanďák, katolík, konzervativec či naopak komouš nebo socan či anarchista, ale netuším co je "demokrat"! Co by jako měl takový blátošlap hlásat? čemu věřit? Pokud tím ení teda myšlen pan Okamura který hlásá jako stěžejní ieu právo každého rozhodovat téměř o všem, to pak ano. Jenže ani on není důlsledný "demokrat", když odmítá právo většiny hlasovat bez výhrad, tdy bez ohlewdu na zwdnářskou pitomost zvanou listina práv a svobod! Když teda "demokracie", tak na 100%! Tedy když lidi řeknou že chtěj obnovit trest smrti a všechny černý hajzly vrátit odkud přišli, tak je to vůle lidu a musí se tak stát! To je DEMOKRACIE!

spirito2302 ( 21. ledna 2018 18:10 )

Vidím, že Zeman se svým nadřízeným Ovčáčkem začali volat ku pomoci Václava Havla.

oldedek ( 21. ledna 2018 13:16 )

Prostě Mýla trpí nejen na nohy ale má i poruchy správného úsudku a zhodnocení situace - častá agresivita, chování "bez zábran" a porušování společenské konvence, nepřijatelného chování na veřejnosti, sobeckosti, zlomyslnosti, lhaní bez příčiny, vymýšlení si - nó prostě pro Česko, PODLE JEHO SLOV, 70% hloupých voličů, "nejpřijatelnější" člověk .... A ta jeho "soukupovská" divadelní hra se scénářem od Mynáře a Kecáčka je vždy tak trapná, že jí opravdu ocení jen, PODLE SLOV "pána" presidenta, právě ti 70-ti procentní voliči Zemana ....

Melen ( 21. ledna 2018 12:46 )

o Prozraď nám ještě maličkost - kolik teď platíš známky KSČ, které si jistě do své komunistické legitimace stále vylepuješ, soudružko. Takovou bolševickou kreaturu jako jsi ty jme měli poslat do uranových dolů jako jste to dělali za totality. Už bys tady asi neplivala svoji jedovatou slinu a nezabírala místo.

flora ( 21. ledna 2018 12:33 )

Ano. Je to pokračovatel Švarcenberka, nepřítel Čechů, nadřazený člověk,lhář, člověk bez charakteru, schopný všeho, nepředvídatelný, nepevný v postojích. Elitní hrobař ČR.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa