Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš uvádí nové ministry. Chtějí si došlápnout na inkluzi, soukromé školy i potraviny

Autor: ČTK, všm - 
18. prosince 2017
13:50

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl v pondělí další ministry do funkce. Česko má nového ministra školství (Robert Plaga), zemědělství (Jiří Milek), kultury (Ilja Šmíd) i místního rozvoje (Klára Dostálová). Například Plaga chce řešit finanční revizi inkluze, tedy společného vzdělávání. Nechce, aby náklady na inkluzi zasáhly do zvyšování platů školských pracovníků, řekl při pondělním uvádění do funkce. Premiér Andrej Babiš (ANO) na briefingu kritizoval státní příspěvky pro soukromé školy. Stát má podle něj vlastní kapacity pro umístění žáků.

„Jeden z prvních úkolů je provést finanční a věcnou revizi inkluze. Situace není dobrá. Byl bych rád, aby to nemělo dopad na navýšení mezd pedagogických i nepedagogických pracovníků,“ řekl Plaga.

Další prioritou bude podle něj také financování a podpora sportu a s tím související vznik samostatné agentury pro sport. Podle Babiše by měl řešit rozdělování státních peněz na sport nový vládní zmocněnec.

Plaga, který střídá v čele ministerstva Stanislava Štecha (za ČSSD), provede také na úřadě personální změny. Z ministerstva odejdou političtí náměstci Petr Pavlík (ČSSD) a Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL). Plaga, který sám začínal jako politický náměstek, chce podle Fidrmuce posty politických náměstků zcela zrušit. Na ministerstvu školství je ještě šest odborných náměstků. Sedmým byl dosud Plaga, který po začátcích na postu politického náměstka vedl sekci pro vysoké školy a výzkum.

Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevný kabinet premiéra Babiše 13. prosince. Hned poté Babiš uvedl do úřadů sedm nových ministrů, čtyři nastupují na ministerstva v pondělí. Ze 14 ministrů je devět nováčků, pět jich pracovalo v minulé koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Jiří Milek považuje za prioritu zajistit potravinovou soběstačnost

Ministr zemědělství Jiří Milek (za ANO) považuje za svou prioritu zajištění potravinové soběstačnosti Česka. Chce také zabránit snížení evropských dotací pro české zemědělce po roce 2020. Vyloučil možnost prodeje státních podniků Budvar a Lesy ČR.

Na zajištění potravinové bezpečnosti apeloval i Babiš. Důležité podle Mileka bude dát zemědělcům a potravinářům podporu srovnatelnou s tím, jakou mají jejich kolegové v západních zemích EU. „Každý vyspělý národ dbá o zajištění soběstačnosti v základních potravinách,“ řekl.

Nový ministr bude v Bruselu jednat o podobě společné zemědělské politiky po roce 2020. Chce zabránit tomu, aby se snižovaly dotace pro české zemědělce. Očekává se, že se evropský rozpočet na společnou zemědělskou politiku bude snižovat kvůli odchodu Británie z Unie.

Milek za další prioritu označil ochranu českého trhu před dovozem potravin, které by neměly dostatečnou kvalitu. Chce také bránit dovozům potravin a zemědělských produktů za dumpingové ceny. Babiš Milka rovněž vyzval, aby navázal na činnost svého předchůdce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) při opatřeních pro boj s kůrovcem.

Nový ministr kultury chce upravit systém podpory památek

Nový ministr kultury Ilja Šmíd chystá novelu zákona o památkové péči. Chce připravit systém integrující programy památkové péče, aby byla podpora systematická, oznámil při pondělním uvádění do funkce. Plánuje také investice do výstavby nových objektů pro kulturní instituce. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že je v plánu další zvyšování platů v kultuře. Muzikolog a hudební manažer Šmíd vystřídal ve funkci Daniela Hermana (KDU-ČSL). 

„Chceme připravit systém programů, které by integrovaly stávající programy památkové péče, aby podpora památek byla naprosto systematická,“ řekl novinářům Šmíd. Úřad podle něj připravuje také upřesněný soupis památek.

Nový ministr oznámil, že plánuje personální změny. „Ale budu je uskutečňovat po podrobném seznámení s prací každého člověka na ministerstvu. Každopádně budu rušit minimálně jeden post politického náměstka,“ doplnil.

Posun ve stavebním zákoně

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) by mělo připravovat nový stavební zákon, řešit dostupnost bydlení a pracovat na změně kompetenčního zákona. Nová šéfka ministerstva Klára Dostálová (za ANO) by při úpravě kompetencí měla transformovat resort na ministerstvo veřejného investování, o část agendy by pak měla přijít. Cestovní ruch má například převzít ministerstvo kultury, ještě před tím chce Dostálová dokončit hlavně novelu zákona o místních poplatcích, na které již MMR začalo pracovat.

Přehled ministrů vlády Andreje Babiše najdete zde >>>

katerina78 ( 18. prosince 2017 15:06 )

ale aj: Kto vysoko rúbe, nízko padá.

ivoadler ( 18. prosince 2017 14:56 )

Dřív než co? Přijdeš si pro pár facek, když to nebude dřív?

ivoadler ( 18. prosince 2017 14:54 )

Inkluze: tak děti, půjdeme na výlet. Musíme se přizpůsobit těm, co nemohou chodit. V mezistátním srovnání vědomostí žáků se stále propadáme. Za inkluzi se platí. Dotace zemědělců (pardon, farmářů) od EU jsou stejné. Ale rozdíly jsou v dotacích, které svým sedlákům poskytují jednotlivé státy. Celá řada státu si pěstuje svůj venkovský Blbákov, aby měla dostatečně motivované voliče (Francie, Rakousko, Polsko?) Většinou jsou to země, které volí křesťanské strany.

katerina78 ( 18. prosince 2017 14:52 )

i tento prostor, v kterém se tak krásně vyjadřuješ, vlastní taký jeden "čobol"

begina ( 18. prosince 2017 14:36 )

To jsi se jenom pos.al, jdi se sprchnout a vyměnit trencle a bude po smradu, ubožáku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa