Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman si „oťukl“ ministry Babišovy vlády. Řešila se inkluze i kanál Dunaj-Odra-Labe

Autor: ČTK, zst - 
11. prosince 2017
18:35

Prezident Miloš Zeman přijal v pondělí na zámku v Lánech kandidáta na ministra školství Roberta Plagu. Stávající náměstek resortu po setkání zmínil, že řeč byla o revizi inkluze či o sportu. Kariérní řád pro učitele půjde jen obtížně oživit, řekl. Na schůzku s prezidentem dorazili i kandidáti na ministra zemědělství Jiří Milek a ministra kultury Ilja Šmíd. Stejně jako s dalšími adepty na ministerská místa v budoucí menšinové vládě Andreje Babiše (ANO) s nimi diskutoval o jejich plánech v jednotlivých resortech.

Hrad po jednání na Twitteru informoval, že hlavním tématem byla inkluze. Plaga řekl, že její revize by mohla být finanční i věcná. „Jedna ze záležitostí jsou náklady na podpůrná opatření, ještě jednou se podíváme na vyhlášku, která je definuje. Druhá věc je podívat se do terénu, jestli existuje nějaká možnost zrevidovat věcnou část,“ uvedl.

Nové podmínky společného vzdělávání od začátku loňského září přinesly postupné začleňování dětí s lehkým mentálním postižením do běžných tříd základních škol. Plaga řekl, že na inkluzi v příštím roce podle odhadů ministerstva chybí tři miliardy korun.

Plaga si se Zemanem o inkluzi notoval

„Takže se musíme podívat, jak jsme uvnitř resortu schopni redukovat tyto náklady. A pokud to nepůjde, tak učinit další kroky, abychom se s tím vyrovnali,“ řekl.

Kariérní řád půjde podle Plagy jen těžko oživit. „Jsem zastáncem, aby víc pravomocí měli ředitelé škol, kteří jsou v dennodenním styku s těmi konkrétními učiteli. Nemyslím, že by měla být nějaká komise na úrovni státu, která by rozhodovala, který učitel má být v kterém stupni,“ řekl s odkazem na normu, která předpokládala rozřazení učitelů do stupňů od začínajících přes samostatné po vynikající.

Plaga novinářům řekl, že diskuse se Zemanem trvala zhruba hodinu a čtvrt. „Byla opravdu velmi široká, týkala se i oblasti sportu. Přes drobné názorové rozdíly, ale opravdu minimální, tak ve většině těch témat jsme měli shodu,“ konstatoval.

S budoucím ministrem zemědělství Zeman mluvil i o kanálu Dunaj-Odra-Labe

Kandidát na ministra zemědělství Jiří Milek se Zemanem diskutoval o možném vybudování kanálu Dunaj-Odra-Labe a jeho potenciálním využití pro boj se suchem v Česku. Projekt plavebního kanálu Zeman dlouhodobě prosazuje. Podle Milka by ale byly rychlejší menší investice. V úřadu by se Milek rád zaměřil na potravinovou soběstačnost republiky.

Za způsoby, jak zemědělcům pomoci označil ministerský kandidát dotace a jejich nedanění. Podobný efekt by podle něj měla i vyšší podpora výroby zelené nafty, nebo snížené odvody na sociální a zdravotní pojištění pro české zemědělce.

Milek je dosud předsedou představenstva zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko. Jednou z možností, jak vyřešit situaci, aby byla v souladu se zákonem, je vložení jeho podílu do svěřenského fondu, řekl na dotaz novinářů. Rozhodnut ještě není. S prezidentem o tom, jak se svým majetkem naloží, nemluvil, radil se však s premiérem Andrejem Babišem, který vložil své firmy do svěřenského fondu.

Milek uvedl, že by chtěl být ministrem pro všechny zemědělce, nejenom pro velké firmy. Tato obava panuje kvůli tomu, že Milka do funkce ministra nominovala Agrární komora ČR. On sám má čtvrtinový podíl ve společnosti Úsovsko, která měla loni obrat více než dvě miliardy korun. Milek se bude jako ministr snažit vyjednat nový rámec evropské zemědělské politiky a ochraňovat český trh s potravinami před dovozy, oznámil dříve prostřednictvím Agrární komory.

Šmíd chce zvyšovat platy v kultuře

Posledním ministerským kandidátem, kterého si Zeman pozval do Lán byl Ilja Šmíd, který by měl nastoupit na ministerstvo kultury. S prezidentem hovořil o nutnosti zvýšit rozpočet a platy v kultuře. Jako další cíl Šmíd vidí reformu zákona o památkové péči.

Kandidát na ministra označil platy v kultuře za katastrofu. „V programovém prohlášení máme plán, že bychom chtěli navýšit platy na 150 procent současné úrovně do roku 2021, tedy během toho čtyřletého období, kdy by vláda měla vládnout,“ uvedl.

Chtěl by také podpořit programy týkající se živého umění i památek. „My bychom rádi připravili nové programy, které by umožnily památky opravovat, a to nejen památky na úrovni místní správy, ale i památky ve vlastnictví soukromníků, protože tam zákon o památkové péči tyhle věci řeší ne úplně dobře,“ řekl Šmíd.

Chystá se také připravit změnu zákona o památkové péči. Novelu by chtěl projednat a přijmout „velice brzy“. „Jsme ve velmi dobrém kontaktu s památkovým ústavem. Připravuje revizi seznamu památek a pasportizaci toho nejcennějšího památkového fondu, který v ČR je,“ dodal.

Šmíd se Zemanem okrajově hovořil také o neschváleném zákonu o veřejných kulturních organizacích, jenž měl umožnit přeměnu kulturních příspěvkových organizací do podoby, která by pomohla zlepšit jejich fungování a vícezdrojové financování. Řekl, že se v nejbližší době bude snažit o návrhu dovědět více, aby pochopil, zda je opravdu potřebný, a co vadilo tomu, aby byl přijat.

Kandidát na ministra prohlásil, že by rád zvyšoval rozpočet kultury tak, aby bez financování církví dosáhl alespoň jednoho procenta ze státního rozpočtu. Nyní je to asi 0,7 procenta.

Schůzka s prezidentem podle něj byla příjemná. „Já jsem pana prezidenta ve velmi příjemném rozhovoru ubezpečil, že rozhodně nebudu jen advokátem živého umění, muzikantů nebo divadelníků, ale jde mi o to, aby ministerestvo kultury zahrnovalo absolutně všechny součásti kulturního dědictví i kultury, která teď vzniká v ČR,“ dodal.

Nová vláda usedne k prvnímu jednání hned po svém jmenování

První kandidát byl pozvaný na 13:00, poslední na 16:00. Zeman se dosud v Lánech setkal se šesti adepty na členství v Babišově vládě, kterou se chystá jmenovat tuto středu.

Jako s prvními se Zeman ve čtvrtek a v pátek setkal s kandidátkami na ministryně, následovali jejich kolegové. V pondělí odpoledne má v plánu přijmout poslední tři ministerské nováčky. S členy vlády, kteří byli i v dosavadním kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD), se setkávat nebude.

Schůzky s navrženými ministry Zeman zdůvodnil snahou se s nimi seznámit a prodiskutovat jejich záměry na jednotlivých ministerstvech.

Babišovu vládu prezident jmenuje ve středu. Hned poté chce nový premiér první ministry uvést do úřadu a svolat první zasedání kabinetu. Ve čtvrtek už totiž jako český premiér Babiš poprvé míří do Bruselu na jednání Evropské rady.

Čtěte více na Blesk.cz:

Speciál Prezidentské volby 2018 >>>

Průzkumy volebních preferencí >>>

Jak volit s voličským průkazem >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 12. prosince 2017 10:02 )

Hradní připoscaný alkoholik se s tím kanálem naprosto pomátl.

ivoadller ( 11. prosince 2017 17:57 )

Jak začala revoluce? To se komouši dohodli, že ukončí svoji oficiální činnost, protože situace už byla neudržitelná a když by nepadli po dobrém, bylo by to po zlém. Proto zosnovali tyátr pod názvem "sametová revoluce" a jako křoví použili naivní studentíky, kterým vsugerovali, že revoluci spustili oni. Došlo jim ale, že ve vedení země by měl být někdo, kdo bude lehce ovladatelný, nebude chytrý, ale přes to všechno bude známý a v souvislosti s pádem komunismu i jakýmsi hrdinou. Z kupky ožralých disidentů se nejvíce nabízel právě Havel a také to svůj účel splnilo. Sice jen na chvilku, ale splnilo. Ovčí stádo opěvovalo ožralého chartistu a jeho zvolení do čela státu a v pozadí se zatím formovaly šiky nenasytných lobistů, číšníků, kantýnských a veksláků, kteří v pravý čas rozpoznali, že se blíží doba, kdy bude platit plavidlo, že kdo urve nejvíc, ten vítězí. No a podle toho to také dopadlo. Máme demokracii, nevládnou komouši (jediné pozitivum), nefungují velké fabriky, stoupá schodek státního rozpočtu, zlodějům se vrací majetky, které sami nakradli, vraždí se pro dvacetikorunu, lidé se nenávidí, hrozí nám napadení islámisty, protože už nelezeme do zadku rusákům, ale lezeme do zadku nejzadluženější zemi světa, která vyvolává bojové šárvátky po celém světě a libuje si v násilí. Paradoxně kdo nechce pracovat tak nemusí, ale ti kdo pracují ho musí demokraticky živit a velcí lumpové a loupežníci jsou demokraticky nepotrestaní za svoje činy. To je demokracie po česku!

ivoadler ( 11. prosince 2017 16:53 )

Míchat psychicky zdravé děti s dětmi momentálně zaostalými je jako míchat zdravý brambory s nahnilejma. Na to zdravý brambory doplatí.

ivoadler ( 11. prosince 2017 16:50 )

Jdi už do pr dele s těmi spikleneckými teoriemi. Komouši se s nikým nedohodli, že ukončí svoji "oficiální" činnost, komunistická strana funguje dál, ale není stranou vládnoucí. Proto nenese odpovědnost za polistopadová svinstva. Za ty nesou odpovědnost antikomunisté.

ivoadller ( 11. prosince 2017 14:29 )

Proč používáš cizí texty?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa