Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka útočil na Babiše a Zemana přes peníze. Hrad mu vmetl miliardáře Bakalu

Autor: vei - 
14. ledna 2017
11:10

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se opřel do prezidenta Miloše Zemana kvůli jeho vetu novely zákona o střetu zájmů, „lex Babiš“. Předsedovi vlády vadí, že prezidenta zajímá víc miliardář než jeho voliči s nižšími příjmy. Právu Sobotka řekl, že by navíc bylo pro Babiše mnohem čistší, kdyby své firmy úplně prodal a nepřeváděl do svěřenského fondu. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček připomněl historické vazby Sobotky a jiného miliardáře – Zdeňka Bakaly. 

„Přehlasujte mě a obrátím se na Ústavní soud.“ Tak by se dala parafrázovat slova Miloše Zemana, která posílal na dálku poslancům před hlasováním o jeho vetu k zákonu o střetu zájmu. Podle něj členové vlády nebudou smět od února vlastnit média, kromě těch internetových, a jejich firmy mají mít mizivou šanci získat od státu nárokové veřejné zakázky. Andrej Babiš chce proto svůj Agrofert převést do svěřenského fondu. Dočasně.

„Připravují to právníci. Čekám, že to bude na časově omezené období,“ řekl Babiš k převedení Agrofertu do svěřenského fondu serveru iDnes.cz.

Jenže premiér Bohuslav Sobotka by byl nejraději, kdyby se Babiš svých firem zbavil úplně. Podobně jako to udělal před vstupem do politiky například slovenský prezident Andrej Kiska.

„Obrovský střet zájmů v případě Agrofertu“

„Je to věc příslušného politika. Nejlepší je, pokud jsou podnikatelské aktivity mimo, a nemůže být podezření, že ministr při svém výkonu funkce může těžit z toho, že má informace, nebo nastavuje pravidla ve prospěch svého podnikání. Naše zkušenost za tři roky je taková, že střet zájmů v případě Agrofertu je skutečně obrovský,“ řekl Sobotka Právu.

Sobotka řešil i víc peněz pro pracující rodiče. Podívejte se na video:

Video  Pracující rodiče budou mít větší přídavky na děti, plánuje ČSSD. Sobotka vysvětluje proč.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Premiér dodal, že ani ČSSD ani lidovci si na začátku funkčního období vlády nedokázali představit, jak často bude střet zájmů diskutován. „To nejsou jen pověstná biopaliva, nad kterými Sněmovna strávila hodiny a hodiny debat, to je i otázka zakázek firem Andreje Babiše pro Lesy ČR. Nebo zakázky, které se týkají Státní správy hmotných rezerv, dotací, které jsou poskytovány z EU,“ dodal Sobotka s tím, že doufá, že Babiš v každém případě dodrží zákon.

Zeman: Ať o zákonu rozhodne Ústavní soud“

Zastání má Andrej Babiš (ANO), vicepremiér, ministr financí, šéf hnutí ANO a majitel Agrofertu a dalších firem, u Miloše Zemana. Nesouhlas se zákonem o střetu zájmu dal prezident najevo už tím, že ho vetoval. Sněmovna ho ale nakonec přehlasovala – pro bylo 129 přítomných poslanců, proti 49 – jak kdo hlasoval, se podívejte zde.

Z Hradu zní jasné ne. Prezident chce hnát zákon o střetu zájmu až před Ústavní soud. Zemanův mluvčí redakci Blesk.cz naznačil, že na ústavní stížnosti hradní právníci ještě pracují. „O konkrétních krocích budeme informovat, až nastanou,“ řekl Ovčáček na přímý dotaz, zda už je ústavní stížnost připravena.

Sobotka: Ať se Zeman stará o voliče, ne o miliardáře

Ústavní právník Jan Kysela naznačil, že by u Ústavního soudu mohla narazit pasáž, která zakazuje všem veřejným funkcionářům vlastnit média. Sobotka prý bude případné rozhodnutí Ústavního soudu respektovat a vyrovná se s ním. Nerozumí ale tomu, proč se Miloš Zeman tolik Babiše zastává.

„Myslím, že Miloš Zeman by se měl více zajímat o věci, které se týkají bezprostředně jeho voličů. Miloše Zemana nevolili miliardáři. Jeho volili lidé s nízkými a středními příjmy,“ řekl Sobotka listu.

Reakce Hradu přišla vzápětí. Mluvčí prezidenta redakci Blesk.cz řekl, že se premiér stává jakýmsi specialistou na miliardáře: „Pan premiér se stal příkladem konkrétně v kauze OKD, hornických bytů a Zdeňka Bakaly. Péče o některé trpící miliardáře je určitou specialitou pana premiéra.“

Mezi prezidentem a premiérem se tak stupňuje jejich už tak vyhrocený vztah. Naopak podle některých politologů se před blížícími volbami do Poslanecké sněmovny utužuje spojenectví mezi Zemanem a Babišem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mirkazam ( 6. května 2017 10:16 )

pokrok...a jsme doma..závist,to je to,co tě žere,že ??

mirkazam ( 6. května 2017 10:03 )

tramping...myslím,že si zdenekk přihodil další nick..,,pokrok "...stejný reakce nasráváčků !!!

mirkazam ( 6. května 2017 10:00 )

pokrok...a ne-po.sral si se náhodou při té diskuzi ??

mirkazam ( 6. května 2017 09:56 )

pokrok...když už je řeč o šmejdech,tak žvanil Bohouš zapomněl na OKD,...na dluh ,,lidový dům "Altner...byt za náhrady...atd..Na Babišovi jim všem vadí v čele s přicmrdávačem Kalousem Babišovi prachy,a o tom to celé je!! Podle socanského hesla,když to nemám já,tak ani ty...ale Babiš je podnikatel..kdežto někdo pouze celoživotně žvaní ve sněmovně...

mirkazam ( 6. května 2017 09:14 )

informatik,rego ,zdenekk,partizanka.michel,,,kurńik chlape,že už ti to není trapný ?? Sám si s jednoho nicku na druhý fandit....to ukazuje tvoji ubohost...a propó,kolik za ty prdy inkasuješ ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa