Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lidem ve ztracené ponorce kriticky dochází vzduch, k pátrání se přidal i Putin

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
23. listopadu 2017
11:00

Ruskou pomoc při pátrání po argentinské ponorce, která se již týden pohřešuje, nabídl prezident Vladimir Putin ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru se svým argentinským protějškem. Prezident Mauricio Macri za nabídku poděkoval a Putin prohlásil, že okamžitě poskytne vyspělou oceánografickou loď, která by operaci mohla být velmi přínosná, uvedla agentura TASS s odvoláním na argentinské ministerstvo zahraničí.

Od zmizení argentinské ponorky se 44 lidmi na palubě v jižním Atlantiku uplynul více týden a pátrání týmů z více než desítky zemí je stále neúspěšné. Šance na přežití posádky jsou už velmi malé, neboť podle expertů kyslík v této ponorce vydrží od posledního vynoření maximálně na deset dní.

Šestašedesát metrů dlouhá a sedm metrů široká vojenská ponorka San Juan německé výroby, která slouží již 34 let, se ztratila minulou středu v jižním Atlantiku. Od té doby se s ní nepodařilo navázat kontakt. Ponorka při posledním kontaktu hlásila technickou poruchu, zřejmě problém s bateriemi. Na pátrání se podílí už přes 4000 lidí z více než desítky zemí.

Na vině je špatná finanční situace armády

Situace podle expertů, citovaných agenturou Reuters, odráží problémy s nedostatkem peněz i výcviku, kterým čelí ozbrojené síly od konce vojenské diktatury na počátku 80. let minulého století. Druhou největší ekonomikou Jižní Ameriky v posledních desetiletích zmítala jedna krize za druhou, a tak financování ozbrojených sil nebylo vládní prioritou.

Porušování lidských práv za diktatury přerušilo vazbu mezi společností a ozbrojenými silami – většina Argentinců se o ozbrojené síly vůbec nezajímá, a proto ani politici nemají valný zájem o jakoukoliv vojenskou či obrannou politiku. Na problém tak bylo zaděláno. Argentinské ponorky v roce 2014 strávily celkem jen 19 hodin pod vodou, zatímco pro provoz a výcvik by bylo zapotřebí 190 dnů, uvedla odborná publikace Jane's Sentinel.

„Musí někdo zemřít, aby se věci změnily?“ ptala se šéfa státu manželka jednoho námořníka. Macri odvětil, že ponorka se zdála být v dobrém stavu. S tím se ale neshodují zprávy, které obdržela rodina Eliany Krawczykové (35). Ta jim ve svém posledním vzkazu přímo z ponorky řekla, že se potýkají s technickou závadou. O problémech se zmínil i mluvčí argentinské armády Enrique Balbi, ale podle něj se nejednalo o nic závažného.

Sám Putin zažil v počátcích svého působení v čele státu zkázu jaderné ponorky Kursk, která se potopila během manévrů v Barentsově moři i se 118 lidmi na palubě. Až po čtyřech dnech požádal Putin o pomoc Británii a Norsko.

Američané narazili na zvukovou stopu

Při pátrání po ponorce zaznamenali Američané zvukovou anomálii, došlo k ní tři hodiny po posledním kontaktu, který ponorka navázala se základnou. Vyšetřovatelé se bojí toho, že na palubě mohlo dojít k výbuchu. Americká vláda předala tuto důležitou informaci argentinským úřadům teprve včera. Ke kontaktu došlo ale ve středu 15. listopadu, to se ponorka nacházela asi 400 kilometrů od Patagonie a asi 50 kilometrů mimo kurz.

Američané „hydroakustickou anomálii“ zachytili minulou středu v 11 dopoledne tamního času. Včera o ní informovali argentinskou armádu, která zvuk pečlivě analyzuje. Zajímá je, zda se nemohlo jednat o explozi. „Zatím nebudeme předbíhat, zkoumání není u konce,“ řekl Balbi. Na místo, kde byl zvuk zachycen, byly vyslány tři lodě. Záchrannou akci ztěžuje silný vítr a vysoké vlny. 

Rodiny ztrácejí naději

Zpráva o anomálii zastihla rodiny posádky ve chvíli, kdy už pomalu začínaly ztrácet veškerou naději, přestože se je armáda snažila přesvědčit, že je tu stále šance, že se jim ponorku podaří najít včas. Vyšetřovatelé nejsou schopni sdělit rodinám žádné bližší podrobnosti.

Luiz Tagliapietra, otec jednoho z vojáků, včera promluvil v pořadu televizního kanálu Argentina's LN+. „Je to hrozné a těžko se mi hledají slova, abych popsal, co prožíváme. Je to utrpení nic nevědět, všichni máme strach,“ uvedl. „Původně jsem s médii vůbec nechtěl mluvit. Nemáme vám vlastně, co říct. Nic nevíme, ale už jsme zoufalí,“ dodal. „Nálada se během dne rychle mění. Každý si tu prožije záchvěv optimismu, hledíte s očekávání na moře, k nebi, na displej telefonu. Pak vás ale začne sžírat beznaděj. Už pět dní jsem nespal, nevědomost nás zabíjí.“

Záběry z lodi pátrající po ponorce:

Do přístavu Mar del Plata dorazil i prezident Macri a pomodlil se společně s rodinami, podporu jim vyjádřil i legendární fotbalista Diego Maradona. Vyšetřovatelé už jednou zaznamenali podmořské zvuky, o kterých se původně domnívali, že vychází z ponorky. Závěry analýz ale ukázaly, že jejich původ je biologický. Pátrání po posádce pokračuji, dnes je to 8 dní od jejího zmizení. Jedná se o krizový stav, je pravděpodobné, že posádka už je bez kyslíku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi