John Buzzell se s českou rodinou seznámil během svého pobytu v Plzni v roce 1945. Po konci války si ještě nějakou dobu dopisovali a válečného veterána by teď zajímal osud, který celou rodinu potkal.

„Rádi bychom oslovili širokou veřejnost o pomoc při pátrání, které realizujeme pro amerického válečného veterána pana Johna Buzzella. Ten byl se svojí jednotkou, 3250. spojovací rotou, v červnových dnech roku 1945 utábořen v objektu a okolí lobezské obecné školy.  Američtí vojáci z této jednotky navázali přátelský kontakt s dětmi z této školy a jejich rodinami. Pan Buzzel by se rád dopátral osudu tehdy dvanáctileté slečny Olgy Brůhové a její rodiny, se kterou se během svého působení v Plzni seznámil, a nějaký čas po válce si nadále vzájemně dopisovali,“ vysvětlují pro krimi-plzeň Petr Malý a Petr Tolar, členové klubu vojenské historie Tommy & Yankee.

„Náš tým se proto snaží dopátrat jakýchkoliv indicií vedoucích ke kontaktování rodinných příslušníků paní Olgy Brůhové a možnosti zjištění dalších informací,“ pokračují nadšenci do historie, kteří mimo jiné pomáhají pořádat každoroční plzeňské Slavnosti svobody. 

Klubu se zatím podařilo zjistit, že Olga Brůhová se narodila v roce 1933 a za války bydlela na adrese Pod povrchem 62, Plzeň-Letná a měla bratra jménem Zdeněk. Pravděpodobně chodila na základní školu v Lobzích, dnešní ZUŠ B. Smetany.

Pokud máte nějaké informace, které by mohly při pátrání pomoci, nebo víte, kde se paní Olga nebo někdo z její rodiny nachází, neváhejte nás kontaktovat na e-mailu tip@blesk.cz.

Ve videu se můžete podívat na zpověď ženy, která přežila vypálení Lidic:

Video
Video se připravuje ...

Přežila vypálení Lidic: Paní Miloslava popisuje noc hrůzy! Tomáš Polák

Fotogalerie
5 fotografií