Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Puč v Zimbabwe? K metropoli míří tanky, armáda podporuje Mugabeho soupeře

Autor: jer, ČTK - 
14. listopadu 2017
17:35

Čtyři tanky v pátek zamířily k zimbabwské metropoli Harare, sdělili agentuře Reuters nejmenovaní svědci. Šéf ozbrojených sil v pondělí varoval, že je připraven zasáhnout, aby ukončil čistku proti příznivcům sesazeného viceprezidenta Emmersona Mnangagwy. Možného nástupce Roberta Mugabeho (93).

Očitý svědek podle Reuters viděl další dva tanky, jak stojí u hlavní cesty z Harare do města Chinhoyi. To je střediskem pěstování obilí a tabáku a také rodištěm prezidenta Roberta Mugabeho. Vojáci na místě odmítli s Reuters hovořit.

Třiadevadesátiletý autoritativní prezident 6. listopadu odvolal z funkce viceprezidenta svého dlouholetého spolupracovníka a muže, o němž se hovořilo jako o možném Mugabeho nástupci. Ministr informací tehdy uvedl, že Mnangagwa jevil „známky neloajálnosti“. Média tvrdí, že se uvolnila cesta k nástupnictví pro dvaapadesátiletou první dámu Grace Mugabeovou. Ta před tím Mnangagwu obvinila z osnování převratu.

Mugabe řídí bývalou britskou kolonii na jihovýchodě Afriky od získání nezávislosti v roce 1980. Mnangagwa, který mu v osmdesátých letech pomáhal vést kruté tažení proti kritikům na západě země, měl podle agentury AP přezdívku „krokodýl“ a byl populární mezi armádními generály a válečnými veterány. Viceprezidentem se stal v roce 2014, když na odvolání jeho předchůdkyně Joice Mujuruové měla rovněž velkou zásluhu prezidentova manželka. Mugabeová o Mujuruové tvrdila, že chce zavraždit prezidenta a převzít jeho úřad.

Mugabe ve středu před několikatisícovým davem svých stoupenců odvolání viceprezidenta zdůvodnil tím, že Mnangagwa měl stejné úmysly jako Mujuruová. Podle zpravodajského serveru BBC v důsledku odstranění Mnangagwy na prosincovém mimořádném sjezdu vládnoucí strany Africký národní svaz Zimbabwe – Vlastenecká fronta (ZANU-PF) bude do uvolněné funkce jmenována právě první dáma.

Zimbabwe už řadu let sužuje hluboká ekonomická i politická krize. Země se potýká s vysokou nezaměstnaností, hyperinflací, nedostatkem potravin i hotovosti. Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi