Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezident oslavil narozeniny za 25 milionů. Mugabeho večírek rozlítil lid

Autor: ČTK, bk - 
25. února 2017
11:30

Asi milion dolarů (25,6 milionu Kč) stála hostina, kterou při příležitosti svých 93. narozenin v sobotu uspořádal zimbabwský prezident Robert Mugabe pro tisíce svých přívrženců. Mugabe řídí zemi na jihovýchodě Afriky pevnou rukou od vyhlášení její nezávislosti na Británii v roce 1980. Je nejstarší hlavou státu na světě a příští rok chce opět kandidovat v prezidentských volbách.

Každoroční extravagantní oslavy prezidentových narozenin pobuřují obyvatelstvo, které trpí velkou nezaměstnaností a nedostatkem potravin. Co obnášela letošní hostina, se zatím neví, ale loni Mugabe nabídl hostům například velké množství sloního a buvolího masa a také dort, který vážil 92 kilogramů, tedy počet odpovídající jeho věku.

Mugabe odmítá kritiky a hodlá dál vládnout. „Většina lidí si myslí, že není, kdo by mě nahradil. Kdybych si myslel, že to již nemohu dělat, řekl bych to, aby mě má strana nahradila. Avšak prozatím si nemyslím, že bych to měl říkat,“ prohlásil ve státní televizi prezident. Kromě jiného nařídil, aby děti u příležitosti jeho narozenin nešly do školy a slavily s ostatními.

havran2 ( 25. února 2017 12:46 )

sores ( 25. února 2017 11:58 )

Ale to je normální u politiků na celém světě včetně těch našich!!! Politici naslibují hory doly než jsou zvolený a mají své jisté a pak je přestanou občané zajímat! Jestli mají malé platy,důchody no a co, hlavně že oni se topí v penězích a žijí si krásně z daňových poplatníků. Taková je realita, dokud lidi budou držet hubu a nebudou dnes a denně proti tomu bojovat nic se nemůže změnit, mlčení je souhlas!!!

Zobrazit celou diskusi