Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Škromach slavil šedesátku se Zemanem. Dostal koňak a promítali selfie

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. ledna 2017
18:09

S manželkou Mirkou, rodinou, včetně vnoučat a známými, oslavil dodatečně své šedesátiny dnes již bývalý senátor Zdeněk Škromach (ČSSD). A takovou party Rohatec ještě nezažil - oslavu i s prezidentem republiky. Dorazil totiž i Miloš Zeman, aby pogratuloval oslavenci a předal mu „tekutý dárek“ - kvalitní koňak. Zdržel se hodinu, zapálil si obligátní cigaretu, popili víno a poslechli si dvojici trubačů, kteří zrovna mířili na pohřeb. Zeman vtipkoval, že je pozve na ten svůj.

Zdeněk Škromach má narozeniny na Silvestra, hlavní oslavu tak strategicky odsunul na konec ledna - na tuto sobotu. A pozval i svého prominentního přítele Miloše Zemana. Že prezident pozvání přijal, Škromacha samozřejmě potěšilo. 

„Jsem velmi potěšen a vážím si toho. S Milošem Zemanem se známe dlouhé roky. Měl hezký komentář - že by asi nepřijel za místopředsedou Senátu, ale že přijel za Zdeňkem Škromachem, čehož si hodně vážím. Je to i takové typické pro Miloše Zemana, že má vztah k lidem, ke kterým má důvěru. I pro Rohatec to bylo ale docela zajímavé, že Miloš Zeman přijel,“ řekl Blesk.cz Škromach.

Od prezidenta dostal kvalitní koňak. „A také knihu o Pražském hradě. Prý abych si zvykal,“ rozesmál se Škromach.

Promítali selfie a jejich úpravy od vtipálků

Na nové společné selfie Škromacha se Zemanem však během oslavy tentokrát nedošlo. Takové fotky přitom mají dvě - jednu i s obrazem T. G. Masaryka, druhou pořízenou na sjezdu Svazu bojovníků za svobodu. 

Zeman v týdnu přitom pobavil domažlické studenty během své návštěvy pro změnu Plzeňského kraje hláškou, že i díky Škromachovi coby mistru selfie se naučil, že i „nejkrásnější člověk na selfíčku vypadá jako totální idiot“.

„Četl jsem to a je to samozřejmě trochu nadnesené tak, jak to bývá u Miloše Zemana. Na druhou stranu si toho cením, protože myslím, že tohle selfie bylo jedno z mých nejúspěšnějších. I podle různých variací, které se objevily na internetu,“ říká Škromach. A i když nové selfie nevzniklo, oslavenci připravili v Rohatci právě promítání jeho selfie i s oněmi parodiemi na selfie s prezidentem a také jeho bazénkové fotky v nejrůznějších variacích.

Jiná část programu však byla neplánovaná. To když kolem šla dvojice trumpetistů, kteří mířili na pohřeb.

„Oslava byla perfektní, protože to byla nejbližší rodina, známí, přátelé. Ti dva trumpetisté, to byla spíš náhoda, protože šli na pohřeb a zastavili se v hospodě. Viděli oslavu, pana prezidenta, tak říkali: My bychom zahráli. Pravda je, že první písnička asi byla ještě inspirovaná tím, že šli na pohřeb. Miloš Zeman to okomentoval: Až budu potřebovat na pohřeb, tak si vás pozvu. Ale potom zahráli dvě krásné písničky, tak byl i on nadšený,“ říká Škromach.

Škromach poseděl i se Zemanovými exministry

Při Škromachově oslavě se však hrálo i na kytary a zpívalo. „Pan prezident se zdržel asi necelou hodinku, čekala ho cesta zpět do Prahy. Ale všichni to ocenili, každý se chtěl s panem prezidentem fotit a tak. My jsme slavili ještě nějakou tu hodinku po půlnoci,“ dodává dál dobře naladěný Škromach.

Před oslavou se přitom zúčastnil i jiné akce se Zemanem - tradičního výjezdního zasedání Zemanova bývalého kabinetu na Slováckém statku. Škromach se tak u jednoho stolu sešel se Zemanovými exministry, on sám je přitom exministrem mj. až z následující Špidlovy vlády. 

Kromě exministrů Zemanovy vlády nechyběl na statku v Hodoníně ani Zdeněk Škromach (vpravo vzadu). Kromě exministrů Zemanovy vlády nechyběl na statku v Hodoníně ani Zdeněk Škromach (vpravo vzadu). | Jiří Nováček

„Jako vždy se schází dobrá partie lidí, kteří se dlouho znají. Byla tam velká část Zemanovy bývalé vlády, i když tam nebyli všichni. Někteří se omlouvají, někteří nejezdí. Tím, že na rozdíl od předchozích několika setkání docela pěkně mrzlo, přišla k dobru i dobrá slivovice a samozřejmě dobrá moravská vína od Honzy Fencla (hostitel akce a exministr zemědělství - pozn. red.), který patří určitě mezi dobré vinaře,“ podotkl Škromach.

Zabijačce neodolal. Bude kandidovat na prezidenta?

Protože na programu byla i zabijačka, neodolal ani Škromach, který je známý nejen focením selfie a hovory od bazénku, ale i bojem s kily.

„To se nedá vynechat. Fakt je, že člověk spíš oželí chleba, ale určitě jitrničky, jelítka, ovar s perfektním křenem, to se vynechat nedá. Pak musím věnovat dva tři dny tomu, abych zdravou výživou to, co člověk přibere, zase shodil. Ale to prostě k tomu patří, člověk si nemá odříkat dobré jídlo,“ míní Škromach.

I v tom jsou se Zemanem za jedno. Otázky, které na Zdeňka Škromacha však často míří, se točí kolem toho, zda bude kandidovat na prezidenta a zda na tom změní něco to, až prezident v březnu oznámí, zda do volby půjde.

„My jsme o tom i hovořili. Na rozdíl od všech těch, kteří se prezentují, že kandidují proti Miloši Zemanovi, já kandiduji s Milošem Zemanem. To znamená, že si víceméně vytvářím pozici pro tu dobu, kdy už Miloš Zeman prezidentem nebude. Ať už to bude za rok, za pět let,“ upozorňuje Škromach.

„Mým zájmem je oslovit voliče, kteří volí Miloše Zemana i tu skupinu, která je někde na pomezí. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet, ale jít proti Miloši Zemanovi, to nepatří k mé nátuře. Věřím tomu, že i ČSSD najde svoji pozici k budoucí volbě prezidenta. A věřím tomu, že najde i společnou řeč právě s Milošem Zemanem,“ věří bývalý senátor.

Volby do Sněmovny Škromach nevyloučil

Ve hře však může být i jiná možnost - ještě před prezidentskými se totiž uskuteční volby do Poslanecké sněmovny. Při dotazu, zda by případně mohl kandidovat v nich, si Škromach nechal možnosti otevřené. 

„V politice se neříká nikdy ne, bude záležet na tom, jestli o moje zkušenosti, znalosti a to, co člověk udělal, bude zájem, nebo ne. Nějaké ohlasy jsou, ale zatím je to spíš ve fázi úvah. A také si snažím vytvořit určitý odstup po tom období, které už jsem absolvoval,“ řekl Blesk.cz.

Škromach je nyní řadovým členem ČSSD. Co očekává od březnového sjezdu sociálních demokratů? Výrazně předvolební sjezd a potvrzení pozice Bohuslava Sobotky v čele strany. Ale i souboj o křeslo prvního místopředsedy, kde Milana Chovance vyzve Jeroným Tejc.

Pokud by si Škromach musel mezi nimi vybrat, patrně by se na jednu ze stran přiklonil. „Bude záležet na tom, s čím oba přijdou. Samozřejmě  Jeroným Tejc je mi bližší v tom smyslu, že je z jižní Moravy, s Milanem Chovancem máme ale korektní vztahy,“ prozradil Škromach.

On sám nyní po prohře v podzimních senátních volbách upozorňuje na to, že v šedesáti letech není jednoduché hledat nové zaměstnání. Je registrovaný na úřadu práce, nepobírá sociální dávky a žije z úspor. 

„Během února, nejpozději března mám domluvené nějaké možnosti s využitím svých zkušeností právě z politických funkcí i v té oblasti odborů, zaměstnanosti, sociální. Z tohoto pohledu by to měla být otázka několika týdnů, kdy zase začnu naplno pracovat,“ dodává Škromach, který se věnuje i funkci radního na rohatecké radnici.

moiaza ( 30. ledna 2017 08:36 )

V jednom má Zeman pravdu. I ten nejkrásnější člověk vypadá na selfíčku jako de.bil. Naprostý souhlas.

pavel215_klafunda ( 30. ledna 2017 07:06 )

No jo, vypadá to jako za Havla, ale ten nenadával na pisálky, tak ho s chlastem fotili spíš vyjimečně.

deep_ass_flsting ( 30. ledna 2017 07:04 )

Máš obrovský dar, se v mých příspěvcích poznat.

deep_ass_flsting ( 30. ledna 2017 06:47 )

To se závistivá lůza vzteky zase posere.

pavel215_klafunda ( 30. ledna 2017 06:45 )

Rodiče si nevybíráš, smiř se s tím!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa