Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hurikán Ophelia si zatím vyžádal 3 oběti. Dál zuří nad nad Irskem a Velkou Británií

Autor: Darina Jíchová - 
17. října 2017
11:20

Irský premiér Leo Varadkar při tiskové konferenci oznámil, že tropická bouře Ophelia si zatím vyžádala tři oběti. Varadkar vyhlásil celonárodní nouzovou situaci, školy a univerzity zůstávají i v úterý uzavřené. Vítr dosahuje rychlosti 161 kilometrů za hodinu. Tisíce lidí jsou bez elektrického proudu.

Bouře Ophelia se posouvá nad Velkou Británii, očekává se, že Skotsko zasáhne vítr o síle 112 kilometrů za hodinu, vyhlášeno bylo také varování před bleskovými záplavami. Meteorologové nechali pro Severní Irsko, jižní a střední Skotsko, severní Anglii a severozápadní Wales nižší – žlutý – stupeň ohrožení. „Silný vítr bude přetrvávat, ale měl by se trochu zmírnit oproti tomu, čeho jsme byli zatím svědky,“ řekl Steven Keates z Meteorologické služby.

Tropická bouře Ophelia včera zasáhla Irsko:

Irsko si včera prožilo to nejhorší, vítr na ostrově dosahoval síly téměř 176 kilometrů v hodině, poškodil elektrické vedení, tisíce lidí tak zůstaly bez proudu. Přerušena byla i doprava, spousta institucí je stále uzavřena. Premiér Varadkar oznámil, že to byla nejhorší bouře za posledních 50 let a vyzývá lidi, aby neopouštěli své domovy. Předsedy irské Národní koordinační skupiny pro mimořádné situace Sean Hogan uvedl: „Nevycházejte ven, síla větru je životu nebezpečná.“ Podle dosavadních zpráv Ophelia v Irsku zabila tři lidi.

Zabíjely hlavně padající stromy

První obětí byla Clare O’Neillová (†58), která zemřela poté, co na její auto spadl strom, dnes by oslavila své padesáté deváté narozeniny. V autě byla i její matka, ta naštěstí vyvázla bez těžkých zranění. O’Neillová pracovala jako zdravotní sestra na onkologickém oddělení.

Druhou obětí byl Michael Pyke (†31), který se poblíž města Cahir za pomoci motorové pily snažil odklidit spadlý kmen. Na Pykea se zřítil jiný strom, shodil ho na pilu a on zemřel, uvedla místní policie.

Fintas Goss, stejně jako O’Neillová, zahynul při srážce s vyvráceným stromem nedaleko města Dundalk. Goss po sobě zanechal tři malé děti.

„Naposledy, když nás zasáhla bouře takové síly, zemřelo 11 lidí. Bezpečnost našich obyvatel je pro nás na prvním místě,“ dodal Varadkar, narážel na hurikán Debbie, který zasáhl Irsko v roce 1961. Theresa Mayová před svou včerejší cestou do Bruselu telefonovala Varadkarovi, aby mu vyjádřila svou soustrast. „Premiérka Mayová oznámila, že Británie je připravená poskytnout Irsku svou pomoc,“ uvedl mluvčí Downing Street.

Irská letiště zrušila většinu svých letů, bouře překazila cestu do Belfastu i Billu Clintonovi, který se tam chystal na důležitá politická jednání. Irský ministr zahraničí Simon Coveney promluvil ze svého rodného města Cork, které bylo bouří velmi silně postižené. „Takovouhle přírodní katastrofu jsme tu ještě nezažili,“ okomentoval. Coveney také uvedl, že o útesy se rozbíjí přívalové vlny dosahující výšky přes 12 metrů.

Během dne by bouře měla zasáhnout Velkou Británii. Přestože slábne, očekává se, že za sebou zanechá chaos a poničenou infrastrukturu. Meteorologové žádají občany, aby zbytečně neriskovali svoje životy.

Ophelia si zatím vyžádala tři oběti:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi