Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brexit, nebo ne? Mayová odmítla odpovědět, jak by nyní hlasovala o odchodu z EU

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
11. října 2017
22:20

Theresa Mayová odmítla odpovědět na otázku, jak by se rozhodla, kdyby měla znovu možnost hlasovat o brexitu. Britská premiérka se opakovaně vyhýbá odpovědi na tuto otázku. Stejně tomu bylo i při včerejším rozhovoru. Mayová nedala jasnou odpověď, místo toho řekla, že by musela zvážit všechna pro a proti a samozřejmě všechno zasadit do současného kontextu.

Při loňském hlasování Mayová hlasovala za to, aby Velká Británie zůstala součástí Evropské unie. Včera ale premiérka nebyla schopná říct, jak by se zachovala nyní. Přiznala také, že zatím není připravený žádný plán, jak postupovat v případě občanů EU, kteří žijí ve Velké Británii. Všechno závisí na tom, zda se Britové dohodnou s Bruselem.

Na začátku rozhovoru v rádiu LBC prohlásila, že se nechce zabývat žádnými hypotetickými dotazy. Když ji moderátor Iain Dale již poněkolikáté vyzval, aby odpověděla na otázku, jak by volila, pustila se do sáhodlouhého popisu, jak by postupovala, ale jasnému ano/ne se jí podařilo vyhnout.

„Loni jsem hlasovala, abychom zůstali v Unii, ale okolnosti se změnily. Ptáte se mě, jak bych volila, kdyby se referendum konalo teď, v naprosto odlišné situaci, jsou jiné mezinárodní i ekonomické podmínky. Mohla bych říct, že bych se rozhodla jinak, jen abych na tu otázku odpověděla. Snažím se ale být upřímná. Minulý rok jsem také zvážila všechna pro a proti a podle toho jsem se rozhodla, totéž bych udělala znovu,“ řekla.

Jejího zaváhání využila opozice

Opozice její prohlášení okamžitě napadla, prý je vidět, že premiérka není plně připravená provést zemi brexitem, protože v něj plně nevěří. Na Mayovou vytváří tlak i její vlastní strana, zvláště po zpackané konferenci konzervativců a nejistém jednání s EU. Někteří tvrdí zastánci brexitu mají obavy z toho, že premiérka uzavře až příliš těsnou dohodu s EU nebo od brexitu ustoupí.

Video  Projev Theresy Mayové narušil komik: „Ven s ním,“ křičeli lidé.  - Twitter
Video se připravuje ...

„Měli bychom soustředit náš vyjednávací čas a kapitál na to, na čem skutečně záleží: na budoucím dlouhodobému vztahu, který budeme mít s EU po skončení přechodného období,“ prohlásila Mayová, když seznamovala poslance s pokrokem při jednání o britském odchodu z evropského bloku.

Mayová dala podle agentury Reuters jasně najevo, že doufá, že unijní vyjednávači přijdou s novými návrhy v novém kole vyjednávání o brexitu, když řekla, že „míč je na jejich straně“. Ještě předtím, než si v parlamentu vůbec vzala slovo, jí ovšem totéž vzkázal mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas, jenž hovořil o míči na britské straně hřiště. Michel Barnier, vyjednavač EU, ale všem připomněl: „Brexit není žádná hra.“

Zůstane Mayová v čele vlády?

Množí se výzvy, aby Mayová z čela vlády odešla. Podle médií se s tím ztotožňují tři desítky konzervativních poslanců a rovněž několik členů kabinetu. Nově média na Mayovou naléhají, aby přiznala, že před časem obdržela právní doporučení, ve kterém se prý uvádí, že britský parlament je navzdory výsledkům referenda oprávněn z brexitu vycouvat, pokud usoudí, že to je v národním zájmu.

Většina obyvatel Británie si ale přeje, aby jejich zemi během procesu odchodu z Evropské unie vedla současná premiérka. Vyplývá to i z průzkumu, který zveřejnil list The Telegraph. Přinejmenším do takzvaného brexitu, který by se měl uskutečnit v březnu roku 2019, by chtělo Mayovou v čele vlády vidět 57 procent dotázaných. Anketu agentura ORB pro britský list provedla krátce po nevydařeném projevu Mayové na výroční konferenci Konzervativní strany v Manchesteru.

Zobrazit celou diskusi