Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaký bude po volbách život v Česku? Politici se střetnou v dalším souboji Blesku

Autor: Jakub Kopřiva - 
10. října 2017
06:00

Jako s igelitovým pytlíkem na hlavě žijí lidé na Karvinsku nebo na severu Čech. Nemohou se nadechnout. A to, co polykají místo vzduchu, je spíš chemický koktejl. Jak dlouho se budou ještě dusit? Na to se zítra zeptáme politiků.

Pracovní místa a rostoucí ekonomika vykoupená otráveným životním prostředím. Právě tahle realita některých regionů Česka bude jedním z hlavních témat předvolební debaty na téma Život v Česku. Do něj, podle Evropské agentury pro životní prostředí, zasahovaly jako největší tuzemští znečišťovatelé elektrárny Prunéřov a Počerady, Chemopetrol v Litvínově, ostravský ArcelorMittal a elektrárna v Chodově u Sokolova. Je dokázáno, že tam, kde je znečištěné ovzduší, se lidé dožívají nižšího věku, například v roce 2013 zemřelo předčasně 5200 lidí.

Navíc zde bývají lidé i častěji nemocní a to také něco stojí. Z čísel Všeobecné zdravotní pojišťovny vyplývá, že přibývá pacientů s nemocemi souvisejícími s dýcháním. A rostou i náklady na jejich léčení – v roce 2016 VZP zaplatila jen za pacienty s akutním zánětem průdušek 292 milionů! Podle praktické lékařky Lindy Baxové je viníkem i znečištěné ovzduší. „Pokud musí náš imunitní systém bojovat s prachem a částečkami ve vzduchu, aby udržel průdušky čisté, nemůže už pomáhat jinde, a tudíž je snadnější cesta k tomu, aby člověk onemocněl,“ řekla Blesku.

I přes stoupající počty pacientů s dýchacími obtížemi se podle ministerstva životního prostředí situace zlepšuje. „Negativně se na stavu ovzduší podepisují průmysl, doprava, lokální topeniště i přeshraniční vliv. Emise znečišťujících látek do ovzduší od roku 1990 ale setrvale klesají, mezi roky 2014–2015 u nich došlo k více než 2% úbytku,“ uvedla mluvčí rezortu Dominika Pospíšilová.

Ekologové z Hnutí DUHA mají po ruce těžko proveditelné řešení: omezit provoz uhelných elektráren. „Existuje koncepce jejich útlumu. Až čtvrtinu vyprodukované elektřiny vyvážíme, jsme v tomto ohledu šestí na světě. Stačilo by jen uhelné elektrárny nahradit obnovitelnými zdroji energie,“ řekl Blesku mluvčí hnutí Jan Piňos. Podle něj by se také měl zredukovat počet automobilů. Toho chtějí ekologové dosáhnout například kvalitnější hromadnou dopravou nebo spolujízdami.

Blesk volební souboj 2017 vysíláme ve středu 11. 10. od 14:00 živě na Blesk.cz a na Facebooku Blesku.

UŽITEČNÁ UDÁNÍ UŽITEČNÁ UDÁNÍ | archiv

DOTACE ANO, ALE… DOTACE ANO, ALE… | archiv

Video  Záznam debaty o školství: Ostrá hádka Klause a Valachové o postižených dětech a sliby o platech učitelů  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video  Patří muslimský šátek do českých škol? Politici byli většinou proti.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
sores ( 10. října 2017 13:57 )

Jaký bude život??? No na H:O:V:N:O!!!! Co jiného češi mohou čekat, ti nové se budou kapsovat dokud to jde a nic se pro občany nezmění. Hlavně platy a důchody!!!

zednik ( 10. října 2017 10:49 )

Život půjde dál v zajetých kolejích. Jako první krok si všichni zvednou platy o 5-7 tisíc. Jako druhý krok se začnou hádat o výnosné posty . Jako třetí krok se dohodnou , že si s tím vším vydrží na příští 4 roky, když to budou příležitostně šikovně prokládat mazáním medu kolem huby voličů..

zednik ( 10. října 2017 10:45 )

Povinné výměny kotle a dvouleté prohlídky (tahání peněz kapes lidí, které se pak přelejou na tzv. dotace a ještě vznikla tím pádem centrální evidence kdo jaký kotel má) se spustily na základě nedýchatelnosti v Moravskoslezkém kraji. Zajímavé je, že v tomto kraji však neproběhla dosud ani jediná kontrola čudilů Jak je to možné?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa