Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi nevěří policii a justici. ODS se pohádala s Piráty: „Podejte si ruku s Babišem!“

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
27. září 2017
19:41

Tohle zjištění prý Janu Černochovou (ODS) vyděsilo – v předvolební debatě Blesk.cz se podivovala nad tím, co mají v programu Piráti. Tedy tzv. karty soudců. Ivan Bartoš nápad hájil, i ostatní hosté pak debatovali o tom, proč je v Česku nízká důvěra v soudy a také policii. 

Tenhle průzkum policisty nepotěší. Policii důvěřuje 32 procent lidí, uvádí agentura Phoenix Research v exkluzivním průzkumu pro Blesk.cz, 51 procent lidí důvěru v policii nemá. Ani soudy na tom nejsou nijak valně. Věří jim 37 procent, 44 procentům dotázaných připadají nedůvěryhodné.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) uvádí, že si práce policistů a příslušníků bezpečnostních sborů obecně váží. „V ČR policie od totality ušla obrovský kus cesty, pak byly nějaké momenty, kdy jsme zase začali pochybovat, ale mám pocit, že dnes je to hlavně o tom lidi ve sboru stabilizovat, neházet jim zbytečně klacky pod nohy, neřešit, jestli měli při zásahu proti nějakým anarchistům pendrek tak, nebo tak,“ řekla v předvolební debatě „Do zbraně“.  

Hádka ve studiu: Černochovou vyděsili Piráti

A připomněla návrh „stabilizačního příspěvku“, se kterým přišla ODS, aby se prý dařilo lépe u policie udržet ty „schopné a slušné“. Černochovou však údajně „vyděsil“ návrh z dílny České pirátské strany. „Co mě ale děsí: Já jsem našla ve volebním programu Pirátů, že Piráti chtějí zavádět tzv. karty soudců,“ divila se Černochová. „Nic takového tam nemá kolega Ondráček za KSČM, přestože by mohli mít v návaznosti na 50. léta,“ kroutila hlavou Černochová.

Šéf Pirátů však oponoval a mluvil pro změnu o překrucování. „Tam je to zcela jasně vysvětleno. V momentě, kdy se řeší nějaká soudní kauza – a teď dokonce pan ministr dával případ kontroly soudkyně, která tam měla pět opakovaných excesů. A to sice někde v systémech je, ale nikdo to nevidí, tu historii těch soudců nikdo nezná,“ vysvětloval Bartoš s tím, že Piráti zkrátka jen volají po tom, aby bylo vidět, že soudce má v systému nějakou historii a že „nerozhoduje tendenčně“.

„To nejsou žádná 50. léta,“ vrátil úder Černochové. „To je popření nezávislosti těch soudců,“ nedala se poslankyně ODS. Bartoš však mluvil o větší transparentnosti a kroku, který má naopak nezávislost soudců podpořit. „Takže na ně povedete složku? No vy si můžete s panem Babišem podat ruku,“ kontrovala Černochová a doporučila Bartošovi přečíst si Ústavu ČR. Bartoš popřel, že by transparentnost informací byla s ústavou v rozporu.

Video  Hádka o karty soudců: Černochová se pustila do Piráta Bartoše.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Váňa se výsledkům průzkumu nediví

„Samozřejmě každý má nějakou zkušenost. Pokud je to ta malá, s nějakou dopravní pokutou, často se s tím setkáváme u městských policií. Že dostanete botičku a pak už se na ně díváte jako na nepřátele,“ uvedl poslanec a šéf sněmovního Výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD).

Problém vidí v délce probíhajících řízení. „Ve chvíli, kdy se ta věc táhne tři čtyři, osm let, tak přestáváte věřit ve spravedlnost, přestáváte věřit v ten systém jako takový,“ upozorňuje. Výsledkům průzkumu se nediví, ale je prý jeden z těch, „kteří věří systému“.

Podle komunisty Zdeňka Ondráčka (KSČM), který sloužil za minulého režimu v Pohotovostním útvaru Veřejné bezpečnosti, je však třeba umět ukázat na nešvary a žádat, aby byly potrestány. „Nemohu souhlasit s tím, že bychom nemohli tyto instituce hodnotit – jejich činnost... Mohu souhlasit s tím, že nemáme zasahovat do jejich práce. Ale pokud je prokazatelně jejich práce špatná a máme to zdokumentované, tak nevidíme jediný důvod, proč bychom nemohli říct, že něco nefunguje,“ uvedl Ondráček.  

Stropnický: Dědictví z totalitního státu

„Já pořád mám pocit, že tady ještě dožívá stereotyp toho, že ta policie je nějaká represivní složka, která mě vlastně omezuje, která mě otravuje, která mě zlobí. Že to zbylo aspoň pro tu moji generaci z těch dob, toho – marná sláva – policejního státu před listopadem,“ zareagoval na tentýž problém ministr obrany Martin Stropnický (ANO).  

Jako občan potřebuje sebevědomého, inteligentního policistu, nikoli „sekýrujícího“, ale toho, kdo skutečně pomáhá. „U nás vůbec je složitá sebeidentifikace občana s tím státem. Ta je u nás docela slabá. My vždycky říkáme: Ty tam nahoře, ty v tom Bruselu, ty v té Moskvě, ty v tom Berlíně. Vždycky jako by se cítíme nebýt toho součástí,“ podotkl.

Video  Politici v debatě Blesku: Česko by teror zvládlo lépe než Němci, útok u nás nehrozí.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Rakušan si rýpl do Pelikána 

„Já chci důvěřovat policii i státnímu zastupitelství,“ říkal ve Volebním souboji místopředseda STAN Vít Rakušan. Politici by se o nich měli vyjadřovat s maximální pokorou a opatrností, míní. „Politik by si policii neměl brát do úst, ani státní zastupitelství. A především my sami snižujeme důvěru občanů v tyto instituce ve chvíli, kdy říkáme, že policie jedná účelově v nějaké kauze. Pokud ta slova dokonce padají od ministra spravedlnosti, tak je to prostě něco, co potom vede k tomu, že ty výsledky takových průzkumů jsou, jaké jsou,“ uvedl.  

Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) je původní profesí sociolog. A právě z tohoto pohledu se na nedůvěru k soudům podíval. „Důvěra právnímu státu a justici je součást kvality života. A v zemích, kde ta důvěra klesá, se žije hůř,“ upozornil.  

Otázka důvěry soudům a celému justičnímu systému u nás je spjatá s jejich těžkou předvídatelností, doplnil. „Potřebujeme právní systém, který je pro každého v této zemi, laika i odborníka, daleko předvídatelnější, co je spravedlnost, a pak se nám bude žít lépe,“ dodal Gabal.

Feri: Soudům to příliš trvá

Podobně se na nedůvěru v soudy podíval i ambasador TOP 09 pro mladé a teplický radní Dominik Feri. Podle něj je hlavním problémem, „že to trvá, že zkrátka člověk se nemůže dovolat svých práv a pak si teda myslí, že opravdu soudy nefungují, že ten systém jako takový nefunguje a že právní stát tu vlastně de facto není“. Jednu z cest vidí v posílení stavů na soudech – podpořit nové soudce a také se zaměřit na lokality, kde se řízení vlečou „nepřístojným způsobem“.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

KOMPLETNÍ KANDIDÁTKY PRO VOLBY 2017 NAJDETE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Nezadat ( 28. září 2017 13:04 )

tatazdenek:Čoveče,řekl bych ti zamysli se,ale ty bohužel nemáš čím.Lepší volit Babiše podvodníka na debilní Brusel než ty svííně co nás tady okrádali 25 roků.

baran ( 28. září 2017 10:16 )

jsou to všichni šmejdivolim babiše

al.bunda ( 28. září 2017 05:47 )

Modří zloději a smažky si vjeli do vlasů či zamaštěných dredů,podle toho jak si Černochová zhnuseně prohlíží ruce asi nicmoc pocit

karel ( 27. září 2017 21:16 )

Černochová je hrubější formou hlouposti Milky Němcové, ty se opravdu fandům ODS nepovedly. Zbývá jen slušňák Fiala, který už ale také začíná vytahovat podpásovky, a mladší Klaus, protože lidem jako Benda, nebo bývalému bolševikovi Kuberovi nejde věřit ani pozdrav

maruch ( 27. září 2017 20:14 )

To je panoptikum ...Hrůza.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa