Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pomalé soudy stály Česko jen loni 60 milionů. Proč je nedokážeme zrychlit?

Autor: bud - 
23. ledna 2017
06:20

Více než 409 milionů korun zaplatilo Česko v posledních pěti letech lidem za to, že příliš dlouho čekali na rozhodnutí soudů. Problémy s průtahy trápí tuzemskou justici dlouhodobě a Češi běžně čekají na soudní rozhodnutí několik let. Výjimečné nejsou ani případy „táhnoucí“ se přes desetiletí. Ministerstvo spravedlnosti se snaží jmenovat nové soudce tam, kde se nestíhá. Podle unie soudců to však nestačí a je potřeba zvýšit počet odborného personálu.

Každý rok uzná ministerstvo spravedlnosti několik stovek žádostí o odškodné za soudní průtahy. Například v roce 2016 to bylo 742 oprávněných stížností, za které stát zaplatil 60,5 milionu korun. Před pěti lety to byl dokonce téměř dvojnásobek. Celkem bylo od roku 2012 těchto odškodnění 4212 a částka dosáhla 409,2 milionu korun. Vyplývá to z informací ministerstva spravedlnosti, o které Blesk.cz požádal.

Výše jednotlivých odškodnění se zpravidla pohybuje v desítkách až nižších stovkách tisíc a má lidem kompenzovat to, že na rozhodnutí soudu čekají někdy i dlouhé roky.

Odškodné za soudní průtahy Odškodné za soudní průtahy | Archiv CNC
„U trestních řízení se průměrná délka dlouhodobě zkracuje. V případě občanskoprávních sporů to tak ale bohužel není,“ řekl Blesk.cz advokát David Zahumenský, který se na průtahy v soudních řízeních specializuje. Podle něj je situace problematická, pokud délka řízení přesáhne dva roky.

Soudy se v rychlosti liší

Situace se přitom výrazně liší podle regionů. Délka řízení u jednotlivých soudů se může lišit až několikanásobně, tedy v řádu let, což potvrzuje také ministerstvo spravedlnosti. „V jednom roce může mít jeden okresní soud o třetinu více případů než jiný. Jako příklad je možné uvést ostravský soud. V jednom roce je najednou obrovsky zatížen insolvencí OKD, v dalších letech být nemusí,“ uvedla mluvčí resortu Tereza Schejbalová s tím, že právě tento soud by ze zmíněného důvodu rychle personálně posílen.

Ministr spravedlnosti v poslední době zavedl takzvaný dynamický model přidělování soudců, podle něhož jsou noví soudci posíláni na soudy, které jsou nejvíce zatíženy. Loni například resort poslal několik desítek soudců na sever Čech. „Je vidět, že se model osvědčuje. Za dva roky se počet nedodělků například u okresního soudu v Mostě snížil v civilních věcech téměř na polovinu,“ popsala Schejbalová.

Podle samotných soudců ale tato opatření nestačí. „Dynamický model je dobrým úmyslem podpořit soudy, které jsou historicky a dlouhodobě zatíženy, a to tomu může pomoci. Samo o sobě toto opatření s průtahy nic nesvede, jde o velmi dílčí opatření, které neřeší veškeré problémy,“ uvedla pro Blesk.cz Daniela Zemanová, prezidentka Soudcovské unie ČR.

Zastarelé předpisy, chybějící asistenti

Proč vlastně lidé tak dlouho čekají na rozhodnutí soudů? Podle expertů zpoždění často vzniká tím, že účastníci využívají řadu nástrojů, kterými se v řízení brání. Neméně časté jsou ale i průtahy způsobené samotnými soudy. Chybí třeba dostatek asistentů, kteří by byli soudcům k ruce. „Pomohlo by posílení počtu odborného aparátů soudců. To je zásadní věc. Poté je potřeba změna procesních předpisů, které jsou zastaralé a někdy zbytečně protahují řízení. A také je nutná revize toho, co všechno mají a nemají soudy projednávat,“ říká Zemanová s tím, že na tyto potíže upozorňují dlouhodobě.

Také podle advokáta Zahumenského není problémem nedostatek soudců. „Těch máme podle mezinárodních srovnání na 1000 obyvatel poměrně hodně. Ale soudcům je potřeba zajistit vhodné podmínky pro jejich práci, a to dostatek soudních asistentů nebo administrativně-technické zázemí,“ uvedl Zahumenský. Na místě je podle něj i zlepšení organizace – některé soudy například vytvářejí soudní minitýmy, které zpracování agendy urychlují.

jana999 ( 23. ledna 2017 08:11 )

tak je jasný, že když soudce jezdí třikrát do roka na měsíc na dovolenou, takže práci nestíhá, stejné je to i s průtahy ze strany obžalovaného, jenže soudcům i právníkům z toho kape, tak taky nemají zájem z toho rychle ven, jen se podívejte, když soudce odchází do důchodu, jak to hned jde rychle. já myslím, že kdyby ty průtahy měly zaplatit soudci, to by byl rozsudek hned

tgbg ( 23. ledna 2017 07:54 )

Doktor kRadth se taky ještě soudí a soudí........

HajkovaVlasta ( 23. ledna 2017 07:22 )

To je tak,když dělají zákony lidé,kteří získaly titul v Plzni.

Zobrazit celou diskusi