Vít P. (25) a Jiří P. (31) to loni v říjnu pořádně přepískli. Svého kumpána (27) uvázali řetězem za nohu v bývalém vojenském bunkru mezi Kubšicemi a Olbramovicemi na Znojemsku. Podle obžaloby ho tam chtěli nechat tři dny samotného kvůli sporům o prachy. Museli přitom vědět, že může umrznout. Venku byly jen čtyři stupně. „Kdyby ho našli až ráno, by byl asi už mrtvý kvůli podchlazení,“ dosvědčil soudní lékař Michal Zelený.

Svázaný muž strávil v odlehlém bunkru, přivázaný na třímetrovém řetězu, nakonec jen hodinu. V noci se mu podařilo vystrčit hlavu z okýnka. Začal řvát o pomoc. Křik naštěstí zaslechli dva kilometry daleko ve Vedrovicích. A tamní vesničané chlapíka vysvobodili. „Hlava mu trčela z bunkru ven. Byla zima a on měl jen rifle a tenkou mikinu,“ pověděl starosta vesnice.

Vít P. a Jiří P. za to čelí obžalobě z pokusu o vraždu. Hrozí jim 20 let vězení. U brněnského soudu vládne ponurá atmosféra a zákon omerty. Oběť i pachatelé totiž odmítli vypovídat. Svědci se bojí kvůli možné pomstě obžalovaných k soudu chodit. Soudkyně Dagmar Bordovská proto včera jednání odročila na konec ledna. Svědky, potřebné k objasnění zločinu, nechá předvést policií.

Fotogalerie
5 fotografií