Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záměna embryí v Česku: Klinika popletla jména žen, zněla podobně

Autor: Klára Brunclíková, David Vaníček - 
5. ledna 2017
14:06

Jak se to může stát? Co předcházelo tomu, že lékař zavedl dvěma ženám zaměněná embrya? Klinika prozradila, že chyba nastala kvůli jménům pacientek, ta byla totiž velmi podobná. Klinika s oběma páry z EU v těchto dnech domlouvá řešení celé situace.

„Nejvíce pravděpodobné je, že za záměnou embryí stála shoda nebo podoba jmen,“ potvrdil Blesku Matěj Stejskal ze společnosti FutureLife, která kliniku Reprofit vlastní. Mohlo tak jít o dvě ženy se stejným křestním jménem a podobným příjmením, nebo naopak.

ČTĚTE VÍC: VŠE O ZÁMĚNĚ EMBRYÍ NAJDETE ZDE

Klinika už dřív uvedla, že na chybu přišla při kontrole kvality. Co se může skrývat za touto formulací? „Dodatečné zjištění by bylo možné, pokud by např. nesouhlasil počet embryí uchovávaných v kryobance nebo byly nesrovnalosti v protokolech,“ uvádí soudní znalec Pavel Trávník, který se zaměřuje na asistovanou reprodukci. Kromě této metody je možné provést i genetickou analýzu plodové vody. Na chybu ale mohla klinika přijít i v případě, že by jedna z žen potratila. I u nedonošeného zárodku je totiž možné udělat rozbor DNA.

Reprofit je, jak mu ukládá zákon, proti takovým omylům pojištěný, a věc už nahlásil jako pojistnou událost. S rodinami je v intenzivním kontaktu, zatím bez žaloby. Než zařízení celou věc došetří, nechce mluvit o dalších podrobnostech.

Podívejte se na reportáž z Brna:

Video  Fatální chyba na klinice v Brně: Dvě ženám z EU zaměnili embrya při umělém oplodnění.  - David Vaníček, Klára Brunclíková
Video se připravuje ...
Když Blesk.cz na záměnu embryí upozornil, ukázalo se, že kliniku prošetřuje také Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Inspektoři provedli šetření na místě, tkáňové zařízení v současné době provádí vlastní šetření případu a v návaznosti na kontrolu SÚKL provádí domluvená opatření,“ sdělila Blesku mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Klinika tvrdí, že se chyba nemůže opakovat

„Šlo o lidské selhání, ne o systémovou chybu. Ti, kteří manipulovali s dotčenými embryi, jsou suspendováni,“ řekl Blesku Matěj Stejskal.

londynskypes ( 5. ledna 2017 17:25 )

jedna ji mela mit holou a druha chlupatou .. by se nespletli

animka ( 5. ledna 2017 17:20 )

Váš příspěvek je plný chyb. Nestojí za to ho číst.

zada ( 5. ledna 2017 16:55 )

 Proč se dělá z komára velbloud nechápu. Ženy pokud jdou na takový zákrok (celkově i lidé na jakoukoli operaci) musí chápat, že je vždy riziko. Jsme jenom lidi. Některým ženám ani nevadí jaký bude otec (viz dárcovství spermatu). A najednou takový hlahol - myslím že je to kvůli Babišovi, který tato centra vlastní. Ani nikdo neví jestli ženy poratily nebo co se vůbec stalo. Jenomm to že se to nesmí stát! No to bysme nesměli být lidmi. Politici udělali tolik chyb a nikdo se za to nezodpovídá. V nemocnici vymění miminka a a to je horší, když se na to přijde až pozdě. A víte co s tím měli dva páry mladých lidí za problémy u soudu!!!! Riziko je všude a vždy, jen ho už neumíme přijímat.Nebo že by tenhle humbuk udělal někdo schválně? Třeba jako pomstu šéfovi kliniky nebo dokonce Babišovi, nego dokonce i za prachy "sabotáž"?? V téhle zemi bych se ani nedivil!!!!!

buban ( 5. ledna 2017 16:50 )

Neskutečné.V krátké době fatální záměny-v jednom případě léků ve věznici,ve druhém embryí na klinice,obé prý z důvodu podobných(shodných)příjmení zúčastněných.Pokud personál neumí číst,neměl by ani prodávat noviny v trafice

Zobrazit celou diskusi